Πάλι καλά που υπάρχει το ευρώ

Το ευρώ έχει γίνει ο εύκολος αποδιοπομπαίος τράγος για την ακρίβεια στη χώρα μας από το 2001 που μπήκε στη ζωή μας. Ωστόσο, οι αναταράξεις στις αναδυόμενες αγορές το τελευταίο διάστημα αποδεικνύουν ακόμη μια φορά πόσο τυχεροί είμαστε που έχουμε το ευρώ.

Πάλι καλά που υπάρχει το ευρώ
Αν το ευρώ ήταν άνθρωπος και οι κοινοί θνητοί ψήφιζαν ποιος θα πάει στην κόλαση, το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα θα έθετε σίγουρα σοβαρή υποψηφιότητα για μια θέση με όλες τις κατάρες που έχει ακούσει. Τουλάχιστον στη χώρα μας.

Η πλειονότητα θεωρεί την εισαγωγή του ευρώ υπεύθυνη για τη σημαντική άνοδο των τιμών αρκετών προϊόντων και υπηρεσιών, λησμονώντας τα κύρια αίτια του πληθωρισμού στη χώρα μας: την υπερβάλλουσα ζήτηση, την ολιγοπωλιακή διάρθρωση αρκετών αγορών, τα κλειστά επαγγέλματα, την ύπαρξη μη εμπορεύσιμων προϊόντων και υπηρεσιών που δεν είναι εκτεθειμένα στον ανταγωνισμό και άλλα.

Η μάζα του κόσμου παραβλέπει επίσης το γεγονός ότι το ευρώ ”ευθύνεται” για τα χαμηλότερα επιτόκια στη χώρα εδώ και πολλές γενιές. Τα χαμηλά επιτόκια επέτρεψαν σε εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας να δανειστούν φθηνά χρήματα για να αγοράσουν, κατασκευάσουν ή επισκευάσουν σπίτι, να αγοράσουν αυτοκίνητο και άλλα διαρκή καταναλωτικά αγαθά.

Τα χαμηλά επιτόκια επέτρεψαν επιπλέον στις επιχειρήσεις να μειώσουν τα χρηματοοικονομικά τους έξοδα και το κόστος του κεφαλαίου κίνησης. Έκαναν επίσης εφικτές πολλές επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, αφού το χαμηλό κόστος δανεισμού κατέστησε θετική την παρούσα αξία πολλών επενδύσεων.

Με άλλα λόγια, το ευρώ, το οποίο θεωρείται από τους περισσότερους υπεύθυνο για την ακρίβεια, συνέβαλε αποφασιστικά στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο, οι πρόσφατες αναταράξεις στις αναδυόμενες αγορές, με τη σημαντική διολίσθηση των εθνικών νομισμάτων και κεφαλαιαγορών, ήρθαν να μας υπενθυμίσουν πόσο πολύ πιο ευάλωτοι θα ήμασταν αν νόμισμά μας δεν ήταν το ευρώ.

Μια ματιά σε ορισμένες αναδυόμενες αγορές στις οποίες ανήκαμε κι εμείς πριν από λίγα χρόνια είναι αρκούντως αποκαλυπτική. Η τουρκική λίρα είχε διολισθήσει πάνω από 16% έναντι του ευρώ από την 1η Μαΐου μέχρι χθες, με την ισοτιμία να κλείνει στο 1,94 χθες, έναντι 1,66 το ίδιο διάστημα. Το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης τα πήγε λίγο καλύτερα, αφού υποχώρησε 8,5% την ίδια περίοδο.

Αν μάλιστα μερικοί πιστεύουν ότι η Τουρκία δεν είναι καλό παράδειγμα, δεν έχουν παρά να ρίξουν μια ματιά σε άλλες αναδυόμενες αγορές της Ευρώπης, όπως η Ρωσία και η Πολωνία. Η διολίσθηση των εθνικών τους νομισμάτων είναι όντως μικρότερη σε σχέση με την τουρκική λίρα, όμως οι χρηματιστηριακές απώλειες της Ρωσίας είναι παραπλήσιες.



Αν δεν υπήρχε το ευρώ, λοιπόν, τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια της δραχμής θα ήταν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα και πιθανόν η Τράπεζα της Ελλάδος να έσπευδε να τα ανεβάσει κι άλλο για να προστατεύσει το εθνικό νόμισμα και να προλάβει την ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων.

Τι θα σήμαιναν τα υψηλότερα επιτόκια για τους δανειζόμενους και η αβεβαιότητα για την πορεία της συναλλαγματικής ισοτιμίας της δραχμής έναντι του δολαρίου δεν είναι δύσκολο να υποθέσει κανείς. Και όχι μόνο αυτό.

Αρκεί να δει κανείς πόσο αρνητικά αντέδρασαν οι αναδυόμενες αγορές στην προοπτική της περαιτέρω ανόδου των επιτοκίων του δολαρίου από τη Fed πρόσφατα, για να καταλάβει πόσο ευάλωτες είναι. Μέχρι και η ανεπτυγμένη Σοφοκλέους ένιωσε τους τριγμούς, επιβεβαιώνοντας τη διαπίστωση που κάναμε στις αρχές Μαΐου για τον ”αναδυόμενο κίνδυνο του Χ.Α. από τη Fed” με ή χωρίς περαιτέρω άνοδο των αμερικανικών επιτοκίων.

Οι Έλληνες έχουμε βραχύβια μνήμη. Ευτυχώς λοιπόν που υπάρχει το ευρώ, το οποίο κατηγορούμε, για να μας προστατεύει από τα χειρότερα.

Dr. Money

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v