Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα Α/Κ και unit linked για κέρδη και στην πτώση!

Προϊόντα που εκμεταλλεύονται τις διακυμάνσεις των αγορών για να εξασφαλίσουν κέρδη ακόμη και σε περίπτωση πτώσης ”λανσάρονται” και στη χώρα μας μέσω Αμοιβαίων Κεφαλαίων και unit linked ασφαλιστικών προϊόντων. Την αρχή έκαναν η Εθνική, μέσω δύο νέων Αμοιβαίων, και η Interamerican.

Νέα Α/Κ και unit linked για κέρδη και στην πτώση!
Αυξημένο volatility περιμένουν για τη φετινή χρονιά οι μεγάλοι εγχώριοι επενδυτικοί όμιλοι, όπως τουλάχιστον αποτυπώνεται από τα νέα τυποποιημένα προϊόντα που λανσάρουν στην αγορά, τα οποία έχουν ως χαρακτηριστικό ότι κλειδώνουν κέρδη για τους επενδυτές από τις διακυμάνσεις μετοχών και ομολόγων.

Ήδη Eθνική και Interamerican έχουν κυκλοφορήσει προϊόντα ( Αμοιβαία και unit linked) που επιτρέπουν στους επενδυτές να εξασφαλίσουν κέρδη και από πτωτική πορεία των αγορών.

Η Εθνική Τράπεζα ξεκίνησε πρόσφατα τη διάθεση δύο νέων Αμοιβαίων Κεφαλαίων, των Δήλος Delta Sky και Δήλος Delta Smart, που διαχειρίζεται η Διεθνική ΑΕΔΑΚ, από τα οποία συγκέντρωσε ενεργητικό 212 εκατ. ευρώ ανεβάζοντας τα συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαιά της σε 7,25 δισ. ευρώ.



Και τα δύο προϊόντα είναι της κατηγορίας volatility long και επιδιώκουν να προσφέρουν μεγιστοποίηση αποδόσεων αξιοποιώντας τη μεταβλητότητα των αγορών.

To 2006 έκλεισε με τους μεγάλους χρηματιστηριακούς δείκτες να εμφανίζουν μεταβλητότητα σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα (τον Δεκέμβριο ο DAX εμφάνισε volatility 10% και ο S&P 9%). Η χρονική συγκυρία επομένως είναι ιδανική, καθώς οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις συμφωνούν ότι και το 2007 όπως και το 2006 θα δώσει κατά τη διάρκεια της χρονιάς εκτίναξη του volatility.

Έπειτα από τέσσερα χρόνια συνεχούς ανόδου για τις μετοχές διεθνώς και μόνο long θέσεων, το σκηνικό για το 2007 δείχνει να διαφοροποιείται ακόμη και σε αγορές όπως το Χ.Α.

Οι αλλαγές στα Παράγωγα και στον δανεισμό που τέθηκαν σε εφαρμογή στο Χ.Α. από τις αρχές του χρόνου αποτελούν, χωρίς να γίνεται ευθέως αντιληπτό, μια καθοριστική αλλαγή.

Καταρχήν η διευκόλυνση πτωτικών θέσεων (μέσω της επέκτασης των συμβολαίων και της βελτίωσης του πλαισίου για δανεισμό και ανοικτές πωλήσεις) συμβάλλει στη στροφή των ξένων προς τους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης σε αυτή τη χρονική συγκυρία.

Η δυνατότητα πιο ενεργού αντιστάθμισης κινδύνου σε τίτλους με αυξημένη εμπορευσιμότητα, όπως τα blue chips, εντείνει τα αμυντικά χαρακτηριστικά τους για θεσμικά χαρτοφυλάκια που ποντάρουν φέτος σε χαρακτηριστικά αξίας (χαμηλό Beta, υψηλές μερισματικές αποδόσεις).

Η υπεραπόδοση του 20άρη έναντι του 40άρη από τα τέλη του Δεκεμβρίου μέχρι και σήμερα είναι εμφανής και ενδεικτική της τάσης την οποία συμμερίζονται και τα μεγαλύτερα σε ενεργητικό εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια. Αντίθετα οι αλλαγές σε Παράγωγα και δανεισμό εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε αύξηση του volatility του 40άρη, καθώς σταδιακά αναπτύσσονται και στα καθ’ ημάς στρατηγικές long – short από hedge funds.

H περαιτέρω αύξηση της βαρύτητας των τελευταίων στην ελληνική αγορά δείχνει σχεδόν αναπόφευκτη, ιδιαίτερα αν μειωθεί και σειρά προμηθειών στα Παράγωγα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v