Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Elmec Sport: Στα 3 ευρώ η πρόταση Λασκαρίδη

Σε συζητήσεις για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου (50,5%) της εισηγμένης εταιρείας Elmec Sport βρίσκεται η οικογένεια Φάις, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες για ριζικές ανατροπές στην εγχώρια αγορά του οργανωμένου λιανεμπορίου που είχε δημοσιεύσει προ διμήνου (22/2) το Euro2day.

Elmec Sport: Στα 3 ευρώ η πρόταση Λασκαρίδη


Σε συζητήσεις για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου (50,5%) της εισηγμένης εταιρείας Elmec Sport βρίσκεται η οικογένεια Φάις, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες για ριζικές ανατροπές στην εγχώρια αγορά του οργανωμένου λιανεμπορίου που είχε δημοσιεύσει προ διμήνου (22/2) το Euro2day.

Γράφαμε τότε ”Οι βασικοί μέτοχοι μεγάλης εισηγμένης του οργανωμένου λιανεμπορίου βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε αναζήτηση αγοραστή. Σχετικές κρούσεις έχουν ήδη γίνει σε δύο εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων, καθώς τα private equity funds δεν τοποθετούνται σε εταιρείες μικρομεσαίου μεγέθους, όπως οι εγχώριοι λιανεμπορικοί όμιλοι.”

Σήμερα, δύο μήνες μετά, η Elmec Sport επιβεβαίωσε ότι οι βασικοί της μέτοχοι, οικογένεια Φάις, βρίσκεται σε συζητήσεις με τον εφοπλιστή κ. Π. Λασκαρίδη για την πώληση του ποσοστού της το οποίο επισήμως ανέρχεται στο 50,5%.

Η αναζήτηση αγοραστή είχε ξεκινήσει ουσιαστικά για τους βασικούς μετόχους της Elmec Sport εδώ και μήνες.

Ήδη από τις αρχές του χρόνου προκύπτει από το ρεπορτάζ ότι η οικογένεια Φάις ανέθεσε σε χρηματιστηριακή εταιρεία που ειδικεύεται στις επιχειρηματικές συμφωνίες, εντολή διερεύνησης υποψήφιου αγοραστή για την Elmec Sport.

Η ΑΧΕ ήρθε, σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες, σε επαφή με δύο εγχώριες εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων και εν συνεχεία, με τον εφοπλιστή κ. Π. Λασκαρίδη. Ο τελευταίος, όπως όλα δείχνουν, διαθέτει πλέον προβάδισμα για την απόκτησή της, καθώς έχει προσφέρει τίμημα 3 ευρώ ανά μετοχή και ήδη ολοκληρώνεται το due diligence από την Deloitte.



Η προσφορά του γνωστού εφοπλιστή ξεπερνά αυτές που έδωσαν Εθνική Κεφαλαίου και Global Finance που αποτέλεσαν και τους δύο συνδιεκδικητές της Elmec Sport. Η αρχική προσφορά της Εθνική Κεφαλαίου ήταν μόλις 2,40 ευρώ ανά μετοχή για να βελτιωθεί σταδιακά και να φθάσει στην περιοχή των 2,75 με 2,80 ευρώ ανά μετοχή. Η Global Finance από την πλευρά της έδωσε και 3 ευρώ ανά μετοχή ζητώντας δικλείδες όμως όπως η εξασφάλιση αγοραστή για το μεγαλύτερο μέρος του Μινιόν που ελέγχει η Elmec μέσω της θυγατρικής της Ηπειρωτική.

Aντίθετα, η προσφορά Λασκαρίδη δεν είχε τόσους όρους για αυτό και προφανώς προτιμήθηκε ώστε να περάσει στο στάδιο των αποκλειστικών διαπραγματεύσεων και να ανατεθεί στην Deloitte έλεγχος αποτίμησης.

Το ενδιαφέρον του κ. Π. Λασκαρίδη εστιάζεται στα ακίνητα της Elmec Sport καθώς η εισηγμένη έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια έντονη δραστηριότητα στην ρουμανική αγορά με πολλά ιδιόκτητα κτήρια τα οποία αποτιμώνται σε τιμές κτήσης και όχι στις τρέχουσες εμπορικές που είναι σημαντικά υψηλότερες.

Για το δε ακίνητο του Μινιόν υπάρχει ενδιαφέρον από εγχώριες αλυσίδες και ήδη σύμφωνα με πληροφορίες επιχειρηματίας με μεγάλη οικονομική επιφάνεια μετά την πρόσφατη πώληση εταιρείας του ενδιαφέρεται ζεστά για την απόκτησή του.

Με δεδομένο ότι επίσημα ο κ. Σάμι Φάις και η κα. Λούση Φάις ελέγχουν το αθροιστικά το 50,5% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης εκτιμάται ότι θα εισπράξουν για την πώλησή του πάνω από 83 εκ ευρώ.

Το ενδιαφέρον ενός εφοπλιστή όπως ο κ. Π. Λασκαρίδης για μια εταιρεία λιανεμπορίου που είναι και δύσκολη στην άσκηση της διοίκησης λόγω των δραστηριοτήτων της σε συγγενείς πλην όμως διαφορετικούς τομείς (αντιπροσωπεύσεις οίκων ένδυσης και H. Davidson, εκπτωτικά καταστήματα, πολυκαταστήματα) κάνει την αγορά να υποψιάζεται ότι η απόκτησή της αποτελεί το πρώτο βήμα ενός συνολικού σχεδίου αναδιάρθρωσης της ευρύτερης αγοράς οργανωμένου λιανεμπορίου.

Π. Κούτρα - Χρ. Κίτσιος

Η ανακοίνωση της Elmec Sport

Οι βασικοί μέτοχοι της Elmec Sport, Σαμ Φάις και Λούση Φάις ενημέρωσαν με επιστολή τους το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας ότι συζητούν με υψηλόβαθμα στελέχη του Ομίλου Λασκαρίδη την ενδεχόμενη συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας, σε συνέχεια των δημοσιευμάτων που εμφανίσθηκαν στον ημερήσιο τύπο το πρόσφατο χρονικό διάστημα.

Διευκρινίζεται ότι καμία παράμετρος του εγχειρήματος δεν έχει οριστικοποιηθεί και ότι η κατάληξη του δεν είναι βέβαιη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v