Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μινωικές Γραμμές: Με 13% η Attica Συμμετοχών

Η διοίκηση της Attica Συμμετοχών ανακοινώνει ότι το ποσοστό συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο των Μινωικών Γραμμών αυξήθηκε από 11,61% σε 13,00%, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα του euro2day.gr.

Μινωικές Γραμμές: Με 13% η Attica Συμμετοχών
Η διοίκηση της Attica Συμμετοχών ανακοινώνει ότι το ποσοστό συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο των Μινωικών Γραμμών αυξήθηκε από 11,61% σε 13,00%, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα του euro2day.gr.

Νωρίτερα, το euro2day.gr σε άρθρο με τίτλο ”Μινωικές: Στο 13% ανέβηκε το ποσοστό Παναγόπουλου” έγραψε σχετικά: ”Στα χέρια του κ. Περικλή Παναγόπουλου βρίσκεται πλέον, σύμφωνα με απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες του euro2day.gr, ποσοστό της τάξεως του 13% (ενδεχομένως και ελαφρώς υψηλότερο) των Μινωικών Γραμμών. Μια εξέλιξη που θεωρείται ιδιαίτερης σημασίας για τις μελλοντικές κινήσεις, σε ολόκληρο τον κλάδο.

Η ενίσχυση του ποσοστού του ισχυρού ανδρός της ATTICA GROUP επήλθε κατά κύριο λόγο με την αγορά ”πακέτου” 300.000 μετοχών της εταιρίας, μέσω της χρηματιστηριακής αγοράς, αλλά και από την πλειοδοσία του την ίδια ημέρα, στην εκποίηση 507.000 μετοχών της εταιρίας, την περασμένη Πέμπτη.

Η κίνηση Παναγόπουλου γίνεται όταν η τιμή της μετοχής έχει παρουσιάσει άνοδο της τάξεως του 17% τους τελευταίους τρεις μήνες, ενώ θα πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι η αγορά των 507.000 μετοχών που εκποιήθηκαν έγινε σε τιμή υψηλότερη από την τιμή κλεισίματος της περασμένης Πέμπτης, που ήταν στα 4,36 ευρώ.

Την ίδια ώρα οι Μινωικές φέρονται να βρίσκονται σε μια φάση επανακαθορισμού της στρατηγικής και των μεσοπρόθεσμων στόχων τους, υπό την εκτελεστική ηγεσία του διευθύνοντος συμβούλου κ. Αντώνη Μανιαδάκη.

Ένας από τους βασικούς άξονες καθορισμού των μελλοντικών επιλογών αφορά σαφώς στο μέλλον της Hellenic Seaways, στην οποία οι Μινωικές και μέλη της διοίκησής της ελέγχουν ποσοστό που σίγουρα ξεπερνά το 33,4% και κατά ορισμένες πληροφορίες αγγίζει το 40%.

Ο άλλος άξονας αφορά στο core business των Μινωικών, ήτοι στις γραμμές της Κρήτης και της Αδριατικής, με την τελευταία να είναι και βασικό αντικείμενο της ίδιας της ATTICA GROUP.

Σε αυτό το πλαίσιο η κίνηση του κ. Παναγόπουλου αποκτά άλλες διαστάσεις και πολλαπλές ερμηνείες, εφόσον συνεκτιμηθούν και οι διασταυρούμενες πληροφορίες που τον θέλουν να επιδιώκει επανακαθορισμό της παρουσίας των συμφερόντων του στον ακτοπλοϊκό χώρο.

Η απόκτηση υψηλότερου ποσοστού στις Μινωικές εκτιμάται από ορισμένους παρατηρητές ότι αυξάνει την ελκυστικότητα του ”συνολικού πακέτου” που αντιπροσωπεύει η ATTICA GROUP, στην περίπτωση που ο κ. Παναγόπουλος θελήσει τελικά να αποχωρήσει από την ακτοπλοΐα.

Και από την άλλη, μπορεί να ερμηνευτεί ως κίνηση αύξησης της επιρροής του στις Μινωικές Γραμμές, στην περίπτωση που επαληθευτούν οι πληροφορίες που θέλουν την ATTICA να επανεξετάζει τη σκοπιμότητα παραμονής της στην Αδριατική, με τις Μινωικές να παίζουν σε αυτό το ενδεχόμενο τον ρόλο του καταλύτη, για μια έμμεση ”συνένωση δυνάμεων”.

Στην περίπτωση αυτή, κρίσιμο ρόλο ενδέχεται να παίξουν οι ισορροπίες δυνάμεων εντός των Μινωικών καθώς στο μετοχολόγιό της εκφράζονται πολλαπλά συμφέροντα, που ξεκινούν από την κρητική ”λαϊκή βάση”, περνούν στον γνωστό εφοπλιστή κ. Π. Λασκαρίδη, που διαθέτει ποσοστό άνω του 5%, και φτάνουν ως τους Γκριμάλντι αλλά και τους ιδιώτες μεγαλοεπενδυτές που σε κάποιες περιπτώσεις διαθέτουν -μεμονωμένα- ποσοστά που προσεγγίζουν απόλυτα το 5%.

Αν υποθέσουμε ότι κάποια απο αυτά τα συμφέροντα έχουν λόγους να συμπλεύσουν με τον κ. Παναγόπουλο, τότε η επιρροή του τελευταίου θα είναι πρωτόγνωρη για τα δεδομένα των Μινωικών, στην οποία ουδέποτε υπήρξε μετοχικό ”μπλοκ” (εξαιρουμένων των Κρητικών) που να κατέχει ποσοστό άνω του 17%, ποσοστό που φέρεται αθροιστικά να κατείχε για μια περίοδο η Interamerican του κ. Κοντομηνά”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v