Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ANEK: Στρατηγική συμμαχία με Γκριμάλντι

Όλο το σκηνικό στην ελληνική ακτοπλοΐα αλλάζουν τα όσα συνέβησαν στη γενική συνέλευση της ΑΝΕΚ σε σχέση με τον όμιλο Γκριμάλντι. Εκπρόσωπος του ιταλικού ομίλου δήλωσε ξεκάθαρα ότι θέλει στρατηγική συμμαχία με την ΑΝΕΚ στην ανατολική Μεσόγειο, εκφράζοντας και την ικανοποίησή του για το management που ασκεί ο κ. Γιάννης Βαρδινογιάννης.

ANEK: Στρατηγική συμμαχία με Γκριμάλντι
Το ”χαλί” για τη στρατηγική συμμαχία της ΑΝΕΚ με τον όμιλο του κ. Εμανουέλε Γκριμάλντι στρώθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέλευσης της κρητικής εταιρίας, παρουσία του κ. Γιάννη Βαρδινογιάννη και του εκπροσώπου του ομίλου Γκριμάλντι, του Κύπριου κ. Παύλου Κυπριανού που θεωρείται δεξί χέρι του Ιταλού μεγαλοεφοπλιστή.

Η εξέλιξη αυτή, αναφέρουν παράγοντες του ακτοπλοϊκού χώρου, αλλάζει ριζικά τους συσχετισμούς στην ελληνική ακτοπλοΐα, καθώς η ΑΝΕΚ πέραν της μεγάλης αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου αποκτά έναν ”συνεργαζόμενο μέτοχο” με τεράστια κεφαλαιακή ισχύ, πολύ μεγάλο στόλο και χωρίς παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο.

Η ΑΝΕΚ, αναφέρουν, τώρα πια όχι μόνο παίζει στο ίδιο γήπεδο με την Attica Group και τις Μινωικές, αλλά και με πολύ ισχυρότερα αποθέματα δυνάμεων.

Στην πράξη, εκτιμούν, η ΑΝΕΚ είναι πλέον σε θέση, με την υποστήριξη των μετόχων της, να κάνει κίνηση οποιουδήποτε βεληνεκούς στον χώρο της ελληνικής ακτοπλοΐας.



Ο ίδιος ο κ. Κυπριανού, μιλώντας στη συνέλευση στην οποία ο όμιλος Γκριμάλντι εμφανίστηκε με ποσοστό λίγο πάνω από 14%, έσπευσε να πλέξει το εγκώμιο της ΑΝΕΚ, χαρακτηρίζοντάς την ”αναδυόμενη” δύναμη στις γραμμές της ανατολικής Μεσογείου, αλλά και να εκφράσει τη χαρά του που επικεφαλής της είναι ο κ. Γιάννης Βαρδινογιάννης.

Ο εκπρόσωπος του ομίλου Γκριμάλντι έκανε μια μικρή παρουσίαση για να δώσει την εικόνα του μεγέθους, μιλώντας για τα 120 πλοία που διαθέτει, τα ετήσια έσοδα που βρίσκονται στην περιοχή των 2 δισ. ευρώ, αλλά και για τα 11 πλοία που πρόκειται να παραληφθούν (σ.σ. το σημείο αυτό των νέων πλοίων έχει ήδη αρχίσει να απασχολεί τον ανταγωνισμό της ΑΝΕΚ, για το ενδεχόμενο ορισμένα εξ αυτών να δρομολογηθούν σε γραμμές ελληνικού ενδιαφέροντος).

Στη συνέχεια είπε απροκάλυπτα ότι θέλουν στρατηγική συμμαχία με την ΑΝΕΚ και ότι πιστεύουν στις προοπτικές της στην ανατολική Μεσόγειο, στην οποία τα συμφέροντα Γκριμάλντι δεν είχαν ως τώρα παρουσία.

Στη συνέλευση παρέστη ποσοστό της τάξεως του 48% των μετόχων, κάτι σπάνιο στα χρονικά της εταιρίας, με τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Γιάννη Βαρδινογιάννη να εμφανίζεται να ελέγχει ποσοστό της τάξεως του 30%, μέσω και των πληρεξουσίων από 10 άλλους μετόχους.

Η ομιλία του κ. Βαρδινογιάννη ήταν στο ίδιο μήκος κύματος με την πλευρά Γκριμάλντι, με αναφορές στους μεγάλους στόχους που έχουν πλέον τεθεί για την ΑΝΕΚ, την εμπιστοσύνη που εξέφρασε στις προοπτικές της εταιρίας, αλλά και την πεποίθησή του ότι η ΑΝΕΚ θα καταστεί μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες στη Μεσόγειο, μέσα στα επόμενα 1-2 χρόνια.

Κατα τη διάρκεια της συνέλευσης αποφασίστηκε η διανομή μερίσματος 0,06 ευρώ ανά μετοχή.

Γ.Παπ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v