ΟΟΣΑ: Προβλέψεις-συστάσεις για ελληνική οικονομία

Απαιτούνται σημαντικού εύρους μεταρρυθμίσεις στους τομείς του Ασφαλιστικού και του συστήματος υγείας, προκειμένου να διασφαλιστεί η διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών, τονίζει στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία ο ΟΟΣΑ, ενώ προβλέπει έλλειμμα 3% του ΑΕΠ για φέτος και 3,3% το επόμενο έτος. Πως σχολιάζει την έκθεση ο Γ. Αλογοσκούφης.

ΟΟΣΑ: Προβλέψεις-συστάσεις για ελληνική οικονομία
της Ελενας Λάσκαρη

Απαιτούνται σημαντικού εύρους μεταρρυθμίσεις στους τομείς του Ασφαλιστικού και του συστήματος υγείας, προκειμένου να διασφαλιστεί η διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών, τονίζει στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία ο ΟΟΣΑ, ενώ προβλέπει έλλειμμα 3% του ΑΕΠ για φέτος και 3,3% το επόμενο έτος.

Στην έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στο Παρίσι, στην πρώτη γραμμή των συστάσεων βρίσκονται οι μεταρρυθμίσεις.

Ζητείται άμεση εφαρμογή του Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων, ”το οποίο θέτει ως προτεραιότητες την αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών, τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την ενίσχυση της παραγωγικότητας και της απασχόλησης, που θα δημιουργήσουν τις συνθήκες για διατήρηση των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης”.

Υπό τη σκιά των υψηλών διεθνών τιμών των καυσίμων, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει κοντά στο 3% έως και το 2007, εξέλιξη που διαβρώνει την ανταγωνιστικότητα.

Ειδικότερα, στο μέτωπο των προβλέψεων αναμένεται:

* Οριακή επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης από το 3,7% φέτος στο 3,6% το επόμενο έτος.

* Συγκράτηση του ρυθμού αύξησης της δημόσιας κατανάλωσης από το 3% πέρυσι στο 1,5% φέτος και το 2006.

* Επιτάχυνση της τελικής εγχώριας ζήτησης από το 2,4% πέρυσι σε 3,4% το 2006 και 3,5% το 2007

* Σημαντική ενίσχυση των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου. Ύστερα από μείωση κατά 1,4% πέρυσι, προβλέπεται ενίσχυση κατά 4,1% φέτος και 4,6% το επόμενο έτος

* Εντυπωσιακή αύξηση των εξαγωγών με ρυθμό μεταβολής 7,9% φέτος και 8,2% το 2007, την ώρα που οι εισαγωγές θα αυξάνονται κατά 5,9% και 6,3%, αντίστοιχα. Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εκτιμάται ότι θα εμφανίσει οριακή βελτίωση και από 8% του ΑΕΠ πέρυσι θα υποχωρήσει φέτος στο 7,8% και στο 7,6% το 2007.

* Η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 10% του εργατικού δυναμικού φέτος και στο 9,7% το επόμενο έτος, ενώ ο πληθωρισμός από 3,3% φέτος (μέσος εναρμονισμένος δείκτης) θα συγκρατηθεί σε 3% το επόμενο έτος.

Eξαιρετικά θετικό, χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης ”ότι ένας ακόμη διεθνής οργανισμός αναγνωρίζει τις μεγάλες προσπάθειες που έχουν γίνει στην Ελλάδα και για τον περιορισμό των δημοσιονομικών ελλειμμάτων– τη μεγάλη πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε αυτό τον τομέα– και για τη διατήρηση της ανάπτυξης, της απασχόλησης και για τη μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας”, σχολιάζοντας στο Παρίσι την έκθεση του ΟΟΣΑ.

”Από τις εκθέσεις ασφαλώς ενθαρρυνόμαστε, γιατί η προσπάθεια αποδίδει. Βεβαίως, υπάρχουν πολλά ακόμα να γίνουν στην ελληνική οικονομία, κυρίως στον τομέα της ανταγωνιστικότητας. Όλες οι χώρες έχουν τα δικά τους προγράμματα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αλλά πιστεύω ότι της Ελλάδας είναι από τα πιο επιτυχημένα”, συμπλήρωσε ο υπουργός.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το θέμα των μεταρρυθμίσεων και ειδικότερα για τις συστάσεις του ΟΟΣΑ που αφορούν στο ασφαλιστικό, ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι πέραν του διαλόγου δεν πρόκειται να ληφθούν άλλες πρωτοβουλίες από την πλευρά της κυβέρνησης, εντός της τρέχουσας θητείας.

”Ο διάλογος ξεκίνησε με επιτυχία στη Βουλή, με τη συμμετοχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης και άλλων κομμάτων της Βουλής. Ο διάλογος αυτός θα συνεχιστεί, γατί το ασφαλιστικό είναι ένα από τα μακροχρόνια προβλήματα της χώρας, το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε με ωριμότητα, μέσα από διάλογο και συναινετικές διαδικασίες. Και ασφαλώς, δεν είναι στην πρόθεση της Κυβέρνησης να πάρει άλλες πρωτοβουλίες για το ασφαλιστικό σε αυτήν την τετραετία.”

Το απόγευμα ο υπουργός Οικονομίας θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου στη γαλλική πρωτεύουσα ενώ αναβλήθηκε η συνάντηση που είχε προγραμματιστεί με το Γάλλο ομόλογό του Τ. Μπρετόν, ”λόγω φόρτου εργασίας”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v