Εξανεμίστηκαν 2 τρισ. δολ. από τις διεθνείς αγορές

Τουλάχιστον 2 τρισ. δολάρια έχουν εξανεμιστεί από τις διεθνείς αγορές τον τελευταίο μήνα, αν αναλογιστούμε ότι από τα τέλη Μαΐου ο δείκτης MSCI World Index έχει απολέσει 1,9 τρισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίησή του, σχεδόν 12% της αξίας του και περισσότερα από το ακαθάριστο προϊόν της Βρετανίας.

Εξανεμίστηκαν 2 τρισ. δολ. από τις διεθνείς αγορές
Η διολίσθηση του τελευταίου μήνα στις διεθνείς αγορές έχει εξανεμίσει τουλάχιστον 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, αφήνοντας στους επενδυτές ελάχιστες εναλλακτικές λύσεις για να προασπιστούν τα χαρτοφυλάκιά τους εκτός από τα ομόλογα και τις αγορές χρήματος.

Οι επενδυτές ξεφορτώνονται μετοχές, εμπορεύματα και ενεργητικά αναδυόμενων αγορών, καθώς διογκώνονται όλο και περισσότερο οι ανησυχίες ότι η οικονομική ανάπτυξη θα ”υποφέρει” από υψηλότερο πληθωρισμό και αυξημένα επιτόκια.

Μετά τη 16η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων από τη Federal Reserve στις 10 Μαΐου και τις δηλώσεις που ακολούθησαν και διέψευσαν τις προσδοκίες για παύση στον κύκλο επιβολής αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής, οι διεθνείς αγορές διολισθαίνουν και κανένας σοβαρός οικονομολόγος δεν διακινδυνεύει πρόβλεψη για το βάθος και το εύρος του ”ξεπουλήματος”.

Ο δείκτης Dow Jones στη Νέα Υόρκη έχει διολισθήσει 8,2% από τα μέσα Μαΐου και με το χθεσινό κλείσιμο ”έσβησε” όλα τα κέρδη του έτους.

Στο Τόκιο ο Nikkei είχε χθες τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση δύο ετών, 4,14%, που αφαίρεσε πάνω από 16,56 τρισ. γεν ή 145 δισ. δολ. από την αξία της κύριας αγοράς του Tokyo Stock Exchange.

Στην Ευρώπη ο FTSEurofirst 300 έχει υποχωρήσει 11% από τα υψηλά του Μαΐου κι έκλεισε χθες στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Μαΐου.

Από το υψηλό του στα τέλη Μαΐου ο δείκτης MSCI World Index έχει απολέσει 1,9 τρισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίησή του, σχεδόν 12% της αξίας του και περισσότερα από το ακαθάριστο προϊόν της Βρετανίας.

Ο εν λόγω διεθνής δείκτης, τον οποίο καταρτίζει η MSCI Barra, δεν περιλαμβάνει όλες τις μετοχές του πλανήτη, που σημαίνει ότι το συνολικό μέγεθος των χαμένων κεφαλαίων είναι ακόμη μεγαλύτερο.

Τέλος, οι επενδυτές, σύμφωνα με στοιχεία του EmergingPortfolio.com Funds, που παραθέτει το πρακτορείο Reuters, ”τράβηξαν” 8,5 δισ. δολάρια από τα χρηματιστήρια των αναδυόμενων αγορών στις τρεις εβδομάδες μέχρι τις 8 Ιουνίου. Ο δείκτης MSCI αναδυόμενων αγορών έχει διολισθήσει 24% από τις 10 Μαΐου.

Ντ.Π.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v