Η εθνική... ”φουρτούνα” των όρων της αύξησης

Οι μεγάλες πιέσεις που δέχεται η μετοχή της Εθνικής θα μπορούσαν να είναι μικρότερες αν οι όροι της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου δεν έθεταν σε αμφιβολία μία διαβεβαίωση: αυτή του μάνατζμεντ της Εθνικής, στις 23 Μαΐου, για τις θετικές επιδράσεις που θα είχε η εξαγορά της Finansbank στα κέρδη ανά μετοχή από το 2007 και μετά.

Η εθνική... ”φουρτούνα” των όρων της αύξησης
Η σημαντική υποχώρηση της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας έχει συμβάλει σε κάποιο βαθμό στην υποαπόδοση του ελληνικού χρηματιστηρίου από τις αρχές Μαΐου μέχρι σήμερα. Η νευρικότητα και οι πλαγιοκαθοδικές κινήσεις που χαρακτηρίζουν τις διεθνείς αγορές ευθύνονται για τα υπόλοιπα.

Από την άλλη πλευρά, θα ήταν λάθος να μην επισημανθεί ότι η εντυπωσιακή πορεία της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας από το 2003 μέχρι σήμερα ”ευθύνεται” σε κάποιο βαθμό για την υπεραπόδοση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας έναντι της συντριπτικής πλειονότητας των άλλων ανεπτυγμένων αγορών το ίδιο διάστημα.

Ωστόσο, οι μέτοχοι της Eθνικής Τράπεζας θα μπορούσαν να υποφέρουν λιγότερο σ’ αυτή τη μη ιδανική χρηματιστηριακή συγκυρία, αν οι όροι της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου δεν δημιουργούσαν ερωτηματικά για την αύξηση των κερδών ανά μετοχή στη μετά Finansbank εποχή από το 2007 και έπειτα.

Υπενθυμίζεται ότι κορυφαία στελέχη της Εθνικής διαβεβαίωσαν για μία ακόμη φορά όσους συμμετείχαν στην τηλεσυνδιάσκεψη με την επενδυτική κοινότητα στις 23 Μαΐου ότι το ντίλ με τη Finansbank θα ενίσχυε τα κέρδη ανά μετοχή (EPS accretive) από το 2007 και μετά.

Η αδυναμία της μετοχής της Εθνικής το προηγούμενο διάστημα και η διολίσθηση της τουρκικής λίρας και του δολαρίου έναντι του ευρώ δεν άλλαζε αυτά τα δεδομένα, δήλωσαν.

Τα άλλαξε όμως, προφανώς, η ανακοίνωση των όρων της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής (ύψους 3,0 δισ. ευρώ), αφού δημιούργησε αμφιβολίες και σε ορισμένους αναλυτές τη βεβαιότητα ότι η εξαγορά της τουρκικής τράπεζας θα οδηγήσει τελικά σε μείωση αντί για αύξηση των κερδών ανά μετοχή το 2007 και το 2008.

Φυσικά οι ”ένορκοι” δεν έχουν βγάλει ακόμη την τελική τους απόφαση, αφού το ύψος της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου αφήνει μια μαγιά της τάξης των 600 με 800 εκατ. ευρώ για νέες εξαγορές, ενώ η επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους της Εθνικής είναι δύσκολο να προσδιοριστεί αυτή τη στιγμή σε κέρδη ανά μετοχή.

Το σίγουρο, όμως, είναι ότι ο αριθμός των νέων μετοχών που αποφασίστηκε να εκδοθεί από κοινού με τους ξένους αναδόχους είναι αρκετά μεγαλύτερος απ’ αυτόν που περίμεναν πολλοί στην αγορά, δημιουργώντας αμφιβολίες για τις επιπτώσεις του ντιλ στα κέρδη ανά μετοχή της ”νέας” Εθνικής.

Αναμφισβήτητα, η αυξημένη μεταβλητότητα των διεθνών αγορών και η θεμιτή επιδίωξη των ξένων αναδόχων, οι οποίοι εγγυώνται την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, να μειώσουν το ρίσκο τους, χαμηλώνοντας σημαντικά τον πήχη για την τιμή των νέων μετοχών που θα εκδοθούν, συνέβαλε προς αυτή την κατεύθυνση.

Η διακοπή της Β΄ επαναληπτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της Εθνικής για την έγκριση της αύξησης και η πολιτικοποίηση του θέματος από μερίδα στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε το ίδιο για δύο λόγους.

Πρώτον, υπονόμευσε τη διαπραγματευτική θέση του μάνατζμεντ της Εθνικής απέναντι στους ξένους αναδόχους και, δεύτερον, κατέστησε πιο αναγκαία την επίσπευση των σχετικών διαδικασιών για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που περιόριζε τα περιθώρια κινήσεων της διοίκησης.

Οι προσδοκίες για κέρδη από το trading και την εξισορροπητική κερδοσκοπία (arbitrage) από την μία πλευρά, οι διεθνείς αγορές και οι αμφιβολίες για τις επιπτώσεις που θα έχει το ντιλ της Finansbank στα κέρδη ανά μετοχή της Εθνικής από την άλλη ανέλαβαν τα υπόλοιπα, πιέζοντας πολύ την μετοχή.

Ο καθένας μπορεί να παίξει τον ρόλο του μετά Χριστόν προφήτη. Υπάρχουν όμως λόγοι να πιστεύει κανείς ότι η συμπεριφορά της μετοχής της Εθνικής θα μπορούσε να είναι καλύτερη τις τελευταίες μέρες, αν οι όροι της αύξησης δεν ναρκοθετούσαν τη διαβεβαίωση της 23ης Μαΐου που έδωσε το μάνατζμεντ στην επενδυτική κοινότητα.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v