Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ:Ζητείται σύνδεση τιμολογίων με τιμές καυσίμων

Σύνδεση τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος με τις τιμές των καυσίμων ζήτησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Τ. Αθανασόπουλος από το βήμα της Γ.Σ. των μετόχων που διεξάγεται αυτή την ώρα.

ΔΕΗ:Ζητείται σύνδεση τιμολογίων με τιμές καυσίμων
της Χρύσας Λιάγγου

Σύνδεση τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος με τις τιμές των καυσίμων ζήτησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Τ. Αθανασόπουλος από το βήμα της Γ.Σ. των μετόχων που διεξάγεται αυτή την ώρα.

Ο κ. Αθανασόπουλος παρουσιάζοντας την πορεία της Επιχείρησης παρατήρησε, μεταξύ άλλων, ότι εάν υπήρχε σύνδεση τιμολογίων με τιμές καυσίμων η ΔΕΗ δεν θα παρουσίαζε ζημίες σήμερα και παρέπεμψε στο παράδειγμα των ευρωπαϊκών εταιριών ηλεκτρισμού, που όπως είπε η πορεία της μετοχής τους παρουσιάζει αντίστοιχη διακύμανση με αυτήν των καυσίμων.

Οι αναφορές έγιναν παρουσία του υφυπουργού Οικονομικών κ. Π. Δούκα που εκπροσώπησε τη Γ.Σ. από την πλευρά του ελληνικού δημοσίου ως βασικού μετόχου και του Γ.Γ. Ανάπτυξης κ. Ν. Στεφάνου.

Να σημειωθεί ότι από πλευρά της ΓΕΝΟΠ ο πρόεδρος κ. Ν. Φωτόπουλος εξέφρασε κάθετη διαφωνία με την πρόταση της διοίκησης για σύνδεση τιμολογίων με τιμές καυσίμων, αλλά και για οποιαδήποτε αύξηση τιμολογίων.

Θέμα εργασιακό άνοιξε με δηλώσεις του ο κ. Αθανασόπουλος, τονίζοντας ότι πρέπει οι εργασιακές σχέσεις να είναι αντίστοιχες με εκείνες των ανταγωνιστών μας, διευκρινίζοντας βέβαια ότι το θέμα αφορά στα στελέχη της Επιχείρησης.

Σε ό,τι αφορά την Tellas, εξήρε τον κ. Σαουίρις ως πολύ καλό συνεργάτη, σημείωσε ότι εξετάζουμε το θέμα, κοιτάζοντας τι γίνεται στο εξωτερικό, και έκλεισε την αναφορά του με τη φράση ”όταν θα είμαι έτοιμος θα σε ενημερώσω”.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι αμέσως μετά την ομιλία του κ. Αθανασόπουλου ζητήθηκε η αποχώρηση από την αίθουσα των δημοσιογράφων, απόφαση για την οποία επικαλέστηκαν τη νομοθεσία περί διεθνών λογιστικών προτύπων που δεν επιτρέπει τη συμμετοχή μη μετόχων στη Γ.Σ.

Είναι κάτι πάντως που συμβαίνει για πρώτη φορά στη ΔΕΗ και δεν έχει ξανασυμβεί σε άλλη επιχείρηση.

Η συνέλευση συνεχίζεται και αναμένεται να τεθεί προς έγκριση ο διοικητικός διαχωρισμός της Επιχείρησης σε ανταγωνιστικές και μη δραστηριότητες, αλλά και ο λογιστικός διαχωρισμός για τα αποτελέσματα χρήσης του 2006.

Στο μεταξύ ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 0,16 ανά μετοχή. Δικαιούχοι του μερίσματος είναι οι κ.κ. μέτοχοι κάτοχοι μετοχών της Εταιρείας κατά τη λήξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών της 26ης Ιουνίου 2007 σύμφωνα με τα αρχεία του Κεντρικού Αποθετηρίου Αξιών.

Από την 27η Ιουνίου 2007 οι μετοχές της Εταιρείας θα διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το δικαίωμα απολήψεως επί των κερδών της χρήσεως 2006. Η καταβολή του μερίσματος θα αρχίσει στις 4 Ιουλίου 2007.λ

---Γενναιόδωρη αύξηση στις αποδοχές Τ. Αθανασόπουλου

Η Γ.Σ. ενέκρινε ετήσιες αποδοχές της τάξης των 300.000 ευρώ καθώς και 4 μισθούς bonus για τον Πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, Τ. Αθανασόπουλο.

Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 50% σε σχέση με τις ετήσιες αμοιβές του πρώην διευθύνοντα συμβούλου, Δ. Μανιατάκη. Παράγοντες της ΔΕΗ αποδίδουν την αύξηση στις ενισχυμένες αρμοδιότητες του κ. Αθανασόπουλου ο οποίος κατέχει και τη θέση του Προέδρου.

Η Γ.Σ. ενέκρινε επίσης αποδοχές σε ετήσια βάση ύψους 200.000 ευρώ για τον Αντιπρόεδρο της Επιχείρησης, Ν. Χατζηαργυρίου.

--- Η ανακοίνωση της ΔΕΗ για τις αποδοχές του Τ. Αθανασόπουλου

Με αφορμή αναφορές ΜΜΕ σχετικά με τις εγκριθείσες από την τακτική γενική συνέλευση της ΔΕΗ ετήσιες αποδοχές του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου κ. Τάκη Αθανασόπουλου διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

Στη γενική συνέλευση δεν ετέθη θέμα αύξησης των ετήσιων αποδοχών του κ. Αθανασόπουλου, αλλά επικυρώθηκε η συμφωνία που είχε συναφθεί με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, εκπροσωπούντος την πλειοψηφία των μετόχων, και με τον υπουργό Ανάπτυξης, που ασκεί την εποπτεία στην Επιχείρηση, πριν από την ανάληψη της Διοίκησης από τον κ. Αθανασόπουλο.

Ο κ. Αθανασόπουλος έχει αναλάβει διευρυμένες εκτελεστικές αρμοδιότητες στη ΔΕΗ καθώς ασκεί καθήκοντα του Προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου.

--- Βασικοί στόχοι της ΔΕΗ

Στην ομιλία του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε. κ. Τάκης Αθανασόπουλος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις πέντε βασικές προτεραιότητες της Επιχείρησης για τα επόμενα χρόνια, ενώ στις αρχές Οκτωβρίου θα ανακοινωθούν συγκεκριμένες προτάσεις και κατευθύνσεις.

Αναφερόμενος σε θέματα της Στρατηγικής Παραγωγής ο κ. Αθανασόπουλος, επεσήμανε ότι, κάθε μονάδα θα πρέπει να καταστεί ανταγωνιστική και περιβαλλοντικά βιώσιμη, ενώ θα εκπονηθεί σχέδιο άμεσου εκσυγχρονισμού ή αντικατάστασης παλαιών μονάδων.

Παράλληλα, μελετώνται τρόποι μείωσης της εξάρτησης από το ακριβό πετρέλαιο και για την επίτευξη αυτού του στόχου αποτελεί πολύ σημαντικό βήμα το έργο διασύνδεσης των Κυκλάδων. Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται μελέτη για την Κρήτη που αφορά τη βιωσιμότητα λύσεων υποκατάστασης υγρών καυσίμων σε υφιστάμενες μονάδες με φυσικό αέριο και χρήσης του στις μελλοντικές μονάδες.

Επίσης, στις βασικές προτεραιότητες της Επιχείρησης είναι η επέκταση σε νέες πηγές ενέργειας και εσόδων και σε νέες αγορές. Για την επίτευξη αυτού του στρατηγικού στόχου επιδιώκεται η η εξασφάλιση μεριδίου αγοράς άνω του 20% έως το 2012 στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μέσω της θυγατρικής ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Ο όμιλος της ΔΕΗ αναζητά επενδυτικές ευκαιρίες στα Βαλκάνια μέσω της SENCAP S.A., ενώ σύντομα θα είναι έτοιμη και η μελέτη σχετικά με τις προοπτικές αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας της ΔΕΗ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v