Big Caps vs Small Caps σημειώσατε 1

Οι μετοχές των εταιριών της μικρής και της μεγάλης κεφαλαιοποίησης κατάφεραν να βγουν ανέγγιχτες από τις προηγούμενες διορθώσεις του χρηματιστηριακού ράλι που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2003, έχοντας προστάτη-άγιο τα hedge funds. Όμως, κάθε μέρα τ’ Αγιαννιού δεν είναι.

Big Caps vs Small Caps σημειώσατε 1
Το χρηματιστηριακό ράλι των τελευταίων χρόνων χαρακτηρίστηκε από τις υπεραποδόσεις των αναδυόμενων αγορών και των εταιριών της μικρής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης στις ανεπτυγμένες αγορές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της MSCI, οι ευρωπαϊκές αναδυόμενες αγορές καταγράφουν κέρδη της τάξης του 151,1% σε τοπικό νόμισμα από το 2003 μέχρι και την Παρασκευή 1 Ιουνίου παρά την απότομη διόρθωση του περασμένου μήνα. Αντίθετα μάλιστα απ’ ό,τι θα περίμεναν οι περισσότεροι, τα κέρδη τους σε όρους δολαρίου είναι ακόμη μεγαλύτερα αφού ξεπερνούν το 160% το ίδιο διάστημα.

Αρκετά καλές επιδόσεις έχουν επίσης οι ευρωπαϊκές εταιρίες μικρής κεφαλαιοποίησης (MSCI Europe Small Cap) το ίδιο διάστημα, αφού κερδίζουν σωρευτικά 99,4% σε τοπικό νόμισμα, ξεπερνώντας σε απόδοση τις μετοχές των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων της μεγάλης κεφαλαιοποίησης που είναι πάνω 50,3%.

Οι υπεραποδόσεις των αναδυόμενων αγορών και των μετοχών των μικρομεσαίων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στηρίχτηκαν σε μεγάλο βαθμό στην πλεονάζουσα ρευστότητα που διοχέτευσαν σ’ αυτές κυρίως δύο είδη funds.

Τα hedge funds και τα παραδοσιακά θεσμικά χαρτοφυλάκια που ειδικεύονται σε εταιρίες της μικρής κεφαλαιοποίησης.

Δεν είναι μάλιστα μυστικό ότι ένα από τα δύο πιο δημοφιλή trades των hedge funds στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές τα τελευταία χρόνια ήταν να αγοράζουν τη μικρή κεφαλαιοποίηση και να σορτάρουν τη μεγάλη, αποκομίζοντας σημαντικά κέρδη.

Οι ελκυστικότερες αποτιμήσεις των μικρομεσαίων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων σε σύγκριση με τις μεγάλες αποτέλεσε έναν καλό λόγο για να ξεκινήσει το trade αξίας (value) που κατέληξε τελικά σε trade δυναμικής (momentum).

Όμως κάθε πράγμα έχει μία αρχή κι ένα τέλος. Η απότομη και μεγάλη πτώση των αγορών τις τρεις προηγούμενες εβδομάδες αποδείχτηκε πιο επώδυνη για τις μικρομεσαίες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και τις αναδυόμενες αγορές για έναν πολύ απλό λόγο. Είχε τη σφραγίδα των hedge funds.

Μόνο που το ξεπούλημα των μετοχών δεν τραυμάτισε μόνο τα hedge funds. Ανέδειξε επίσης τους μεγαλύτερους κινδύνους που ενέχουν τέτοιες τοποθετήσεις, υπονομεύοντας, προς το παρόν τουλάχιστον, την εμπιστοσύνη των παραδοσιακών θεσμικών χαρτοφυλακίων και ιδιωτών στο αναπτυξιακό στόρι των μικρομεσαίων ευρωπαϊκών εταιριών.

Θα μπορούσαν οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που άρχισαν να μπαίνουν στο... ραντάρ των ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων τον τελευταίο ενάμιση με δύο χρόνια να πάνε κόντρα στο ρεύμα; Δύσκολο να προβλέψει κανείς.

Αξίζει πάντως να παρατηρήσει κανείς ότι ο ελληνικός δείκτης της MSCI κερδίζει σωρευτικά 95,8% από το 2003 μέχρι σήμερα έναντι 72,6% του ελληνικού δείκτη μικρής κεφαλαιοποίησης το ίδιο διάστημα, πηγαίνοντας κόντρα στο πανευρωπαϊκό ρεύμα.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v