Alpha Bank: Αύξηση κερδών 49,6% στο α΄ τρίμηνο

Αύξηση κατά 49,6% έως τα 150,7 εκατ. ευρώ σημείωσαν τα καθαρά κέρδη του ομίλου της Alpha Bank για το α΄ τρίμηνο του έτους. Οι αναλυτές ανέμεναν την αύξηση στο 33,5%. Το καθαρό έσοδο τόκων αυξήθηκε κατά 22,2%, ενώ τα έσοδα από προμήθειες κατά 19,4%.

Alpha Bank: Αύξηση κερδών 49,6% στο α΄ τρίμηνο
Αύξηση κατά 49,6% έως τα 150,7 εκατ. ευρώ σημείωσαν τα καθαρά κέρδη του ομίλου της Alpha Bank για το α΄ τρίμηνο του έτους.

Να σημειωθεί ότι οι συγκλίνουσες προβλέψεις των αναλυτών κατά το πρακτορείο Bloomberg έκαναν λόγο για κέρδη μετά από φόρους αυξημένα κατά 33,5%, στα 134,6 εκατ. ευρώ.

Τα κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν κατά 47,2%, σε 0,53 ευρώ σε σχέση με 0,36 πέρσι, ενώ τα τακτικά κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 49,6%, σε 174,2 εκατ. ευρώ.



Το καθαρό έσοδο τόκων αυξήθηκε κατά 22,2%, σε 342,6 εκατ. ευρώ (280,4 εκατ. ευρώ πέρσι), ενώ τα έσοδα από προμήθειες αυξήθηκαν κατά 19,4%, σε 94,6 εκατ. ευρώ.

Τα λειτουργικά έξοδα της Alpha Bank είναι αυξημένα κατά 9,8%, κυρίως λόγω νοτιοανατολικής Ευρώπης (+27,9%), και πάνω από τον ετήσιο στόχο 8%, λόγω της ανόδου των δαπανών προωθήσεως προϊόντων κατά το α΄ τρίμηνο του 2006.

Ο λόγος εξόδων προς έσοδα (έξοδα/έσοδα) βελτιώθηκε περαιτέρω σε 45,1%, από 50,1% πέρσι, ενώ η αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων ανήλθε σε 26,7%, έναντι 19,8% πέρσι. Επιπλέον, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώθηκε σε 13,4%, ο δείκτης κεφαλαίων πρώτης διαβαθμίσεως σε 10,3%, ενώ ο δείκτης βασικών κεφαλαίων σε 7,7%.

Σε ό,τι αφορά τη ΝΑ. Ευρώπη, τα κέρδη προ φόρων από τις εργασίες στην περιοχή ανήλθαν σε 17,7 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 59,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2005 και συνεισφέροντας το 9% στα κέρδη προ φόρων.

Ο όγκος των εργασιών αυξάνεται, καθώς και οι χορηγήσεις (+27,3%), παρά τον ανταγωνισμό που εντείνεται και παρά τους πιστωτικούς περιορισμούς που έχουν επιβληθεί σε ορισμένες χώρες. Στις χρηματοδοτήσεις προς ιδιώτες, όπου οι προοπτικές αναπτύξεως είναι πολύ μεγαλύτερες, η άνοδος ήταν της τάξεως του 46,4%, αναφέρει η ανακοίνωση της τράπεζας.

Η στρατηγική οργανικής αναπτύξεως που έχουμε υιοθετήσει εφαρμόζεται σύμφωνα με το πρόγραμμα προκειμένου να λειτουργήσουν 91 νέα υποκαταστήματα εντός του 2006. Από την αρχή του έτους, το προσωπικό στις μονάδες της νοτιοανατολικής Ευρώπης αυξήθηκε με 88 νέες προσλήψεις, ενώ μισθώθηκαν ήδη 55 υποκαταστήματα.

”H αρχή του 2006 ήταν μία περίοδος έντονου ανταγωνισμού αλλά και υψηλής κερδοφορίας. Ξεκινήσαμε μεθοδικά να εφαρμόζουμε το αναπτυξιακό μας σχέδιο Agenda 2010. Είμαστε ικανοποιημένοι για τα μέχρι σήμερα επιτεύγματά μας. Σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων μας, ιδιαιτέρως όσον αφορά στις εργασίες λιανικής τραπεζικής στην Ελλάδα και στην ανάπτυξή μας στις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος. Αυτό ενισχύει την αποφασιστικότητά μας να εργαστούμε σκληρά για την επιτυχία των σχεδίων μας ώστε να συνεχίσουμε να δημιουργούμε αξία για τους μετόχους μας”, δήλωσε ο πρόεδρος του ομίλου κ. Γιάννης Κωστόπουλος.

Οι πρώτες αντιδράσεις των αναλυτών

”Ισχυρά” χαρακτηρίζει τα αποτελέματα της τράπεζας η UBS σε σημερινή της έκθεση, όπου διατηρεί σύσταση ”buy 1” με τιμή στόχο στα 28 ευρώ.

Ο διεθνής οίκος επισημαίνει ότι η αύξηση στα καθαρά κέρδη οφείλεται στα ισχυρά έσοδα από επιτόκια και προμήθειες αλλά και στον περιορισμό του κόστους, με τα spread να παραμένουν σε γενικές γραμμές σταθερά.



Στο σύνολό τους θετικά κρίνει η HSBC τα αποτελέσματα της Alpha Bank για το τρίμηνο του 2006, επισημαίνοντας τη βελτίωση των λειτουργικών δραστηριοτήτων. Όπως αναφέρει η χρηματηστηριακή είναι πιθανόν τα αποτελέσματα να πυροδοτήσουν θετική αντίδραση της μετοχής.

Θετικά χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα των αναλυτών και η Eurobank Securities, επισημαίνοντας ότι ξεπέρασαν τις συγκλίνουσες προβλέψεις, ενώ την προς τα επάνω αναθεώρηση των προβλέψεών της για το 2006 δεν αποκλείει η Marfin.

Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις της αγοράς τα αποτελέσματα τριμήνου της Alpha Bank, όπως επισημαίνει η Πειραιώς Χρηματιστηριακή, ως αποτέλεσμα ισχυρών λειτουργικών εσόδων σε συνδυασμό με περιορισμό κόστους.

Βασικό στοιχείο των αποτελεσμάτων της Alpha Bank, σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, είναι τα καθαρά έσοδα από επιτόκια, τα οποία ενισχύθηκαν τόσο σε ετήσια βάση (22,2%) όσο και στο τρίμηνο (4,8%), ξεπερνώντας άνετα τις εκτιμήσεις των αναλυτών του Bloomberg.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v