Συμμετοχή του ΟΤΕ στη συνάντηση των μελών του ΕΤΝΟ

Με τη συμμετοχή των κ.κ. Βουρλούμη και Πλούμπη από πλευράς ΟΤΕ, πραγματοποιήθηκε στη Βρυξέλλες η πρώτη Σύνοδος Κορυφής των Διοικήσεων τηλεπικοινωνιακών οργανισμών – μελών του ΕΤΝΟ, κατά την οποία συζητήθηκε μεταξύ άλλων το μέλλον της αγοράς τηλεπικοινωνιών και η προώθηση των επενδύσεων στον τομέα της ΚτΠ.

Συμμετοχή του ΟΤΕ στη συνάντηση των μελών του ΕΤΝΟ
Με τη συμμετοχή των κ.κ. Βουρλούμη και Πλούμπη από πλευράς ΟΤΕ, πραγματοποιήθηκε στη Βρυξέλλες, στις 7 Ιουνίου, η πρώτη Σύνοδος Κορυφής των Διοικήσεων τηλεπικοινωνιακών οργανισμών – μελών του ΕΤΝΟ, κατά την οποία συζητήθηκε μεταξύ άλλων το μέλλον της αγοράς τηλεπικοινωνιών και η προώθηση των επενδύσεων στον τομέα της ΚτΠ.

Κατά τη σύνοδο, τα μέλη του ΕΤΝΟ (European Telecommunications Network Operators’ Association), συναντήθηκαν με την Επίτροπο για την Κοινωνία της Πληροφορίας και τα ΜΜΕ, κα Viviane Reding, και την Επίτροπο για Θέματα Ανταγωνισμού, κα Neelie Kroes.

Τον ΟΤΕ εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ κ. Παναγής Βουρλούμης και ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Ρυθμιστικών Θεμάτων κ. Κωνσταντίνος Πλούμπης.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΟΤΕ, πρόκειται για την πρώτη φορά που συγκεντρώθηκαν 30 Πρόεδροι – Διευθύνοντες Σύμβουλοι των μεγαλύτερων τηλεπικοινωνιακών οργανισμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μεταξύ των οποίων η ΒΤ, France Telecom, Deutsche Telekom, Telefonica κ.α., ενώνοντας τις φωνές τους και δίνοντας το ”στίγμα” για το παρόν και το μέλλον των τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη.

Για τον ΟΤΕ, σύμφωνα με την ανακοίνωση, η συμμετοχή του σ’ αυτή τη συνάντηση ήταν ιδιαίτερα σημαντική, καταδεικνύοντας πώς οι θέσεις που έχει διατυπώσει επανειλημμένως η Διοίκησή του στο δημόσιο διάλογο στην Ελλάδα είναι στην ίδια κατεύθυνση με τη συζήτηση που διεξάγεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο ΟΤΕ έχει τονίσει κατ’ επανάληψη ότι οι παρεπόμενες ρυθμιστικές υποχρεώσεις που επιβάλλονται πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους και την προστασία των επενδύσεων των μεγάλων εταιρειών τηλεπικοινωνιών, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Επίσης, κατά την πρόσφατη ενημέρωση της Επιτροπής Έρευνας & Τεχνολογίας της Βουλής, η Διοίκηση του ΟΤΕ υπογράμμισε την ανάγκη η όποια κρατική χρηματοδότηση για την ευρυζωνικότητα να κατευθυνθεί προς περιοχές που δεν υπάρχει ενδιαφέρον για ιδιωτικές επενδύσεις.

Τι συζητήθηκε στη Σύνοδο

Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της ΕΤΝΟ, θέμα της συζήτησης ήταν το μέλλον της αγοράς και ιδιαίτερα οι τρόποι για την προώθηση των επενδύσεων στον τομέα της Κοινωνίας της Πληροφορίας και την μεγιστοποίηση των ωφελειών για τους καταναλωτές.

Στο πλαίσιο ενός αυξανόμενα παγκοσμιοποιημένου, ανταγωνιστικού και συγκλίνοντος τομέα, οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι σημείωσαν ότι η τρέχουσα αναθεώρηση του ρυθμιστικού πλαισίου αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για την προσαρμογή του στην ταχύτατα μεταβαλλόμενη πραγματικότητα της αγοράς και την επιτάχυνση της μετάβασης σ’ ένα τομέα που θα οδηγείται κυρίως από τις δυνάμεις της αγοράς.

Πρόκειται για μια απαραίτητη προϋπόθεση που θα επιτρέψει στην Ευρώπη να ανταγωνιστεί καλύτερα σε έναν τομέα που παραδοσιακά ήταν ηγέτης, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι υπογράμμισαν στις 2 Επιτρόπους ότι σήμερα, με την αυξανόμενη σύγκλιση τεχνολογιών και υπηρεσιών, ο τομέας των τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη διανύει μια νέα επανάσταση.

Χάρη στις τεχνολογικές εξελίξεις, νέοι παίκτες, από προηγουμένως τελείως ξεχωριστούς και λιγότερο ρυθμισμένους επιχειρηματικούς τομείς, εισέρχονται στην αγορά.

Οι καταναλωτές μπορούν πλέον να επιλέξουν από μια ποικιλία τεχνολογιών και καινοτόμων υπηρεσιών.

Αυτή η μεταβαλλόμενη πραγματικότητα της αγοράς ασκεί μεγαλύτερη πίεση στους παραδοσιακούς παρόχους για επενδύσεις και καινοτομία, ενώ η (ex-ante) εκ των προτέρων ρύθμιση αποτελεί επιπλέον βάρος σε μια ανταγωνιστική και παγκοσμιοποιημένη αγορά.

Τώρα πλέον, που οι αγορές γίνονται όλο και πιο ανοικτές, οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των μεγαλύτερων τηλεπικοινωνιακών οργανισμών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο προέτρεψαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εστιάσει το ενδιαφέρον της στη διασφάλιση της ευημερίας των καταναλωτών και στην τόνωση των επενδύσεων σε νέα δίκτυα.

Η συστηματική επιβολή υποχρεώσεων πρόσβασης σε νέα δίκτυα μπορεί να μην ενθαρρύνει τις επενδύσεις σε εναλλακτικές υποδομές και κατά συνέπεια να αντικρούει τους εγγενείς στόχους της Ευρωπαϊκής πολιτικής για την προαγωγή ανταγωνισμού που βασίζεται σε υποδομές.

Η αναθεώρηση του Ευρωπαϊκού ρυθμιστικού πλαισίου για ηλεκτρονικές υπηρεσίες επικοινωνιών, αναφέρεται στην ανακοίνωση, πρέπει λοιπόν να επικεντρωθεί στο πώς θα επιτύχει τους αρχικούς στόχους αυτού του πλαισίου:

* Ολοκληρώνοντας την μετάβαση προς έναν τομέα που θα λειτουργεί κυρίως με βάση τις δυνάμεις της αγοράς υπό το Δίκαιο του Ανταγωνισμού της Ε.Ε.

* Διευκολύνοντας έναν πραγματικά αειφόρο ανταγωνισμό που βασίζεται σε εναλλακτικές υποδομές.

Για να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί, σύμφωνα με την ανακοίνωση, πρέπει να οριστούν ξεκάθαρα βήματα στο αναθεωρημένο πλαίσιο και να συμπεριληφθεί ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα για τον τερματισμό της τομεακής ρύθμισης στην πρόσβαση αλλά και της έγκρισης των τιμολογίων.

Ωστόσο, οι αναθεωρημένες οδηγίες δεν θα τεθούν σε ισχύ πριν το 2010. Όμως, για το συμφέρον των κατοίκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι επενδύσεις δεν μπορούν να περιμένουν.

Η αναθεώρηση της εισήγησης για τις σχετικές αγορές είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για να μειωθεί από τώρα η σφαίρα επιρροής των ρυθμίσεων στις σχετικές αγορές, περιορίζοντας τον κατάλογο των αγορών που υπόκεινται δυνητικά σε (ex-ante) εκ των προτέρων ρύθμιση, σε μία μικρή ομάδα αγορών χονδρικής στις οποίες η ρύθμιση μπορεί να θεωρηθεί ακόμα δικαιολογημένη.

Εκτός από την αναθεώρηση του ρυθμιστικού πλαισίου, οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι και οι Επίτροποι συζήτησαν και άλλα σημαντικά θέματα του τομέα, όπως την αναθεώρηση της οδηγίας ”Τηλεόραση Χωρίς Σύνορα” και τη διείσδυση της ευρυζωνικότητας.

Τα μέλη του ΕΤΝΟ, όπως επισημαίνεται, προέτρεψαν την Επιτροπή να μην αποθαρρύνει τις επενδύσεις σε νέα online μέσα, διευρύνοντας τους παραδοσιακούς οπτικο-ακουστικούς κανόνες και σε νέες on demand υπηρεσίες. Μη γραμμικές υπηρεσίες πρέπει να συνεχίσουν να καλύπτονται από την οδηγία για το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Ακόμη, οι CEOs καλωσόρισαν την πρόσφατη πρωτοβουλία ”Ευρυζωνικότητα για όλους” για την περαιτέρω επιτάχυνση της διείσδυσης της ευρυζωνικότητας. Όπως υπογράμμισαν, αξιόλογες ιδιωτικές επενδύσεις σε ευρυζωνικές υποδομές είχαν ως αποτέλεσμα μία καλά ανεπτυγμένη αγορά, με ελάχιστα προβλήματα προσφοράς υπηρεσιών. Κάλεσαν επίσης την Επιτροπή να ορίσει σαφείς κατευθυντήριες οδηγίες για την εμπλοκή του δημόσιου τομέα.

Τα δημόσια κεφάλαια πρέπει να χρησιμοποιούνται ως έσχατο μέσο για την εξασφάλιση ανάπτυξης υποδομών σε απομακρυσμένες ή υπο-ανεπτυγμένες περιοχές, αλλά μόνο με δίκαιους και διαφανείς όρους, που θα προλαμβάνουν στρεβλώσεις του ανταγωνισμού και θα αποφεύγουν την επικάλυψη με ήδη υπάρχουσες υποδομές.

Ο κρατικός παρεμβατισμός πρέπει να επικεντρώνεται στη δημιουργία και ενδυνάμωση ζήτησης, αναπτύσσοντας δεξιότητες και προσφέροντας δημόσιες υπηρεσίες στους πολίτες μέσω διαδικτύου. Τα μέλη του ΕΤΝΟ υπογράμμισαν την ανάγκη για δημιουργία μίας πραγματικής κουλτούρας της Κοινωνίας της Πληροφορίας στην Ευρώπη, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v