Σύγκρουση πολεμικών α/σ Ελλάδας - Τουρκίας(upd3)

Σύγκρουση μεταξύ ελληνικού και τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους τύπου F 16 έλαβε χώρα λίγο πριν τις 13:00 το μεσημέρι με τα ελληνικά και τουρκικά μέσα ενημέρωσης να μην συμφωνούν για τον τόπο της τραγωδίας. Διεσώθη από εμπορικό πλοίο ο Τούρκος πιλότος, αναζητείται ακόμη ο Έλληνας χειριστής. Διαξιφισμοί κυβέρνησης-αντιπολίτευσης.

Σύγκρουση πολεμικών α/σ Ελλάδας - Τουρκίας(upd3)
Σύγκρουση μεταξύ ελληνικού και τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους τύπου F 16 έλαβε χώρα λίγο πριν τις 13:00 το μεσημέρι με τα ελληνικά και τουρκικά μέσα ενημέρωσης να μην συμφωνούν για τον τόπο της τραγωδίας. Διεσώθη από εμπορικό πλοίο ο Τούρκος πιλότος, αναζητείται ακόμη ο Έλληνας χειριστής.

Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, η σύγκρουση έλαβε χώρα πάνω από το νότιο τμήμα της Καρπάθου ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, το τουρκικό αεροσκάφος είχε εισέλθει στο ελληνικό FIR και το ελληνικό μαχητικό έσπευσε για αναχαίτιση. Ωστόσο τα δύο αεροσκάφη βρέθηκαν πολύ κοντά και η σύγκρουση ήταν αναπόφευκτη.

Στην περιοχή έχουν σπεύσει τα παραπλέοντα σκάφη, καθώς και ένα ελικόπτερο Super Puma.

Ωστόσο, σε ανακοίνωσή του για το συμβάν, το τουρκικό γενικό επιτελείο στρατού επισημαίνει πως ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη ”παρεμπόδισαν στις 12.48, τουρκικά αεροσκάφη που εκτελούσαν εκπαιδευτική πτήση στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου και της Μεσογείου”.

Η τουρκική ανακοίνωση επιβεβαιώνει την διάσωση του Τούρκου πιλότου και ότι το τουρκικό μαχητικό ήταν επίσης τύπου F-16 και ανήκε στο 192ο σμήνος του Μπαλίκεσιρ.

Εν τω μεταξύ, μετά από συνομιλία με τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, επιστρέφει άμεσα στην Αθήνα από το Ελσίνκι η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός, που παραβρίσκεται στη Σύνοδο του ΟΟΣΑ στο Παρίσι, ενημερώθηκε από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Βαγγέλη Μεϊμαράκη για το συμβάν και ζήτησε από την υπουργό Εξωτερικών την άμεση επιστροφή στην Αθήνα.

Στο μεταξύ μήνυμα ”προς κάθε πλευρά” ότι ”τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας είναι δεδομένα και αδιαπραγμάτευτα”, έστειλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, αναφερόμενος στην σύγκρουση και πτώση των δύο αεροσκαφώνμ μεταδίδει το ΑΠΕ.

Παράλληλα ο κ. Παπανδρέου άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τις χαμένες, όπως είπε, ευκαιρίες για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και την επίλυση προβλημάτων, αλλά και για τους μέχρι τώρα χειρισμούς στο ζήτημα των δύο πολεμικών αεροσκαφών, επισημαίνοντας καθυστερήσεις στην αντίδραση της κυβέρνησης.

Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε επίσης ότι η Τουρκία οφείλει να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και να λειτουργεί στο πλαίσιο της καλής γειτονίας ως γείτονας και ως υποψήφια χώρα-μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας με τις αρχές και τις πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι το κόμμα του ως κυβέρνηση είχε σχέδιο για την αποκλιμάκωση της έντασης και χρονοδιάγραμμα για την επίλυση του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας, τα οποία η κυβέρνηση Καραμανλή δεν αξιοποίησε ως δυνατότητες, ενώ έχασε και άλλες ευκαιρίες.

Εξέφρασε φόβους ότι η κυβέρνηση ”με την πολιτική της θα μας πάει σε μικρότερα ή μεγαλύτερα επεισόδια που θα μεγαλώσουν την ένταση στην περιοχή”.

Επίσης εξέφρασε την ανησυχία του για την πορεία της εξωτερικής πολιτικής της χώρας και των ελληνικών συμφερόντων.

Ζήτησε από την κυβέρνηση να ενημερώσει γρήγορα τα διεθνή φόρα, το ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Ενωση και όλους τους διεθνείς οργανισμούς και να υπερασπιστεί άμεσα τα ελληνικά δίκαια καθώς, όπως ανέφερε, παρατηρείται μια καθυστέρηση στην αντίδραση της ελληνικής πλευράς.

Επίσης ζήτησε από την κυβέρνηση να αφήσει, όπως ανέφερε, την αδράνεια και να πάρει πρωτοβουλίες, γιατί αδράνεια, όπως σημείωσε, σημαίνει υποβάθμιση των συμφερόντων μας.

Ακόμη κάλεσε την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το όλο ζήτημα με ψυχραιμία και υπευθυνότητα, ώστε να μην οδηγηθούμε σε περαιτέρω κλιμάκωση.

Ο κ. Παπανδρέου είχε επικοινωνήσει νωρίτερα με τον υπουργό Αμυνας Ευ. Μεϊμαράκη, ο οποίος τον ενημέρωσε για όλες τις εξελίξεις γύρω από το θέμα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Ελληνας πιλότος θα βρεθεί σώος και διετύπωσε την αμέριστη συμπαράστασή του στην οικογένεια του πιλότου, στην Πολεμική Αεροπορία και τους πιλότους που καθημερινά δίνουν τον αγώνα για την προάσπιση των συνόρων και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος απαντώντας στις δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ δήλωσε:

”Από τον κ. Παπανδρέου, που θήτευσε περί τα 10 χρόνια στο Υπουργείο Εξωτερικών, θα περίμενε κανείς μεγαλύτερη υπευθυνότητα σε ένα τέτοιο θέμα το οποίο μόνο για κομματική εκμετάλλευση δεν προσφέρεται”.

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για τη σύγκρουση των δύο F-16 στο Αιγαίο αναφέρει ότι αυτή η σύγκρουση ”καταδεικνύει πως είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη για τους λαούς της Ελλάδας και της Τουρκίας να αντιμετωπίσουν από κοινού την ένταση που δημιουργούν οι αντιθέσεις και οι σχεδιασμοί των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ -ΕΕ, καθώς και οι ανταγωνισμοί της Ελληνικής και της Τουρκικής πλουτοκρατίας στην περιοχή, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που υπάρχει προετοιμασία του εδάφους για στρατιωτική επέμβαση στο Ιράν, για επαναχάραξη των συνόρων στα Βαλκάνια”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v