ΕΤΕ: Εντός της εβδομάδος οι εγκρίσεις για ΑΜΚ

Εντός της εβδομάδος ελπίζεται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την αποκοπή δικαιώματος της ΕΤΕ. Κατατέθηκε το ενημερωτικό για να ”μελετηθεί” από τις Αρχές. Οι επίσημες διαδικασίες όμως ξεκινούν μόλις δοθούν οι εγκρίσεις από υπουργείο Ανάπτυξης και ΤτΕ.

ΕΤΕ: Εντός της εβδομάδος οι εγκρίσεις για ΑΜΚ
Δεν μπορεί αυτές τις ώρες να προσδιοριστεί η ”δίκαιη θεωρητική τιμή” για τις υφιστάμενες μετοχές της Εθνικής Τράπεζας, καθώς δεν έχει καν γνωστοποιηθεί η ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος.

Και τούτο, καθώς η ίδια η τιμή του δικαιώματος (και άρα η συνολική τιμή αγοράς των νέων μετοχών) εξαρτάται από την τιμή που θα έχει η παλαιά μετοχή της Εθνικής κατά το κλείσιμο της αμέσως προηγούμενης από την αποκοπή ημέρας.

Συνεπώς σε αυτή τη φάση ουδείς μπορεί να γνωρίζει με ακρίβεια σε ποια ακριβώς τιμή τον συμφέρει να πουλήσει υφιστάμενες μετοχές και να αγοράσει δικαιώματα, γεγονός που εντείνει τη σπέκουλα στην αγορά.

Πάντως, παράγοντες της αγοράς που έχουν σχέση με μεγάλα ξένα κεφάλαια υποστηρίζουν ότι σε κάθε περίπτωση ο ”πάτος” για την τιμή της υφιστάμενης μετοχής, άκοπης, είναι πάνω από τα 28 ευρώ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι ”θέμα πραγματικής αξίας” γνωστής σε όσους παρακολουθούν τα μεγέθη της τράπεζας πριν αλλά και μετά την κίνηση της ΕΤΕ στην Τουρκία.

Σε κάθε περίπτωση, οι διαδικασίες που θα οδηγήσουν στην αποκοπή του δικαιώματος κινούνται με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα, ενώ ανώτατα στελέχη της ΕΤΕ εκτιμούν ότι θα έχουν ολοκληρωθεί εντός της εβδομάδος.

Πιο συγκεκριμένα, το κείμενο του ενημερωτικού στην τελική του μορφή έχει δοθεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, προκειμένου να μελετηθούν τα στοιχεία του πολυσέλιδου κειμένου, ήδη από την περασμένη Παρασκευή.

Ωστόσο η επίσημη εξέταση του ενημερωτικού δελτίου από την κεφαλαιαγορά και το χρηματιστήριο (αμφότερα θα συνεδριάσουν για να εγκρίνουν το ενημερωτικό και την αποκοπή δικαιώματος, αντίστοιχα) δεν μπορεί να ξεκινήσει τυπικά πριν δοθούν οι εγκρίσεις από το υπουργείο Ανάπτυξης αλλά και την Τράπεζα της Ελλάδος (για την τροποποίηση άρθρων του καταστατικού), κάτι που αναμένεται να γίνει αύριο ή το πολύ την Τετάρτη.

Γι’ αυτό και στελέχη της ΕΤΕ καταλήγουν στην εκτίμηση ότι όλες οι διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v