Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφία Εφραίμογλου: Μονόδρομος οι μεταρρυθμίσεις

Τις προκλήσεις της ελληνικής επιχειρηματικότητας και τον αυξημένο ρόλο που καλείται να παίξει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο στην αντιμετώπιση προβλημάτων όπως η γραφειοκρατία, αναλύει η Σοφία Κουνενάκη- Εφραίμογλου, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Vivodi.

Σοφία Εφραίμογλου: Μονόδρομος οι μεταρρυθμίσεις
της κ. Σοφίας Κουνενάκη– Εφραίμογλου (*)

Η ελληνική επιχειρηματικότητα βρίσκεται αντιμέτωπη, τα τελευταία χρόνια, με σημαντικά ζητήματα που επιζητούν άμεσες και ρεαλιστικές λύσεις, καθώς πλέον έχουμε να κάνουμε με μία παγκοσμιοποιημένη οικονομία, η οποία –απαλλαγμένη από εθνικά σύνορα- διαμορφώνει ένα διεθνές περιβάλλον δράσης, ιδιαίτερα ανταγωνιστικό.

Η Ελλάδα, μη διαθέτοντας τις αναπτυξιακές υποδομές, καλείται σήμερα να αντεπεξέλθει ταχύτατα σε ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να ενισχύσει την ανάπτυξη εξωστρεφών επιχειρήσεων.

Ο εκσυγχρονισμός της ελληνικής οικονομίας, όμως, προϋποθέτει τομές, ριζικές σε πολλές περιπτώσεις, με στόχο την αντιστροφή μιας κατάστασης που αποτελεί τροχοπέδη στην ελληνική ανταγωνιστικότητα, καθώς παραμένει προσκολλημένη σε αναχρονιστικούς θεσμούς και αντιπαραγωγικές δομές.

Η χώρα μας δεν έχει την πολυτέλεια να σπαταλά τα πολύτιμα κεφάλαιά της, είτε αυτά αφορούν την αποδεδειγμένη αξία της ελληνικής επιχειρηματικότητας είτε το ανθρώπινο δυναμικό της. Σήμερα, το πλαίσιο δράσης που καθημερινά βιώνει ο επιχειρηματίας, παλαιός και νέος, περιλαμβάνει μηχανισμούς στους οποίους κυριαρχούν η δαιδαλώδης γραφειοκρατία, η έλλειψη οργάνωσης και αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών, η απουσία ευελιξίας και μέτρων που θα ενδυναμώσουν την επιχειρηματικότητα, επιτυγχάνοντας έτσι τη στρατηγική τοποθέτησή της στους ισχυρούς, καταρχάς, της ευρωζώνης.

Οι νέοι που δοκιμάζουν τα πρώτα τους βήματα στον επιχειρηματικό στίβο, έρχονται αντιμέτωποι με πρακτικές που αποθαρρύνουν τα σχέδιά τους και ανακόπτουν έτσι τη δυναμική μιας πολύ σημαντικής ομάδας για την οικονομία. Επομένως, εκθέσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας που κατατάσσουν τη χώρα μας στην 121η θέση σε σύνολο 155 κρατών αναφορικά με την ευκολία ίδρυσης επιχειρήσεων αντανακλούν το αξιοσημείωτο αυτό έλλειμμα της Ελλάδας.

Σε αυτό προστίθεται και ένα εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο δεν έχει καταφέρει να εκσυγχρονιστεί με βάση τα δεδομένα της διεθνούς αγοράς και συνεχίζει να δημιουργεί εν δυνάμει άνεργους πτυχιούχους, αδυνατώντας να προσφέρει έναν αξιόλογο επαγγελματικό προσανατολισμό και ουσιαστικά εφόδια για τον μελλοντικό, υψηλής κατάρτισης, επαγγελματία.

Προς την επίτευξη αυτών των στόχων, ο ρόλος που καλείται να διαδραματίσει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο είναι παραπάνω από εύλογος. Το μεγαλύτερο επιμελητήριο της χώρας και η νέα του διοίκηση που θα αναδειχτεί μέσα από τις εκλογές στις 3, 4 και 5 Ιουνίου 2006, θα είναι περισσότερο ενεργό και ευαισθητοποιημένο από ποτέ, προτείνοντας μέτρα για όλους τους επιχειρηματίες.

Το ΕΒΕΑ θα ξεκινήσει τον εκσυγχρονισμό από το ίδιο το Επιμελητήριο και, σε αυτή τη λογική, οι νέες τεχνολογίες και η μεγαλύτερη ευελιξία στο ωράριο λειτουργίας και τους μηχανισμούς επικοινωνίας και ενημέρωσης των μελών του, των κλαδικών και λοιπών αρμόδιων φορέων, θα αναβαθμίσουν τόσο την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών όσο και την αποτελεσματικότητά του στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει.

Είναι επιτακτική η διαμόρφωση ενός πλαισίου που θα επιταχύνει τις διαδικασίες για το ξεκίνημα μιας επιχείρησης, μειώνοντας το συνολικό κόστος αλλά και τη χρονοβόρα γραφειοκρατία, μέσα από τη δημιουργία σε κάθε Νομαρχία ”υπηρεσίας μίας στάσης” που θα αναλαμβάνει και θα ολοκληρώνει τις απαραίτητες ενέργειες. Είναι σημαντική η διεκδίκηση μέτρων που θα προσφέρουν ευκαιρίες και κίνητρα στους νέους και τις γυναίκες, ενθαρρύνοντας την ανάληψη πρωτοβουλιών σε ομάδες που παραμένουν αναξιοποίητες.

Ένα ισχυρό ΕΒΕΑ είναι προς όφελος της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Αυτό και μόνο αποτελεί το καλύτερο επιχείρημα για τη σημασία της συμμετοχής όλων στις επερχόμενες εκλογές. Η δική μου υποψηφιότητα με το συνδυασμό της ’Επιχειρηματικής Δράσης’ ισοδυναμεί με τη διάθεσή μου για έργο, ως μέλος μιας νέας διοίκησης με σαφείς θέσεις και προτάσεις, έτοιμη να διεκδικήσει εκ μέρους κάθε επιχειρηματία με όραμα και στρατηγική. Με δυναμική και συνέπεια.

(*) Η κ. Κουνενάκη- Εφραίμογλου είναι πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Vivodi Telecom.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v