Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλογοσκούφης για ΟΤΕ, ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ

”Πρώτη προτεραιότητά μας παραμένει η αναζήτηση στρατηγικού εταίρου για τον ΟΤΕ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αναζητούμε οποιονδήποτε χωρίς να υπάρχουν προϋποθέσεις. Ωστόσο, δεν φαίνεται να έχει τόσο μεγαλύτερα πλεονεκτήματα αυτή η λύση, έναντι πιθανής διάθεσης μετοχών και διατήρησης ελληνικού management”, δήλωσε ο κ. Γ. Αλογοσκούφης.

Αλογοσκούφης για ΟΤΕ, ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ
της Έλενας Λάσκαρη

”Πρώτη προτεραιότητά μας παραμένει η αναζήτηση στρατηγικού εταίρου για τον ΟΤΕ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αναζητούμε οποιονδήποτε χωρίς να υπάρχουν προϋποθέσεις. Ωστόσο, δεν φαίνεται να έχει τόσο μεγαλύτερα πλεονεκτήματα αυτή η λύση, έναντι πιθανής διάθεσης μετοχών και διατήρησης ελληνικού management. Θα μπορούσε να προχωρήσει και με ελληνικό management ο ΟΤΕ το ίδιο καλά”.

Αυτά δήλωσε προ ολίγου ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, στο πλαίσιο συνέντευξης που διοργάνωσε η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι το σημαντικό για την κυβέρνηση είναι η ενίσχυση της θέσης του ΟΤΕ, ενώ ανέφερε ότι με τις αλλαγές στον κανονισμό προσωπικού, αλλά και την εθελούσια έξοδο, ο ΟΤΕ μπορεί πλέον να αντιμετωπίσει πολύ καλύτερα τον ανταγωνισμό.

Τα σχέδια για ΕΥΔΑΠ - ΔΕΗ

Ερωτηθείς σχετικά με τα σχέδια της κυβέρνησης για τη ΔΕΗ αλλά και την ΕΥΔΑΠ, o κ. Αλογοσκούφης σημείωσε ότι για όλες τις επιχειρήσεις το ζητούμενο είναι να λειτουργούν με όρους και προϋποθέσεις ιδιωτικής επιχείρησης, ανεξάρτητα από τη μετοχική σύνθεση, προς όφελος των μετόχων αλλά και με πελατοκεντρική προσέγγιση.

”Σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως να μη χρειάζεται καν αποκρατικοποίηση”, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην περίπτωση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε: ”Στόχος της κυβέρνησης είναι να συνεχίσει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο την αυτόνομη πορεία του και να υπάρξει διάθεση μετοχών στο επενδυτικό κοινό, με διαδικασία που θα αποφασίσει η διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων”.

Για πετρέλαια Κύπρου

Ανοιχτό άφησε ο υπουργός Οικονομίας το ενδεχόμενο εκδήλωσης ενδιαφέροντος από πλευράς ελληνικών επιχειρήσεων για συμμετοχή στην εξόρυξη πετρελαίου στην Κύπρο. ”Είναι ακόμα πρόωρο, δεν μπορώ να αποκλείσω πιθανό ενδιαφέρον ελληνικών εταιριών για την εξόρυξη πετρελαίων στην Κύπρο”.

Για Σοφοκλέους - αποκρατικοποιήσεις

”Το ελληνικό χρηματιστήριο λειτουργεί με αυτονομία και αξιοπιστία” δήλωσε ο κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, ερωτηθείς αν η πιθανή διόρθωση στην κεφαλαιαγορά μπορεί να επηρεάσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. ”Δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο”, σημείωσε ο υπουργός, αναδεικνύοντας τα στοιχεία της αυτονομίας και της αξιοπιστίας της ελληνικής αγοράς.

Για την αναθεώρηση του ΑΕΠ

4 δισ. ευρώ στοίχισε η προηγούμενη αναθεώρηση του ΑΕΠ το 1994, εξαιτίας των αυξημένων εισφορών που κλήθηκε να καταβάλει η χώρα μας στην Ε.Ε., εκ των οποίων 800 εκατ. ευρώ είναι ακόμη χρωστούμενα, καθώς κάποια στοιχεία δεν έχουν επικυρωθεί μέχρι και σήμερα. Τα στοιχεία αυτά έδωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης, ερωτηθείς σχετικά με το κόστος της αναθεώρησης του ΑΕΠ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: ”Ασφαλώς θα πληρώσουμε, όπως και το 1994. Η Ελλάδα πρέπει να πάψει να βλέπει την Ε.Ε. ως ταμείο. Δεν είναι ο φτωχός συγγενής και όλο και περισσότερο θα αναλαμβάνει τις ευθύνες που της αναλογούν. Δεν χρειάζεται ούτε υστερία ούτε κινδυνολογία. Όπως στοίχισε η προηγούμενη αναθεώρηση, έτσι θα πληρώσουμε και τώρα”.

Για οικονομία - φορολογική μεταρρύθμιση



Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο φορολόγησης της υπεραξίας, ο υπουργός Οικονομίας απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τουλάχιστον μέχρι τη λήξη της τρέχουσας κυβερνητικής θητείας. Σημείωσε χαρακτηριστικά: ”Η φορολογική μεταρρύθμιση έχει λήξει γι’ αυτή την τετραετία. Οι όποιες προτάσεις ενδεχομένως υποβληθούν, θα συζητηθούν αλλά δεν θα εφαρμοστούν αυτή την τετραετία”.

Τέλος, στο πλαίσιο της συνέντευξης στην Ένωση Ξένων Ανταποκριτών, ο υπουργός σημείωσε ότι θα πρέπει να προβληματίσει όλους και όχι μόνο την κυβέρνηση η διαφορά πληθωρισμού μεταξύ Ελλάδας και ευρωζώνης, και κάλεσε και τους κοινωνικούς εταίρους να λάβουν υπόψη τους την επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας στο πλαίσιο των μισθολογικών τους διεκδικήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v