Το πάρτι των ”αρκούδων” ΔΕΝ έχει ξεκινήσει ακόμη

Η άνοδος του πληθωρισμού και η πιθανή νέα αύξηση του βασικού επιτοκίου του Fed ”δαγκώνει” τις διεθνείς αγορές, όπως φάνηκε με ξεκάθαρο τρόπο χθες. Όμως, η εποχή των ”αρκούδων” δεν έχει έρθει ακόμη...

Το πάρτι των ”αρκούδων” ΔΕΝ έχει ξεκινήσει ακόμη
Είναι λογικό στους επενδυτές να μην αρέσουν οι αυξήσεις των επιτοκίων αφού συνήθως επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη και τον ρυθμό αύξησης των επιχειρηματικών κερδών.



Αυτός είναι ένας από τους λόγους που οι αποδόσεις των αμερικανικών χρηματιστηριακών δεικτών υστέρησαν σε απόδοση των ευρωπαϊκών δεικτών τα τελευταία χρόνια.



Ήταν λοιπόν επόμενο το αναμενόμενο τέλος του κύκλου των αυξήσεων των επιτοκίων από το Fed να δώσει ώθηση στις αμερικανικές μετοχές. Το γεγονός ότι οι τιμές του πετρελαίου και των μετάλλων είχαν ανέβει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και ότι τα υψηλότερα επιτόκια του δολαρίου αποτελούσαν εν δυνάμει απειλή για την αγορά των κατοικιών στις ΗΠΑ, μπορούσε να μπει στην άκρη μέχρι νεωτέρας.



Αλλωστε, οι πληθωριστικές πιέσεις φαίνονταν να είναι υπό έλεγχο και η αμερικανική οικονομία να αναπτύσσεται με ισχυρούς ρυθμούς το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς.



Ακόμη όμως και αν το Fed σταματούσε στο 5% δεν σημαίνει ότι οι αμερικανικές μετοχές θα συνέχιζαν να ανεβαίνουν. Από το 1929 μέχρι σήμερα, ο δείκτης S&P καταγράφει συνήθως μικρές απώλειες της τάξης του 2,5% με 4% μετά το πέρας 3 με 12 μηνών από την τελευταία αύξηση επιτοκίων του Fed, σύμφωνα με την Ned Davis Research. Μια ήπια διόρθωση των αγορών ήταν το πιθανότερο σενάριο.



Όμως, η μεγαλύτερη της αναμενομένης αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Απρίλιο αμφισβητεί την ορθότητα της υπόθεσης για τον πληθωρισμό και θέτει τις βάσεις για αύξηση του βασικού επιτοκίου του Fed στο 5,25% και πιθανόν στο 5,5%.



Οι έντονες αναταράξεις που παρατηρήθηκαν χθες στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου και εμπορευμάτων σηματοδοτούν την ενσωμάτωση των αναθεωρημένων προσδοκιών για τα αμερικανικά επιτόκια στις τιμές των μετοχών, των ομολόγων, των εμπορευμάτων και άλλων κινητών αξιών.



Τι θα έπρεπε να συμβεί για να χαρούν οι ”αρκούδες” και να κρυφτούν οι ”ταύροι”; Πρώτον, ο ονομαστικός και ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν συμπεριλαμβάνει τις τιμές των καυσίμων και των τροφίμων στις ΗΠΑ, να συνεχίσει να εκπλήσσει ανοδικά. Δεύτερον, τα υψηλότερα επιτόκια να φέρουν την αμερικανική οικονομία στα πρόθυρα της ύφεσης.



Σε μια τέτοια περίπτωση, το Fed δεν θα είχε άλλη εναλλακτική λύση από την καταπολέμηση του πληθωρισμού και την περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων, υπονομεύοντας την αγορά ακινήτων και βυθίζοντας την αμερικανική οικονομία σε ύφεση που θα την αισθανόταν όλη η υφήλιος. Μεγάλο θύμα θα ήταν οι αναδυόμενες αγορές με τις οποίες η Σοφοκλέους έχει ιδιαίτερες σχέσεις.



Ακόμη όμως και αν υποθέσει κανείς ότι το αδύναμο δολάριο και οι υψηλές τιμές του πετρελαίου και των μετάλλων θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν τον πληθωρισμό, είναι εξαιρετικά αμφίβολο κατά πόσον θα περάσουν στους μισθούς την εποχή της παγκοσμιοποίησης, του outsourcing και της αύξησης της παραγωγικότητας.



Επιπλέον, η γρήγορη αντίδραση του Fed και των άλλων κεντρικών τραπεζών σε αυτό το φαινόμενο θα επιβραδύνει τον ρυθμό ανάπτυξης, αποδυναμώνοντας μια πηγή υπερβάλλουσας ζήτησης.



Προφήτες ασφαλώς δεν είμαστε. Θεωρούμε όμως ότι το σημερινό μακροοικονομικό σκηνικό στις ΗΠΑ παραπέμπει περισσότερο σε μια χρηματιστηριακή διόρθωση, η οποία μπορεί να εμφανίσει στοιχεία υπερβολής, παρά σε κραχ.

Dr. Money

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v