O νέος ”χρησμός” του Teun Draaisma

O στρατηγικός αναλυτής που προέβλεψε στις 4 Απριλίου τη διόρθωση των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών αγορών, την οποία βλέπουμε να εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας, και λίγες μέρες αργότερα χαρακτήρισε την ελληνική ως μία από τις δύο πιο ακριβές και υπερεπενδεδυμένες αγορές στην Ευρώπη ”ξαναχτύπησε”. Θα αποδειχθεί όμως ο χρησμός του σωστός κι αυτή τη φορά;

O νέος ”χρησμός” του Teun Draaisma
Ο Teun Draaisma, o στρατηγικός αναλυτής της Morgan Stanley, ο οποίος έκανε πολλούς εχθρούς στην Ελλάδα τη διετία 1999-2000 προβλέποντας το σπάσιμο της χρηματιστηριακής ”φούσκας”, φαίνεται ότι δεν ξεχνά την τέχνη του.

Στα τέλη του 2005 ο Draaisma συνιστούσε αυξημένες θέσεις στις ευρωπαϊκές μετοχές. Μπαίνοντας το 2006, προέβλεπε ότι το πρώτο τρίμηνο θα ήταν καλό σε αντίθεση με το υπόλοιπο της χρονιάς, που εκτιμούσε ότι θα ήταν πτωτικό.

Στα τέλη Ιανουαρίου ο στρατηγικός αναλυτής της Morgan Stanley άλλαξε στάση συνιστώντας ”ουδέτερη θέση” στις ευρωπαϊκές μετοχές για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί τέτοιο σήμα έστειλε το μοντέλο (CVI) που εμπιστεύεται και, δεύτερον, γιατί η αμερικανική καμπύλη επιτοκίων αντεστράφη σ’ εκείνη τη φάση, καθώς τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια ξεπέρασαν τα μακροπρόθεσμα.

Το τρίτο στοιχείο που θεωρούνταν απαραίτητο από τον Draaisma για τον προσδιορισμό της κορυφής της αγοράς δεν ήταν ακόμη στη θέση του. Η Fed δεν είχε φτάσει ακόμη στο σημείο να βάλει τέρμα στον ανοδικό επιτοκιακό κύκλο που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2004.

Στις 4 Απριλίου ο Draaisma ”ξαναχτύπησε”, προειδοποιώντας αυτή τη φορά ότι ”το υπόλοιπο της (άσχημης) χρονιάς” ξεκινούσε από εκείνη τη στιγμή.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο εργασίας, οι ευρωπαϊκές αγορές θα έπρεπε να διορθώσουν 8%. Σύμφωνα με το καλό σενάριο, τα περιθώρια ανόδου ήταν της τάξης του 5% για το χρηματιστηριακό δείκτη MSCI-Ευρώπη από εκείνα τα επίπεδα. Όμως, σύμφωνα με το κακό σενάριο που προέβλεπε οικονομική ύφεση το 2007, η πτώση θα ήταν της τάξης του 15%.

Λίγες μέρες αργότερα, στις 10 Απριλίου, ο Draaisma έβγαλε άλλη έκθεση, στην οποία χαρακτήριζε την ελληνική και τη βελγική αγορά ως τις πλέον ακριβές ανάμεσα στις 16 ευρωπαϊκές χώρες που εξετάζει με βάση τις ενδείξεις του μοντέλου του.

Στις 6 Ιουνίου, ο ίδιος και η ομάδα του έβγαλαν νέα έκθεση, στην οποία επισήμαναν ότι το ξεπούλημα των μετοχών είναι μεν σημαντικό, αλλά δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Η διόρθωση βρίσκεται στα μισά και πλέον του δρόμου που πρέπει να διανύσει.

Οι τρεις λόγοι που κάνουν τον Draaisma να πιστεύει ότι θα δούμε χαμηλότερα επίπεδα πριν η ευρωπαϊκή αγορά ”γυρίσει”, είναι οι αποτιμήσεις που δεν είναι ακόμη φθηνές, η επενδυτική ψυχολογία που δεν βρίσκεται ακόμη στο ναδίρ και τα πολλά μακροοικονομικά ρίσκα, με κυριότερα τη σοβαρή επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και τον Αμερικανό καταναλωτή.

Ο χρόνος θα δείξει αν ο νέος ”χρησμός” του Draaisma και της ομάδας του είναι σωστός. Εμείς απλώς επισημαίνουμε ότι στις 4 Απριλίου που δόθηκε ουσιαστικά το σήμα της αντίστροφης μέτρησης, ο δείκτης MSCI- Ευρώπη βρισκόταν κοντά στις 1.390 μονάδες και στις 7 Ιουνίου στις 1.299,6 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 6,95% περίπου. Η πτώση του αντίστοιχου ελληνικού δείκτη της MSCI ξεπερνά το 12% το ίδιο διάστημα.

Αν λοιπόν το βασικό σενάριο της 4ης Απριλίου που προέβλεπε διόρθωση της τάξης του 8% ήταν σωστό, η υποχώρηση του δείκτη MSCI-Ευρώπη θα πρέπει να ολοκληρωθεί λίγο πιο κάτω από τα τωρινά επίπεδα.

Όσον αφορά στην ελληνική αγορά που έχει διορθώσει περισσότερο, αυτό ίσως δεν θα πρέπει να ξενίζει, καθώς ήταν ακριβότερη, σύμφωνα με το μοντέλο του Draaisma.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v