Το νόμισμα των ιδιωτικοποιήσεων έχει δύο όψεις!

Oι πωλήσεις μετοχών από ιδιώτες και θεσμικά χαρτοφυλάκια με σκοπό την ενίσχυση της ρευστότητάς τους εν όψει της δημόσιας εγγραφής του Τ.Τ. και της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής αποτελούν τη μία όψη του νομίσματος. Η άλλη είναι η πιθανή είσοδος νέων ξένων funds στην ελληνική αγορά, τα οποία θα της προσδώσουν ακόμη μεγαλύτερο βάθος.

Το νόμισμα των ιδιωτικοποιήσεων έχει δύο όψεις!
Η αποκόμιση κερδών από μία ή περισσότερες μετοχές ή από ένα χρηματιστηριακό δείκτη που έχει υπεραποδόση θεωρείται εύλογη πρακτική, ακόμη κι αν δεν συντρέχουν κάποιοι άλλοι ειδικοί λόγοι.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που ο χρηματιστηριακός δείκτης εμφανίζει σχεδόν διπλάσια απόδοση από τον δείκτη αναφοράς ή οι μετοχές που έχει στην κατοχή του ένα fund έχουν ”τρέξει” πολύ, προσφέροντας μεγάλες υπεραξίες.

Ποιος λοιπόν μπορεί να κατηγορήσει ένα ξένο fund για το ”ψαλίδισμα” θέσεων που κάνει όταν ”βλέπει” τον χρηματιστηριακό δείκτη MSCI (Morgan Stanley Capital International) Greece να καταγράφει κέρδη 12% περίπου από την αρχή της χρονιάς έναντι 6,5% περίπου του πανευρωπαϊκού δείκτη MSCI Εurope;

Ή όταν διαπιστώνει ότι ορισμένες ελληνικές μετοχές που έχει στο χαρτοφυλάκιό του έχουν προσφέρει πολύ μεγαλύτερα κέρδη σε σχέση με τους αντίστοιχους πανευρωπαϊκούς δείκτες των κλάδων στους οποίους ανήκουν;

Κανείς.

Πόσο μάλλον αν συντρέχουν ειδικοί λόγοι, όπως π.χ. δεν θέλει να αυξήσει τη θέση του στην ελληνική αγορά συνολικά, αν και θα ήθελε να συμμετάσχει στη δημόσια εγγραφή μιας εταιρίας όπως το Τ.Τ. ή στην αύξηση της Εθνικής, της οποίας είναι πιθανόν μέτοχος.

Επομένως, οι ρευστοποιήσεις ελληνικών μετοχών δεν θα πρέπει να εκπλήσσουν ούτε να ερμηνευτούν ως αρνητική τοποθέτηση απέναντι στην ελληνική αγορά συνολικά.

Εκτός όμως απ’ αυτά τα funds, υπάρχουν κι άλλα πολλά, που δεν είχαν μέχρι σήμερα την ευκαιρία να μπουν στην ελληνική αγορά είτε γιατί δεν έβρισκαν το κατάλληλο ”όχημα” είτε γιατί το μέγεθος των μετοχών που προσφερόταν δεν ήταν συμβατό με τον κανονισμό τους.

Η ιστορία διδάσκει ότι οι μετοχοποιήσεις δημόσιων οργανισμών και επιχειρήσεων στο παρελθόν αποτέλεσαν ”κράχτη” για την προσέλκυση ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων που δεν γνώριζαν τίποτα ή σχεδόν τίποτα για την ελληνική αγορά μέχρι τότε.

Σε αντίθεση με τους γηγενείς επενδυτές, οι εντυπωσιακές αποδόσεις της Σοφοκλέους δεν διέφυγαν την προσοχή αρκετών εξ αυτών τα τελευταία χρόνια και σε συνδυασμό με το πετυχημένο μάρκετινγκ από μεγάλους ξένους επενδυτικούς οίκους, έβαλαν αρκετές ελληνικές μετοχές στο ”ραντάρ” πολλών ξένων funds - πελατών τους τα τελευταία χρόνια.

Σε μια περίοδο πλεονάζουσας ρευστότητας στις διεθνείς αγορές, όμως, όπου ο αριθμός των funds αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο και τα υπό διαχείριση κεφάλαια ενισχύονται σημαντικά, η αναζήτηση νέων επενδυτικών ευκαιριών αποτελεί τον κανόνα.

Η προσφορά λοιπόν μετοχών σε μεγάλες ελληνικές εταιρίες με ελκυστικά επενδυτικά χαρακτηριστικά θα μπορούσε να αποτελέσει το ”όχημα” για τον εμπλουτισμό του μενού των ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων στη χώρα μας με νέους.



Επομένως, οι όποιες πιέσεις σε μετοχές από τις ρευστοποιήσεις υφιστάμενων ξένων funds εν όψει Τ.Τ. και Εθνικής θα πρέπει να συνεκτιμηθούν με τις δυνατότητες προσέλκυσης νέων θεσμικών χαρτοφυλακίων που θα προσδώσουν μεγαλύτερο βάρος στο Χ.Α. Βλέπετε, κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v