Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική: Στα 990 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη 2006

Στα 990 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της Εθνικής Τράπεζας στη χρήση του 2006, σημειώνοντας αύξηση 36%. Ωθηση από λιανική τραπεζική, ΝΑ Ευρώπη και Finansbank. Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τις στρατηγικές μας επιλογές στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή, δήλωσε ο Τ. Αράπογλου. Αναλυτικά τα μεγέθη του 2006.

Εθνική: Στα  990 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη 2006
Στα 990 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της Εθνικής Τράπεζας στη χρήση του 2006, σημειώνοντας αύξηση 36%.

Χωρίς τη συμμετοχή της Finansbank, και εξαιρουμένης της εφάπαξ επιβάρυνσης ύψους 100 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση των αποθεματικών της Τράπεζας η κερδοφορία του Ομίλου για το 2006 ανέρχεται σε 1.014 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 40% σε σχέση με το 2005.

Τα καθαρά κέρδη είναι οριακά χαμηλότερα από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του euro2day, οι οποίοι προέβλεπαν πως τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη της Εθνικής θα σημείωναν άνοδο 40,4% το 2006, διαμορφούμενα στα 1,021 δισ. ευρώ.

Ωστόσο οι αναλυτές στις εκτιμήσεις τους δεν περιελάμβαναν την έκτακτη φορολόγηση των 100 εκατ. ευρώ.

”Οι ιστορικές επιδόσεις του 2006 με τα καθαρά κέρδη των μετόχων να προσεγγίζουν το 1 δισεκ. ευρώ, επιβεβαιώνουν τις στρατηγικές μας επιλογές στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή, υπογραμμίζοντας την προσήλωσή μας στην απόδοση αξίας στους μετόχους μας”, δήλωσε ο Τάκης Αράπογλου, πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής.

Τα αποτελέσματα των δραστηριοτήτων στην Ελλάδα συνεχίζουν - πρόσθεσε- να αυξάνονται με υψηλούς ρυθμούς. Παράλληλα, η συνεισφορά των εκτός Ελλάδος δραστηριοτήτων μας στη ΝΑ Ευρώπη και την Τουρκία στην κερδοφορία του Ομίλου διευρύνθηκε προσεγγίζοντας τα 200 εκατ. ευρώ ή 20% των κερδών του Ομίλου.

Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη στη ΝΑ Ευρώπη ανήλθαν σε 108 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 47% σε σχέση με το 2005. Η αύξηση αυτή προέρχεται αποκλειστικά από οργανική ανάπτυξη.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά ήταν - πρόσθεσε ο κ. Αράπογλου - τα αποτελέσματα της Finansbank που ενοποιήθηκε για πρώτη φορά στον Όμιλό μας.

Η κερδοφορία της Finansbank στις 135 ημέρες που ανήκει στον Όμιλο επιβεβαίωσε τις προσδοκίες μας, υπερβαίνοντας συνολικά τα 156 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 87 εκατ. ευρώ αναλογούν στον Όμιλο με βάση το ποσοστό συμμετοχής μας πριν από την πρόσφατη Δημόσια Πρόταση προς τους μετόχους της μειοψηφίας που ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία στο τέλος Ιανουαρίου 2007.

Τα επιτεύγματα του 2006 και η αυξανόμενη δυναμική του Ομίλου αποτελούν τη βάση του νέου τριετούς επιχειρηματικού σχεδίου 2007-2009 που ανακοινώνεται αύριο, επεσήμανε, καταλήγοντας: ”Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου και το προσωπικό του Ομίλου στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την ιδιαίτερη προσπάθεια που κατέβαλαν τον τελευταίο χρόνο, χωρίς την οποία τα παραπάνω αποτελέσματα θα ήταν αδύνατο να επιτευχθούν”.

Χωρίς τη συμμετοχή της Finansbank, και εξαιρουμένης της εφάπαξ επιβάρυνσης ύψους €100 εκατ. από τη φορολόγηση των αποθεματικών της Τράπεζας η κερδοφορία του Ομίλου για το 2006 ανέρχεται σε €1 014 εκατ., αυξημένη κατά 40% σε σχέση με το 2005.

Σε τριμηνιαία βάση, τα καθαρά κέρδη του Ομίλου, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα αποτελέσματα της Finansbank και η εφάπαξ φορολόγηση των αποθεματικών, αυξήθηκαν με ρυθμό 11% και διαμορφώθηκαν σε €264 εκατ., παρά τις πρόσθετες επιβαρύνσεις συνολικού ύψους €76.5 εκατ. λόγω της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας, του προτεινόμενου bonus προς το προσωπικό, καθώς και του προγράμματος δικαιωμάτων προαίρεσης επί μετοχών στο προσωπικό

Η αύξηση των οργανικών εσόδων του Ομίλου προέρχεται τόσο από τη σταθερά συνεχιζόμενη ενίσχυση των επιτοκιακών εσόδων του όσο και των εσόδων από προμήθειες. Συγκεκριμένα, το καθαρό επιτοκιακό αποτέλεσμα του Ομίλου ανήλθε σε €1892 εκατ., ενισχυμένο κατά 19% σε σχέση με το 2005. Η ενίσχυση των επιτοκιακών εσόδων οφείλεται στη συνεχιζόμενη αύξηση του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων, ιδίως της λιανικής τραπεζικής. Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες ανήλθαν το 2006 σε €483 εκατ.

Παρά το γεγονός ότι ο έντονος και γενικευμένος ανταγωνισμός επηρέασε αρνητικά τις προμήθειες λιανικής τραπεζικής, η θετική συμβολή των λοιπών πηγών προμηθειών και ιδίως των προμηθειών διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων, αντιστάθμισε την υστέρηση αυτή με αποτέλεσμα την ενίσχυση των εσόδων από προμήθειες κατά 14% σε σχέση με το 2005.

Σε €37 δισεκατ. ανέρχονται οι συνολικές χορηγήσεις του Ομίλου (χωρίς τη Finansbank), αυξημένες κατά 20% σε σχέση με το 2005. Στην ίδια περίοδο θεαματική αύξηση κατά 25% καταγράφουν οι χορηγήσεις λιανικής τραπεζικής.

Η στεγαστική πίστη εξακολουθεί να αποτελεί την κινητήρια δύναμη ανάπτυξης του χαρτοφυλακίου λιανικής, αντιπροσωπεύοντας το 39% του συνόλου των χορηγήσεων.

Το Δεκέμβριο του 2006 το χαρτοφυλάκιο στεγαστικών δανείων (χωρίς τη Finansbank) διαμορφώθηκε σε €14.4 δισεκατ. σημειώνοντας αύξηση κατά 22% σε ετήσια βάση, επιβεβαιώνοντας την υπεροχή της Εθνικής Τράπεζας στην αγορά στεγαστικών δανείων στην οποία διατηρεί μερίδιο 24%.

Κατά τη διάρκεια του 2006 οι εκταμιεύσεις νέων στεγαστικών δανείων υπερέβησαν τα €3.5 δισεκατ., εκ των οποίων €1.1 δισεκατ. πραγματοποιήθηκαν μέσα στο 4ο τρίμηνο, σηματοδοτώντας τριμηνιαία αύξηση της τάξης του 22%.

Παρά τη σημαντική επιβάρυνση που προκαλεί η οργανική ανάπτυξη του Ομίλου στην περιοχή, όλες οι μονάδες της ΝΑ Ευρώπης βελτίωσαν εντυπωσιακά την κερδοφορία τους. Τα καθαρά (μετά φόρων) κέρδη των μονάδων της ΝΑ Ευρώπης για το 2006, ανήλθαν σε €108 εκατ., αυξημένα κατά 47% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Η οργανική επέκταση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη παραμένει στρατηγική προτεραιότητα της ΕΤΕ. Με τη δημιουργία 95 νέων καταστημάτων τους τελευταίους 12 μήνες, ο Όμιλος στο τέλος του 2006 διέθετε συνολικά 352 μονάδες σε πλήρη λειτουργία.

Με την προσθήκη των 168 μονάδων της Vojvodanska στη Σερβία, το δίκτυο του Ομίλου της ΕΤΕ στην περιοχή αριθμεί 520 καταστήματα προσεγγίζοντας πλέον το μέγεθος του δικτύου της Εθνικής Τράπεζας στην Ελλάδα.

Όπως ειπώθηκε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης η Εθνική εξετάζει εξαγορές στην Ουκρανία αλλά μόνο στο ”κατάλληλο τίμημα”. Παράλληλα διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρξουν εκδόσεις Υβριδικών Κεφαλαίων κατά το τρέχον έτος.

* Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Εθνικής Τράπεζας δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v