Στα 30 δισ. ευρώ υπολογίζεται η αξία ακινήτων ΔΕΚΟ

Σε 30 δισ. ευρώ εκτιμάται η αξία της ακίνητης περιουσίας των ΔΕΚΟ, την ίδια ώρα όπου τα ελλείμματα δίνουν ηχηρό παρόν. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας επεξεργάζεται σχέδιο αξιοποίησης των ακινήτων, τα οποία ως πηγή εσόδων βρίσκονται σήμερα σε λήθαργο.

Στα 30 δισ. ευρώ υπολογίζεται η αξία ακινήτων ΔΕΚΟ
Σε 30 δισ. ευρώ εκτιμάται η αξία της ακίνητης περιουσίας των ΔΕΚΟ, την ίδια ώρα όπου τα ελλείμματα δίνουν ηχηρό παρόν.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας επεξεργάζεται σχέδιο αξιοποίησης των ακινήτων, τα οποία ως πηγή εσόδων βρίσκονται σήμερα σε ...λήθαργο και όπως επισημαίνει υψηλόβαθμο στέλεχος ”δεν είναι δυνατό, ο ΟΣΕ να έχει στην κατοχή του ακίνητα αξίας 5 δισ. ευρώ και να αναμένεται φέτος να εμφανίσει ελλείμματα ύψους 1,2 δισ. ευρώ”.

Η αξιοποιήσιμη περιουσία του ΟΣΕ εκτιμάται σε 3 δισ. ευρώ ενώ τα υπόλοιπα ακίνητα αξίας 2 δισ. ευρώ θεωρείται ότι δεν μπορούν να αποδώσουν καθώς βρίσκονται κυρίως πέριξ των σιδηροδρομικών γραμμών.

Μεγάλες περιουσίες διαθέτουν και άλλες ΔΕΚΟ. Η Δημόσια Επιχείρηση Πολεοδομικού Σχεδιασμού (ΔΕΠΟΣ) έχει στην κατοχή της 300 στρέμματα γης, εκ των οποίων ορισμένα είναι παραλιακά, άρα αξιοποιήσιμα τα μέγιστα, ενώ ο ΟΑΣΑ διαθέτει μεταξύ άλλων περιουσία 600 στρεμμάτων στα Λιόσια.

Τα σχέδια αξιοποίησης περιλαμβάνουν, μετά το διαχωρισμό σε λειτουργικά και μη λειτουργικά την αξιοποίησή τους είτε μέσω συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα είτε μέσω sale and lease back, δηλαδή η πώληση των ακινήτων σε ιδιώτες οι οποίοι θα αναλάβουν το κόστος συντήρησης και λειτουργίας τους και εν συνεχεία θα μισθώσουν για μακρό χρονικό διάστημα τα ακίνητα στο δημόσιο ή και στις ίδιες τις ΔΕΚΟ.

Επιπλέον εξετάζεται το ενδεχόμενο σύστασης ενός φορέα ο οποίος συνολικά θα διαχειριστεί την ακίνητη περιουσία των ΔΕΚΟ, αναλαμβάνοντας όμως παράλληλα και τα ελλείμματά τους.

Αξιοποιώντας την περιουσία, θα επωμιστεί με την υποχρέωση συρρίκνωσης των ελλειμμάτων τους. Η δεύτερη εναλλακτική λύση, αφορά στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας μεμονωμένα από τις ίδιες τις ΔΕΚΟ, πάντα υπό την εποπτεία της διυπουργικής επιτροπής ΔΕΚΟ.

Ελενα Λάσκαρη

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v