Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα οδικά έργα σε Αττική: Τι σχεδιάζει το ΥΠΕΧΩΔΕ

Υπόγειο αυτοκινητόδρομο που θα κινείται παράλληλα με την Αττική Οδό προτείνουν οι εργολήπτες που συμμετέχουν στον οδικό άξονα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κυκλοφοριακή συμφόρηση, ειδικά στο τμήμα των κόμβων Δουκίσσης Πλακεντίας – Εθνικής Οδού.

Νέα οδικά έργα σε Αττική: Τι σχεδιάζει το ΥΠΕΧΩΔΕ
του Φώτη Κόλλια

Υπόγειο αυτοκινητόδρομο που θα κινείται παράλληλα με την Αττική Οδό προτείνουν οι εργολήπτες που συμμετέχουν στον οδικό άξονα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κυκλοφοριακή συμφόρηση, ειδικά στο τμήμα των κόμβων Δουκίσσης Πλακεντίας – Εθνικής Οδού.

Το ενδεχόμενο να κατασκευαστεί ένας ακόμα άξονας που θα τον διαχειρίζεται κάποιος άλλος όμιλος είναι φυσικό ότι δεν τους απασχολεί…

Προεξοφλούν, μάλιστα, ότι θα χρειαστεί να παραταθεί η σύμβαση της Αττικής Οδού (λήγει το 2024) κατά 4 – 5 χρόνια προκειμένου να κατασκευάσουν με ίδιους πόρους τον υπόγειο αυτοκινητόδρομο, τον οποία φυσικά θα εκμεταλλεύονται.

Η κυκλοφορία στην Αττική Οδό ξεπερνά πλέον τις 300.000 διελεύσεις την ημέρα και την προηγούμενη Παρασκευή έφτασε το επίπεδο-ρεκόρ των 380.000, αριθμός υπερδιπλάσιος των προβλέψεων κατά την περίοδο που σχεδιαζόταν ο οδικός άξονας.

Με τον διαγωνισμό για τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού να καρκινοβατεί (το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ έδωσε νέα παράταση στην κατάθεση προσφορών για το φθινόπωρο), η διοίκηση της Αττικής Οδού προτείνει και κάποια άλλα υπόγεια έργα που θα ανακουφίσουν το κυκλοφοριακό στην πρωτεύουσα. Ως παραδείγματα αναφέρονται η σύνδεση της περιφερειακής της Καισαριανής με τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και της Υμηττού με τη Λεωφόρο Κύμης.

Υπενθυμίζεται ότι η επέκταση της Λεωφόρου Κύμης μέχρι την εθνική οδό (που θα ”ανακούφιζε” και την Αττική Οδό αλλά και περιοχές όπως το Μαρούσι, την Πεύκη και το Ν. Ηράκλειο) είχε προγραμματιστεί ως ολυμπιακό έργο, αλλά ξαφνικά ο διαγωνισμός σταμάτησε. Οι απαλλοτριώσεις έχουν διακοπεί, μολονότι δεν είναι υψηλού κόστους.

Τα στελέχη των τεχνικών εταιριών γνωρίζουν ότι οι καθυστερήσεις στον διαγωνισμό για τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού συνδέονται με την κυκλοφοριακή συμφόρηση που ήδη παρατηρείται στον οδικό άξονα. Τόσο οι εργολήπτες της Αττικής Οδού όσο και το ΥΠΕΧΩΔΕ έχουν κατανοήσει ότι αν οι επεκτάσεις κατασκευαστούν χωρίς να υπάρχουν παράλληλες αρτηρίες, τότε η κυκλοφορία θα αυξηθεί περαιτέρω και ο οδικός άξονας θα απαξιωθεί.

Το υπουργείο έχει δεχτεί προτάσεις και ήδη σχεδιάζει τον νέο οδικό χάρτη της Αττικής αρκετές περιοχές της οποίας λειτουργούν καθημερινά υπό καθεστώς κυκλοφοριακής συμφόρησης. Πρόκειται για έργα που μπορούν να κατασκευαστούν με τη μέθοδο της συγχρηματοδότησης και γι’ αυτόν τον λόγο η διοίκηση της Αττικής Οδού επιδεικνύει ζωηρό ενδιαφέρον. Μόνο που υπάρχουν κι άλλοι υποψήφιοι…

Στο ΥΠΕΧΩΔΕ σχεδιάζουν έναν νέον άξονα ο οποίος θα συνδέει την Περιφερειακή Υμηττού (στην Καισαριανή) με το κέντρο της Αθήνας, με υπογειοποίηση του οδικού τμήματος στην πανεπιστημιούπολη.

Ο πρώην γενικός γραμματέας συγχρηματοδοτούμενων έργων του υπουργείου κ. Θαν. Κουλουμπής έχει προτείνει την επέκταση του συγκεκριμένου άξονα ώστε να φτάνει μέχρι τη Λεωφόρο Κύμης ”για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα κυκλοφοριακής συμφόρησης που παρουσιάζει η Αττική Οδός στο κεντρικό της τμήμα και να εξυπηρετηθούν οι μετακινήσεις προς και από το κέντρο της πόλης”.

Ο κ. Κουλουμπής είχε παρουσιάσει προ μηνών πρόταση για την κατασκευή δέκα νέων οδικών αξόνων στην Αττική, συμπεριλαμβανομένης της σύνδεσης Περιφ. Υμηττού – Λεωφ. Κύμης. Ορισμένα από τα νέα έργα, όπως η προς νότον επέκταση της Περιφ. Υμηττού, έχουν ήδη ενταχθεί στον διαγωνισμό για τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού, αλλά υπάρχουν αντιδράσεις από κατοίκους της περιοχής.

Στο ίδιο ”πακέτο” επεκτάσεων έχει ενταχθεί και η σύνδεση της Νότιας Περιφερειακής Υμηττού με τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης και τη Λεωφόρο Ποσειδώνος η οποία θα είναι υπογειοποιημένη σε μεγάλο τμήμα της. Στις επεκτάσεις της Αττικής Οδού είχε ενταχθεί και η σύνδεση με το λιμάνι του Λαυρίου, η οποία θα λειτουργεί παράλληλα με την αντίστοιχη επέκταση του προαστιακού σιδηροδρόμου.

Στο ”πακέτο” επεκτάσεων, όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί ο διαγωνισμός το 2000, προβλέπονται και δύο νέοι κλάδοι που θα συνδέουν την Περιφερειακή Υμηττού και την Αττική Οδό με το Πικέρμι και το λιμάνι της Ραφήνας.

Στην πρόταση που είχε παρουσιάσει ο κ. Κουλουμπής περιλαμβάνεται και η κατασκευή της σήραγγας στη Αργυρούπολη μέσω της οποίας τα νότια προάστια και η Περιφερειακή Υμηττού ”θα επικοινωνούν απευθείας με τα Μεσόγεια (περιοχή Παιανίας - Κορωπίου) και θα συνδέονται με την Αττική Οδό στο ύψος του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος”.

Ένα έργο που κατά τον πρώην γενικό γραμματέα του ΥΠΕΧΩΔΕ δεν απαιτείται στην παρούσα φάση, αλλά πρέπει να μελετηθεί είναι η Ανατολική Περιφερειακή Πεντέλης που θα συνδέει τα Μεσόγεια και τα νότια προάστια της Αθήνας (διά μέσου της σήραγγας Αργυρούπολης) με την ΠΑΘΕ προς βορά, παρακάμπτοντας το κεντρικό τμήμα της Αττικής Οδού που ήδη παρουσιάζει σημάδια κορεσμού.

Στο υπουργείο έχουν να λύσουν μια δύσκολη άσκηση όσον αφορά στην οδική σύνδεση του Θριάσιου Πεδίου (Ελευσίνα) με τη Θήβα και την εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας. Το συγκεκριμένο έργο, που θα αποσυμφορήσει τον Κηφισσό, θα αντιμετωπίσει αντιδράσεις από την κοινοπραξία που κατασκευάζει την Ιόνια Οδό.

Η κοινοπραξία θα διαχειρίζεται με βάση τη σύμβαση παραχώρησης τα διόδια από το Σχηματάρι μέχρι τη Σκάρφεια. Συνεπώς, αν κατασκευαστεί ο άξονας Ελευσίνα – Θήβα θα έχει λιγότερες διελεύσεις και συνεπώς λιγότερα έσοδα. Το έργο πάντως θεωρείται απαραίτητο με δεδομένο το καθημερινό κυκλοφοριακό κομφούζιο στον Κηφισσό.

Το τελευταίο ”πακέτο” έργων στην Αττική, που σχεδιάζεται επί δεκαετίες αλλά ουδέποτε προχώρησε, είναι η οδική σύνδεση του Πειραιά μέσω της περιφερειακής του λιμανιού και της Λεωφ. Σχιστού με το Πέραμα και στη συνέχεια με την εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου στο ύψος των Μεγάρων, καθώς και η διπλή ζεύξη της Σαλαμίνας.

Ουδείς γνωρίζει ποια έργα θα περιλαμβάνει το τελικό ”πακέτο” του διαγωνισμού για τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού καθώς έχουν μεσολαβήσει σχεδόν οκτώ χρόνια από την ημέρα που προκηρύχθηκε. Με δεδομένο τον κυκλοφοριακό φόρτο στην Αττική, το υπουργείο θα αναγκαστεί να προωθήσει τους περισσότερους από τους νέους οδικούς άξονες.

Η μέθοδος της συγχρηματοδότησης θεωρείται μονόδρομος καθώς δεν υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια και γι’ αυτόν τον λόγο ήδη εκδηλώνεται το ενδιαφέρον των εργολάβων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο