Οικονομική διπλωματία: Ζητείται τσαμπουκάς

Οι Έλληνες πολιτικοί, νυν και πρώην, δεν χάνουν την ευκαιρία να βγάζουν φωτογραφίες με τους Βαλκάνιους συναδέλφους τους και να εκφωνούν λόγους για τις μεγάλες επενδύσεις των ελληνικών επιχειρήσεων στις γειτονικές χώρες. Δεν κάνουν όμως το αυτονόητο...

Οικονομική διπλωματία: Ζητείται τσαμπουκάς
Οι Έλληνες πολιτικοί άδραχναν πάντοτε την ευκαιρία για μια φωτογραφία και έναν πύρινο λόγο, όπου γίνεται ιδιαίτερη μνεία στη μεγάλη παρουσία των ελληνικών εταιριών στα Βαλκάνια.

Εκτός όμως από τους πολιτικούς υπάρχουν και τα ΜΜΕ, που δεν σταματάνε να προβάλλουν την ίδια περίπου εικόνα άκριτα και χωρίς μέτρο τις περισσότερες φορές, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση στο ευρύ κοινό ότι η Ελλάδα είναι μια τοπική οικονομική υπερδύναμη.

Και μπορεί σε όρους κατά κεφαλήν εισοδήματος η χώρα μας να είναι η πλουσιότερη της περιοχής, σε όρους όμως οικονομικής διπλωματίας ήταν και παραμένει αδύνατη, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλονται.

Ακόμη χειρότερα, αν ήθελε κάποιος να είναι δίκαιος, θα έπρεπε να αποδώσει τον τίτλο της τοπικής οικονομικής υπερδύναμης σε μια άλλη χώρα της ευρωζώνης, που βρίσκεται πιο μακριά από μας: στην Αυστρία.

Υπάρχουν αναμφισβήτητα χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή. Είναι όμως κατά κανόνα μικρομεσαίες. Ελάχιστες ελληνικές θα συναντήσει κανείς σε επιμέρους κλάδους που να έχουν ”καταπιεί” τις τοπικές ηγέτιδες εταιρίες. Ο ΟΤΕ στις τηλεπικοινωνίες στη Ρουμανία, η Εθνική Tράπεζα στη Βουλγαρία και τα Σκόπια και η Coca Cola 3Ε με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία στη Βουλγαρία αποτελούν την εξαίρεση στον κανόνα.

Κι όμως, όλες αυτές οι χώρες έχουν ανάγκες και εισπράττουν αρκετά λεφτά από την Ε.Ε. για έργα υποδομής. Μόνο που σπανίως θα δει κανείς μια ελληνική εταιρία να κερδίζει ένα έργο από αυτές. Αντίθετα, θα δει ακόμη και πορτογαλικές κατασκευαστικές να κερδίζουν έργα που χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε., π.χ., στη Βουλγαρία.

Αυτή η κατάσταση είναι αναστρέψιμη. Απαιτεί όμως αλλαγή ρότας από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να εγείρει περισσότερες απαιτήσεις από τις κυβερνήσεις των γειτόνων σε θέματα projects και προμηθειών στα οποία συμμετέχουν ελληνικές εταιρίες . Με άλλα λόγια, η οικονομική διπλωματία μας θα πρέπει να γίνει πιο... αυστριακή και λιγότερο ελληνική με την κλασική έννοια του όρου.

Δεν είναι κακό να ζητάς έργα με όρους αγοράς από τις κυβερνήσεις των γειτόνων σου. Είναι όμως χείριστο το να περιορίζεσαι στις χειραψίες, τις φιλοφρονήσεις και τις φωτογραφίες και να αισθάνεσαι ενοχές αν πας να ζητήσεις κάτι.

Αυτό είναι καιρός να αλλάξει σύντομα. Γιατί αν δεν το κάνουμε τώρα που μας έχουν οι γείτονες κάπως ανάγκη, πότε θα το κάνουμε; Όταν θα έχουν μπει στην Ε.Ε. και δεν θα μας έχουν καθόλου ανάγκη;



EYXΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ- Η ΣΤΗΛΗ ΠΑΕΙ ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v