Εμπορική: Προσφορά από Credit Agricole για το 100%

Πρόταση για την εξαγορά του συνόλου της Εμπορικής Τράπεζας κατέθεσε αιφνιδιαστικά σήμερα το πρωί η Credit Agricole. Η προσφορά, στα 23,5 ευρώ ανά μετοχή, αφορά όλο το πακέτο των μετοχών, με την αποτίμηση να υπολογίζεται στη σημερινή κεφαλαιοποίηση της τράπεζας.

Εμπορική: Προσφορά από Credit Agricole για το 100%
του Γιώργου Μαντέλα

Πρόταση για την εξαγορά του συνόλου της Εμπορικής Τράπεζας κατέθεσε αιφνιδιαστικά σήμερα το πρωί η Credit Agricole. Η προσφορά αφορά όλο το πακέτο των μετοχών, με την αποτίμηση να υπολογίζεται περίπου στη σημερινή κεφαλαιοποίηση της τράπεζας, ενώ εκτιμάται ότι θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη επένδυση στην Ελλάδα.

Η Credit Agricole προσφέρει 23,5 ευρώ για κάθε μετοχή της Εμπορικής.

”Η κυβέρνηση έγινε αποδέκτρια της πρότασης της Credit, θα τη μελετήσει και σε ένα μήνα από τώρα, όπως έχει τη δυνατότητα νομικά, θα απαντήσει στους Γάλλους”. Αυτή είναι η πρώτη αντίδραση, όπως εκφράστηκε μέσω του euro2day.gr, αρμόδιου στελέχους του οικονομικού επιτελείου στην προσφορά που κατέθεσε η Credit Agricole για την απόκτηση του συνόλου της Εμπορικής.

Η ίδια κορυφαία πηγή δήλωσε επίσης ότι στο διάστημα αυτό θα μελετήσει και τις άλλες προσφορές που τυχόν θα κατατεθούν και αναλόγως θα πράξει.

Χθες το βράδυ η Credit Agricole ενημέρωσε τον Γιώργο Αλογοσκούφη για την πρόθεσή της να καταθέσει προσφορά για την εξαγορά της Εμπορικής.

Ο υπουργός Οικονομίας επιφυλάχθηκε να απαντήσει στο διάστημα του ενός μηνός που του δίνει διαδικαστικά τη δυνατότητα να μελετήσει την πρόταση. Η προσφορά είναι κατά τι μεγαλύτερη από τη σημερινή τρέχουσα αξία της μετοχής, σχολίασε πριν από λίγο στο euro2day στέλεχος του οικονομικού επιτελείου.

Η ίδια πηγή, αναφερόμενη στο παρασκήνιο των εξελίξεων, χαρακτήρισε ”θετικό το γεγονός ότι άνοιξαν οι διαδικασίες”, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι ”ενδεχομένως να υποβληθούν προσφορές και από αλλού”.

Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκονται από το πρωί τα επιτελεία των μεγάλων ελληνικών τραπεζών, προκειμένου να σταθμίσουν τις νέες εξελίξεις που δρομολογούνται με την κατάθεση της γαλλικής προσφοράς.

”Οι Γάλλοι με τα 23,5 ευρώ ουσιαστικά έθεσαν τιμή εκκίνησης στη διαδικασία, καθώς υπολογίζουν σίγουρα ότι θα υπάρξει άλλη ή άλλες προσφορές”, δήλωσε πριν από λίγο στο euro2day κορυφαίος στέλεχος ελληνικής τράπεζας. Το ίδιο στέλεχος εξήγησε ότι ”η κυβέρνηση δεν μπορούσε να μην εξαντλήσει του περιθωρίου που έχει για να απαντήσει, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσε να κατηγορηθεί ότι κλείνει άρον άρον τη διαδικασία, ιδιαίτερα αν ανακοινωνόταν από κάποιον τρίτο ότι επροτίθετο να κάνει βελτιωμένη προσφορά”.

Άλλος τραπεζίτης με τον οποίο επικοινώνησε το euro2day.gr χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι οι Γάλλοι αποδεικνύουν εμπράκτως το ενδιαφέρον τους για την ελληνική αγορά και επισήμανε ότι κατ’ αυτόν το τρόπο ενδεχομένως να επιταχυνθούν οι εξελίξεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Στο μεταξύ, στην Εμπορική από το πρωί η διοίκηση βρίσκεται σε σύσκεψη με τους συμβούλους της, προκειμένου να μελετήσει την κατάσταση όπως διαμορφώνεται, ενώ ”stand by” είναι και η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, η οποία όπως έγραψε το euro2day γνώριζε για την προσφορά από χθες το βράδυ.

Τέλος, οι Γάλλοι ανακοίνωσαν ότι σε περίπου 1 ώρα θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου για να ανακοινώσουν και επίσημα την προσφορά τους, ενώ ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών έχει προγραμματίσει συνέντευξη Τύπου για τις 14.00, όπου θα αναφερθεί και στο θέμα της πώλησης της Εμπορικής.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της γαλλικής τράπεζας έχει ως εξής:

”Η Crédit Agricole S.A. ανακοινώνει σήμερα δημόσια πρόταση σε μετρητά προς τους μετόχους της Εμπορικής Τράπεζας της Ελλάδος Α.Ε. (”Εμπορική”) για την απόκτηση όλων των μετοχών της Εμπορικής από την Crédit Agricole S.A. (η ”Πρόταση”). Η Εμπορική είναι εισηγμένη στην αγορά Αξιών του Χρηματιστηρίου Αθηνών (το ”Χ.Α.”).

Το διοικητικό συμβούλιο της Crédit Agricole S.A., υπό την προεδρία του René Carron, συνεδρίασε την Παρασκευή 9 Ιουνίου του 2006 και ομόφωνα ψήφισε υπέρ της πραγματοποίησης της δημόσιας πρότασης σε μετρητά για το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής.

* Το Προσφερόμενο Τίμημα ανέρχεται σε 23,50 ευρώ ανά μετοχή της Εμπορικής για το 100% του μετοχικού κεφαλαίου, εκτιμώντας την Εμπορική σε 3,1 δισεκατομμύρια ευρώ.

* Η Πρόταση είναι ανώτερη κατά 0,3% ως προς την τιμή της μετοχής την 9η Ιουνίου του 2006 ύψους 23,44 ευρώ, και κατά 0,6% ως προς τη μέση χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής ύψους 23,36 ευρώ κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μέχρι την 9η Ιουνίου και κατά 17,9% ως προς τη μέση τιμή της μετοχής, ήτοι 19,94 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου του 2004. Επιπλέον, η Πρόταση είναι ανώτερη κατά 50% και κοντά στο 40% πάνω από τον τρέχοντα πολλαπλασιαστή κερδών (P/E) των τεσσάρων μεγαλύτερων Ελληνικών τραπεζών για τα έτη 2006 και 2007 αντίστοιχα.

* Η Πρόταση θα χρηματοδοτηθεί από υπάρχοντα διαθέσιμα της Crédit Agricole S.A. σε μετρητά.

* Αυτό το σημαντικό βήμα για τη διεθνή ανάπτυξη της Crédit Agricole S.A. συνάδει απόλυτα με το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης το οποίο ανακοινώθηκε το Δεκέμβριο του 2005.

* Η προτεινόμενη συναλλαγή είναι σε συνάρτηση με τα κριτήρια που έχει θέσει η Crédit Agricole S.A. αναφορικά με το πρόγραμμα εξαγορών της: προσαυξημένη αναλογία κερδών ανά μετοχή (”EPS”) μέσα σε δύο χρόνια και απόδοση της προαναφερόμενης επένδυσης άνω του κόστους κεφαλαίου σε τέσσερα χρόνια.

* Η Πρόταση της Crédit Agricole S.A. είναι η μεγαλύτερη ξένη επένδυση μέχρι σήμερα στην Ελλάδα.

Η Crédit Agricole S.A. είναι ο στρατηγικός εταίρος της Εμπορικής από το 2000 και ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχός της. Κατά την ημερομηνία της παρούσας ανακοίνωσης, η Crédit Agricole S.A. κατέχει άμεσα και έμμεσα 11.818.759 μετοχές, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 8,93% του μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής.

* Η περίοδος αποδοχής της Πρότασης αναμένεται να διαρκέσει από τα τέλη Ιουνίου του 2006 έως τις αρχές Αυγούστου του 2006. Περαιτέρω πληροφορίες θα ανακοινωθούν από τη στιγμή που το Πληροφοριακό Δελτίο θα εγκριθεί και θα δημοσιευθεί.

Ο René Carron, ο πρόεδρος της Crédit Agricole S.A., υποστήριξε ότι ”η πρόταση αυτή αποτελεί μια φιλική προσέγγιση. Διενεργείται εξ ολοκλήρου σε μετρητά και απευθύνεται προς όλους τους μετόχους της Εμπορικής. Θα είναι η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής ξένη επένδυση στην Ελλάδα και αντικατοπτρίζει ξεκάθαρα την εμπιστοσύνη μας στην ελληνική αγορά και στις προοπτικές της. Επιπλέον, αυτή η συναλλαγή είναι απολύτως σύμφωνη με τη στρατηγική διεθνούς ανάπτυξης, η οποία ανακοινώθηκε το Δεκέμβριο του 2005 και συνάδει με όλα τα κριτήρια που έχουμε θέσει σε σχέση με τις εξαγορές μας.

Ως στρατηγικός μέτοχος της Εμπορικής από το 2000, προσβλέπουμε στη συνέχιση της συνεργασίας μας με την Εμπορική με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη και διεύρυνση των δραστηριοτήτων της”.

Ο Georges Pauget, o διευθύνων σύμβουλος της Crédit Agricole S.A., ανέφερε ότι ”συνδυάζοντας τις υπάρχουσες δυνατότητες της Εμπορικής με την τεχνογνωσία της Crédit Agricole S.A. σε διάφορες επιχειρηματικές της δραστηριότητες μας δίνεται η δυνατότητα να αναπτύξουμε μια πιο παραγωγική ελληνική τράπεζα, επικεντρωμένη στην εγχώρια καθώς και στις γειτονικές αγορές, με την υποστήριξη ενός από τους μεγαλύτερους διεθνείς τραπεζικούς ομίλους. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε υπεραξία για τους πελάτες της Εμπορικής και να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητα της τράπεζας σε επίπεδα που να συνάδουν τουλάχιστον με τα αυτά των αντίστοιχων εταιριών του τομέα της”.

Ιστορικό και στοιχεία που δικαιολογούν την Πρόταση:

Το 2000 η Crédit Agricole S.A. επελέγη ως στρατηγικός μέτοχος της Εμπορικής μαζί με το Ελληνικό Δημόσιο και από τότε έχει επενδύσει συνολικά 367 ευρώ εκατομμύρια. Τα τελευταία χρόνια η Εμπορική δραστηριοποιείται σε μια απαιτητική αγορά και σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον όπου έπρεπε να προσαρμόσει τη στρατηγική και τη δομή της καθώς και να αναπτύξει περαιτέρω τον όμιλο.

Το Δεκέμβριο του 2005 η Εμπορική ολοκλήρωσε μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 397 εκατομμυρίων ευρώ. Η Crédit Agricole S.A. εξάσκησε πλήρως τα δικαιώματα προτίμησής της και συμμετείχε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Ένας νέος νόμος (Νόμος 3371/2005, όπως έχει τροποποιηθεί) τέθηκε σε ισχύ στην Ελλάδα, ρυθμίζοντας συνταξιοδοτικά ζητήματα του ευρύτερου τομέα, που επηρέαζαν σημαντικά την Εμπορική.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών ανέθεσε την εκπόνηση μιας ειδικής οικονομικής μελέτης σε ένα διεθνή ανεξάρτητο εκτιμητή για να προσδιορίσει οριστικά το κόστος ένταξης του προσωπικού της Εμπορικής στο ΕΤΑΤ, το οποίο επικυρώθηκε από νόμο που τέθηκε σε ισχύ τον Απρίλιο του 2006.

Η συναλλαγή αυτή συνάδει πλήρως με τη στρατηγική διεθνούς ανάπτυξης της Crédit Agricole S.A., η οποία ανακοινώθηκε στις 14 Δεκεμβρίου του 2005, και αποτελεί ένα επιπλέον βήμα προς την υλοποίηση του σχεδίου διεθνούς ανάπτυξης για τα έτη 2006-2008. Η Crédit Agricole S.A. θεωρεί ότι η μακροπρόθεσμη επένδυσή της, καθώς και η εξειδίκευσή της στο χρηματοοικονομικό τομέα, ως στρατηγικός μέτοχος της Εμπορικής και ως συμβαλλόμενη στις κοινοπραξίες με την Εμπορική), τις οποίες έχουν επιτυχώς σχηματίσει από κοινού τα τελευταία χρόνια, καθώς και η ευρεία παρουσία της στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα θα καταστήσουν δυνατή την επιτάχυνση του σχεδίου ανάπτυξης για την Εμπορική”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v