Αμετάβλητος στο 3,3% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο

Στο 3,3% παρέμεινε ο πληθωρισμός τον μήνα Απρίλιο, ενώ ο εναρμονισμένος σημείωσε άνοδο και διαμορφώθηκε στο 3,5% από 3,3%. Ο δομικός πληθωρισμός υποχώρησε στο 2,55% από 2,9%.

Αμετάβλητος στο 3,3% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
της Ελενας Λάσκαρη

Στο 3,3% παρέμεινε ο πληθωρισμός τον μήνα Απρίλιο, ενώ ο εναρμονισμένος σημείωσε άνοδο και διαμορφώθηκε στο 3,5% από 3,3%.

Ο δομικός πληθωρισμός υποχώρησε στο 2,55% από 2,9%.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της ΕΣΥΕ, Μανόλη Κοντοπυράκη, με τα σημερινά επίπεδα τιμών πετρελαίου, ο πληθωρισμός τον Μάιο αναμένεται να κινηθεί σταθεροποιητικά, ενώ ο ίδιος εκτίμησε ότι στην αγορά έχει περάσει πολύ μικρό μέρος των επιπτώσεων από την κούρσα των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

”Εκτιμώ ότι οι αυξήσεις πανευρωπαϊκά και στην Ελλάδα έχουν συγκρατηθεί, ώστε να μην υπάρξει απώλεια αγοράς”, ενώ όσον αφορά στα super market, χαρακτήρισε ικανοποιητικές τις μεταβολές των τιμών, οι οποίες δεν δημιουργούν ούτε ιδιαίτερη ανησυχία, αλλά ούτε μπορούν να θεωρηθούν και ενθαρρυντικές.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για τον δείκτη τιμών καταναλωτή έχουν προκύψει μετά την αναθεώρησή του.

Και παρά το γεγονός ότι η ΕΣΥΕ είχε δηλώσει ότι για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θα παρουσιάζει τον δείκτη και με τις δύο μεθόδους (την παλιά και την καινούργια), τελικά κάτι τέτοιο δεν θα γίνει, καθώς διαπιστώθηκε ότι ήταν εξαιρετικά χρονοβόρο.

Ο κ. Κοντοπυράκης εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος από την κριτική που άσκησε η αξιωματική αντιπολίτευση και τις επισημάνσεις περί αλχημειών και τρικ με την αναθεώρηση του δείκτη, ώστε, όπως υποστηρίχτηκε, να εμφανίζεται χαμηλότερος.

”Οι επισημάνσεις αυτές δείχνουν αμάθεια”, είπε και συμπλήρωσε ότι από την αναθεώρηση η maximum απόκλιση σε μηνιαία βάση έναντι του προηγούμενου δείκτη είναι της τάξεως του 1/10, είτε ανοδικά είτε καθοδικά, ανάλογα με τον μήνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χωρίς να μετρώνται οι μεταβολές των καυσίμων, ο πληθωρισμός τον Απρίλιο θα ήταν 2,5%.

Από τα στοιχεία της ΕΣΥΕ προκύπτει ότι σε 12μηνη βάση τον Απρίλιο, η μεγαλύτερη αύξηση σημειώνεται στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης (26,1%) και ακολουθούν οι νωπές πατάτες (25,1%), το ελαιόλαδο (24,1%), η βενζίνη (8,9%), οι υπηρεσίες μεταφορών (8,3%), τα κοσμήματα ρολόγια (8,3%), τα λουλούδια και τα δίδακτρα (7,8%), τα ενοίκια και το κρέας (3,9%).

Η μοναδική μείωση που καταγράφεται μεταξύ των 37 ειδών, στις μεταβολές των τιμών τις οποίες αποτυπώνει η ΕΣΥΕ, αφορά στα αυτοκίνητα (2,4%).

Τέλος, όσον αφορά στους διάφορους επιμέρους δείκτες, με ταχύτητες υψηλότερες του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή τρέχει ο πληθωρισμός στους κλάδους στέγασης (6,8%), εκπαίδευσης (3,9%) και διατροφής και μη αλκοολούχων ποτών (3,8%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v