Το NYSE προτείνει συγχώνευση στο Euronext

Το NYSE κατέθεσε προσφορά συγχώνευσης με το Euronext, το δεύτερο μεγαλύτερο χρηματιστήριο της Ευρώπης, για τη δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς δύο ηπείρων, αξίας 16 δισ. ευρώ. Θα διαχειρίζονται κάθε μήνα περίπου 2,1 τρισ. δολάρια σε συναλλαγές μετοχών.

Το NYSE προτείνει συγχώνευση στο Euronext
Το NYSE Group κατέθεσε προσφορά συγχώνευσης με το Euronext, το δεύτερο μεγαλύτερο χρηματιστήριο της Ευρώπης, για τη δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς δύο ηπείρων, αξίας 21 δισ. δολαρίων ή 16 δισ. ευρώ.

Ο φορέας του New York Stock Exchange προσφέρει 0,98 μετοχές του NYSE και 21,32 ευρώ σε ρευστό για κάθε μετοχή του Euronext, που μεταφράζεται σε περίπου 71 ευρώ το κομμάτι, 4,8% λιγότερο από την τιμή κλεισίματος της Παρασκευής.

Με τη συμφωνία θα ενωθεί το ηλικίας 214 ετών NYSE με δείκτες στο Παρίσι, το Άμστερνταμ, τις Βρυξέλλες και τη Λισαβόνα.

Ο CEO της αμερικανικής αγοράς, Τζον Τέιν, επιταχύνει την προώθηση του Big Board στο εξωτερικό, μετά την απόκτηση του 25% του London Stock Exchange από το Nasdaq.

Όσο για τον CEO του Euronext, Ζαν Φρανσουά Τεοντόρ, έχει να αποφασίσει τώρα μεταξύ του NYSE και του Deutsche Boerse, του φορέα της γερμανικής αγοράς, που πρότεινε επίσης συγχώνευση στις 19 Μαΐου.

Μαζί, το NYSE Group και το Euronext, που έχει έδρα στο Παρίσι, θα διαχειρίζονται περίπου 2,1 τρισ. δολάρια σε συναλλαγές μετοχών το μήνα, μέγεθος διπλάσιο από του Nasdaq, και θα καλύπτουν κεφαλαιοποίηση άνω των 20 δισ. δολ.

Το Chicago Mercantile Exchange, που είναι σήμερα η μεγαλύτερης αξίας χρηματιστηριακή αγορά στον κόσμο, διαθέτει μετοχές αξίας 15,6 δισ. δολαρίων.

Ντ. Παπαγεωργίου

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v