Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα top picks των 10 ισχυρών!

Με την αγορά να ”κινείται” πλέον στα υψηλά πολλών χρόνων και να ακολουθεί ανοδική πορεία επί τέσσερα συναπτά έτη, η επιλογή μετοχών από τους επενδυτές γίνεται πιο ”επίπονη” διαδικασία. Δέκα χρηματιστηριακές εταιρίες, ήτοι οι Alpha Finance, ATE, EFG Eurobank, Eurocorp, HSBC Παντελάκης, Marfin Analysis / Egnatia Finance, Πήγασος, P&K και Proton Bank παρουσιάζουν και αναλύουν τα top picks του 2007.

Τα top picks των 10 ισχυρών!
του Γιώργου Α. Σαββάκη

Έπειτα από μία ακόμη χρονιά υψηλών επιδόσεων για τη Σοφοκλέους, το ενδιαφέρον για το 2007 ενισχύεται, αφού ο ”πήχης” των αποδόσεων έχει ανέλθει σημαντικά. Με την αγορά να ”κινείται” πλέον στα υψηλά πολλών χρόνων και να ακολουθεί ανοδική πορεία επί τέσσερα συναπτά έτη, η επιλογή μετοχών από τους επενδυτές γίνεται πιο ”επίπονη” διαδικασία.

Ο ”Μ” σε συνεργασία με τα τμήματα αναλύσεων των κορυφαίων χρηματιστηριακών εταιρειών παρουσιάζει όλες τις top επιλογές τους για το 2007, προκειμένου να ”ξεκαθαρίσει” το δύσκολο τοπίο!

Συγκεκριμένα, παρουσιάζονται τα top picks 10 χρηματιστηριακών εταιρειών: των Alpha Finance, ATE, EFG Eurobank, Eurocorp, HSBC Παντελάκης, Marfin Analysis / Egnatia Finance, Πήγασος, P&K και Proton Bank. Οι προβλέψεις τους έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού προέρχονται από τμήματα ανάλυσης που διαθέτουν (θεωρητικά) την ”υψηλότερη” πληροφόρηση, αλλά και αντίληψη για το πώς σκέφτονται οι ξένοι θεσμικοί και τι σχεδιάζουν για το νέο έτος!

Το πόσο σημαντική είναι η πληροφόρηση που εξάγεται από τη συλλογή των top picks ”φαίνεται” από ένα ακόμη στοιχείο: τα υποθετικά χαρτοφυλάκια που συντίθενται από τα top picks είθισται να ακολουθούν κατά πόδας σε απόδοση τον Γενικό Δείκτη και συχνά να τον ξεπερνούν! Για το 2006 το υποθετικό χαρτοφυλάκιο υπερκέρασε σε απόδοση τον Γενικό Δείκτη και τον δείκτη FTSE/ASE-20, το 2005 απέδωσε 30,50% έναντι 31,50% για τον Γενικό Δείκτη και, τέλος, το 2004 το χαρτοφυλάκιο των κορυφαίων επιλογών απέδωσε 24,53% έναντι 23,09% για τον Γενικό Δείκτη.

Οι επαγγελματίες προσανατολίζουν τις σκέψεις τους στις μετοχές εκείνες που αναμένεται να αποτελέσουν ”αντικείμενο” ζήτησης για τους ξένους θεσμικούς επενδυτές. Η παραπάνω στάση είναι απολύτως δικαιολογημένη, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα και επί τέσσερα συνεχόμενα χρόνια έχει επιβεβαιωθεί πλήρως.

Όπως είχε συμβεί και πέρυσι, οι θετικές προτάσεις των τμημάτων ανάλυσης για το 2007 εντοπίζονται σε έναν μικρό αριθμό μετοχών της υψηλής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, 18 μετοχές για την ακρίβεια. Όπως προκύπτει από την ανάλυση, οι κορυφαίες επιλογές των τμημάτων ανάλυσης σε μεγάλο βαθμό συμπίπτουν, καθώς κυρίαρχη θέση κατέχουν μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (9 επιλογές), όπως η Εθνική Τράπεζα, ο ΟΤΕ, η Intralot και η Alpha Bank, αν και σημαντική θέση καταλαμβάνουν και 9 μετοχές από τον δείκτη FTSE/ASE Mid-40.

Χαρακτηριστικά, οι κατασκευαστικές μετοχές των ΓΕΚ και Ελληνική Τεχνοδομική αποτελούν κορυφαίες επιλογές μεταξύ των top picks με 5 συστάσεις, γεγονός το οποίο τις κατατάσσει στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων. Την πρώτη θέση μεταξύ όλων των επιλογών καταλαμβάνει η μετοχή του ΟΤΕ με 8 προτάσεις από τα 9 τμήματα ανάλυσης.

Η ”αύρα” που καλλιεργείται μεταξύ των επαγγελματιών της Σοφοκλέους είναι ότι και το 2007 θα είναι μια καλή χρονιά για το χρηματιστήριο, καθώς οι προβλέψεις είναι αισιόδοξες, ενώ αρκετοί αναλυτές φαίνεται να ποντάρουν στην προοπτική των 4.800 μονάδων ή ακόμα και των 5.000 μονάδων. Οι όποιες επιφυλάξεις είναι περιορισμένες και αφορούν μάλλον στο εξωτερικό περιβάλλον της Σοφοκλέους.

---ΤΙ ΑΠΕΔΩΣΑΝ ΤΑ ”ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ” TOP PICKS

Ο ”M” εκτός από την παρουσίαση των top picks των χρηματιστηριακών κάθε έτος, προβαίνει και σε μια ”προσπάθεια” αποτίμησης των πεπραγμένων των αναλυτών για το έτος που πέρασε. Στις αρχές λοιπόν του 2006 οι κορυφαίες επιλογές των αναλυτών ήταν οι μετοχές των Εθνική Τράπεζα, ΟΤΕ, ΓΕΚ, ΤΕΡΝΑ, Coca Cola 3E, ΜΕΤΚΑ και Φουρλής, με τέσσερις και άνω προτάσεις σε σύνολο 8 τμημάτων ανάλυσης.

Το top pick για το 2006 ήταν η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας με 7 θετικές προτάσεις. Παρόλο που οι επιχειρηματικές εξελίξεις το 2006 ήταν πολύ σημαντικές για το μέλλον της τράπεζας, εντούτοις στο ταμπλό η μετοχή υποαπέδωσε σημαντικά σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη και τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Ωστόσο, για να αποδώσουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, οι υπόλοιπες επιλογές κινήθηκαν λίγο ή πολύ πάνω από τις αντίστοιχες επιδόσεις των βασικών δεικτών και η μέση απόδοση διαμορφώθηκε σε 26%, ενώ μόλις μία εμφάνισε πτώση στη διάρκεια του 2006.

Συνολικά για το 2006, 21 τίτλοι είχαν τουλάχιστον δύο ”ψήφους εμπιστοσύνης” από τους αναλυτές και η μέση απόδοσή τους διαμορφώθηκε σε 23,23%, πάνω δηλαδή από τον Γενικό Δείκτη και τον δείκτη FTSE/ASE-20. Η πρώτη επιλογή ήταν η Frigoglass, με απόδοση της τάξεως του 88%, και ακολούθησε η μετοχή της ΤΕΡΝΑ με απόδοση 73%. Αξίζει να τονιστεί ότι η ΤΕΡΝΑ είχε 5 προτάσεις σε σύνολο 8 τμημάτων ανάλυσης, ενώ και φέτος η μετοχή προτείνεται από τους αναλυτές.

Παράλληλα, και πέραν των αποδόσεων, για το 2005 από τις 21 κορυφαίες επιλογές των αναλυτών μόλις μία είχε αρνητική απόδοση, ενώ για το 2004 δύο τίτλοι από τους δεκαπέντε εμφάνισαν ζημίες. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, τα top picks των αναλυτών, εκτός από πιθανά χαρτοφυλάκια απόδοσης, μπορεί εν δυνάμει να αποτελέσουν και ”ασπίδα” απέναντι στον κίνδυνο, αφού φαίνεται ότι πρακτικά εμφανίζουν αμυντικά χαρακτηριστικά.

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 460 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 12-16/1/2007.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v