Πληθωρισμός, πανικός και (πιθανές) υπερβολές!

Το ενδεχόμενο επιστροφής του πληθωρισμού έχει προκαλέσει αναταράξεις στις αγορές μετοχών, ομολόγων και εμπορευμάτων το τελευταίο διάστημα. Ωστόσο, η αντίδραση της αγοράς των τιμαριθμοποιημένων (index-linked) ομολόγων είναι καθησυχαστική. Μήπως λοιπόν οι χρηματιστηριακές αγορές υπερβάλλουν;

Πληθωρισμός, πανικός και (πιθανές) υπερβολές!
Τα χρηματιστήρια και οι αγορές των εμπορευμάτων δείχνουν να βρίσκονται σε κατάσταση πανικού το τελευταίο διάστημα, προεξοφλώντας άνοδο του πληθωρισμού, περαιτέρω σφίξιμο της ”κάνουλας” της ρευστότητας και επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης τα επόμενα τρίμηνα.

Η μεγαλύτερη της αναμενόμενης αύξηση του δομικού πληθωρισμού, δηλαδή του πληθωρισμού ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές των καυσίμων και των τροφίμων, στις ΗΠΑ για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, τον Απρίλιο, προκάλεσε αναταραχή στις διεθνείς αγορές, με κυριότερα θύματα τις αναδυόμενες και τα εμπορεύματα.

Η ανακοίνωση οδήγησε σε μικρή σχετικά άνοδο του αποκαλούμενου ”breakeven” πληθωρισμού στην αγορά των τιμαριθμοποιημένων ομολόγων στις ΗΠΑ, πράγμα που αποδεικνύει την ενσωμάτωση ενός μεγαλύτερου ασφάλιστρου πληθωρισμού (premium) στις τιμές των ομολόγων. Ο μέσος αμερικανικός πληθωρισμός που αναμένουν οι επενδυτές στη 10ετία έφθασε μέχρι τις 2,74 ποσοστιαίες μονάδες πρόσφατα, πριν υποχωρήσει στις 2,63 ποσοστιαίες μονάδες.

Σημειώνεται ότι το ”breakeven” επίπεδο πληθωρισμού προκύπτει από τη διαφορά μεταξύ της ονομαστικής απόδοσης ενός ομολόγου σταθερού επιτοκίου και της πραγματικής απόδοσης του τιμαριθμοποιημένου ομολόγου που έχει ίδια λήξη και βαθμό πιστοληπτικής ικανότητας. Το τιμαριθμοποιημένο ομόλογο παρέχει προστασία στον κάτοχό του από την άνοδο του πληθωρισμού.

Οι μετοχές, κυρίως των αναδυόμενων αγορών και λιγότερο των ανεπτυγμένων, αντέδρασαν πολύ αρνητικά σ’ αυτή την εξέλιξη, ενώ τα κρατικά αμερικανικά ομόλογα επωφελήθηκαν, καθώς προεξοφλούν ότι η Fed θα κινηθεί γρήγορα για να αυξήσει τα επιτόκια και να συμπιέσει τον πληθωρισμό.

Όμως, η αύξηση του αμερικανικού πληθωρισμού δεν έχει ”μεταδοθεί” στον υπόλοιπο κόσμο, δηλαδή στις χώρες του ΟΟΣΑ και στην Κίνα. Επιπλέον, ο αμερικανικός πληθωρισμός, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε ελαφριά ανοδική τροχιά εδώ και μερικά χρόνια, δείχνει μεγαλύτερο βαθμό ευελιξίας στην απορρόφηση εξωγενών πιέσεων σε σχέση με τη δεκαετία του 1970, η οποία χαρακτηρίστηκε από το φαινόμενο του στασιμοπληθωρισμού.

Ας μη λησμονούμε ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ ανέβηκε 3,3% σε ετησιοποιημένη βάση από τα τέλη του 2002 μέχρι πρόσφατα, ενώ ο υποδείκτης ενέργειας αυξήθηκε κατά 18% σε ετησιοποιημένη βάση και η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 3,9% σε ετήσια βάση την ίδια περίοδο.

Αν όμως υπάρχουν σημάδια από την αγορά των τιμαριθμοποιημένων ομολόγων για ελαφριά επιτάχυνση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τους επόμενους μήνες, το αντίθετο συμβαίνει στην ευρωζώνη.

Παρά την άνοδο του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή στην ευρωζώνη στο 2,4% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, η αγορά των τιμαριθμοποιημένων ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων τιμολόγησε μια ελαφριά μείωση του ”breakeven” πληθωρισμού.

Προφανώς, λοιπόν, η αγορά των ομολόγων δεν αναμένει περαιτέρω άνοδο του μέσου πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, ο οποίος όμως βρίσκεται σε ελαφρώς ανοδική τροχιά από την αρχή του 2006.

Όμως, η ανακοίνωση για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη δεν εμπόδισε τις χρηματιστηριακές αγορές να υποδεχθούν τον υψηλότερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη τον Απρίλιο με πτώση.

Προφανώς, η μία από τις δύο αγορές κάνει λάθος. Εκτός κι αν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δεν είχαν αντιληφθεί τους προηγούμενους μήνες ότι ο πληθωρισμός βρισκόταν σε ελαφρώς ανοδική τροχιά, με αποτέλεσμα να ταρακουνηθούν, όταν ”ξύπνησαν”, υπεραντιδρώντας.



Οι αγορές των τιμαριθμοποιημένων ομολόγων προεξοφλούν ένα σχετικά ήρεμο πληθωριστικό περιβάλλον. Αν αποδειχθεί ότι έχουν δίκιο, οι χρηματιστηριακές αγορές θα πρέπει να διορθώσουν το λάθος τους.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v