Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

O ακτιβιστής ”Κένταυρος” και στον ΟΤΕ!

”Πόδι” και στον ΟΤΕ με σημαντική θέση έβαλε το ακτιβιστικό hedge fund Centaurus, που έγινε γνωστό στη χώρα μας από την πρόσφατη απόκτηση ισχυρής θέσης στην Alpha Bank. Η στρατηγική των διαχειριστών του και η ευρύτερη σημασία για τις επερχόμενες εξελίξεις στην ελληνική αγορά.

O ακτιβιστής ”Κένταυρος” και στον ΟΤΕ!
του Γιώργου Παπανικολάου

Μετά την απόκτηση θέσης στην Alpha Bank που ”επωνύμως” κινείται πέριξ του 3% και έμμεσα προσεγγίζει το 5%, την οποία είχε αποκαλύψει το euro2day.gr, το hedge fund Centaurus, με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια της τάξεως των 5 δισ. δολαρίων, έκανε και την επόμενη σημαντική κίνησή του στην ελληνική αγορά.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το euro2day.gr, το fund έχει αποκτήσει θέση στον ΟΤΕ η οποία είναι σαφώς μεγαλύτερη του 1% και ενδεχομένως προσεγγίζει το 2%, μεγάλο μέρος της οποίας αποκτήθηκε μέσω του πρόσφατου placement που έγινε για το 10,7% του Οργανισμού.

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος, όπως αναφέρουν πηγές από το εξωτερικό, είναι ότι προκειμένου να αποκτήσει αυτό το ποσοστό το Centaurus γράφτηκε στο book building για πολλαπλάσιο ποσό της σημαντικής θέσης που τελικά απέκτησε.

Αυτό που ”κεντρίζει” το ενδιαφέρον άλλων παικτών της αγοράς είναι το γεγονός ότι το Centaurus ενίσχυσε κατά πολύ τη θέση του στον ΟΤΕ σε μια περίοδο κατά την οποία έχει σημαντική θέση στην Alpha, αλλά και στο χρονικό σημείο κατά το οποίο το Δημόσιο εγκατέλειψε την άμεση κατοχή καταστατικής μειοψηφίας στον ΟΤΕ.

Και με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά σε ό,τι αφορά τη μετάλλαξη της σχέσης μεταξύ του Οργανισμού και της θυγατρικής του Cosmote (εξαγορά των μειοψηφιών, συγχώνευση ή και αντίστροφη συγχώνευση δραστηριοτήτων).

Το Centaurus ειδικεύεται σε συγκεκριμένες στρατηγικές όπως το ”merger arbitrage”, τα restructuring plays, αλλά και σε πρακτικές ”μετοχικού ακτιβισμού” εφόσον κρίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης με τη διοίκηση των εταιριών στις οποίες επενδύει και ότι δημιουργούνται θέματα εταιρικής διακυβέρνησης και παρεμπόδισης της δημιουργίας αξίας για τους μετόχους.

Γνώστες του τρόπου με τον οποίο κινούνται αντίστοιχα funds σχολίαζαν στο euro2day ότι προφανώς το Centaurus εκτιμά ότι υπάρχουν στη χώρα μας ”ευκαιρίες” με βάση τις στρατηγικές που ακολουθεί.

Γι’ αυτό και οι διαχειριστές του εμφανίζονται να λαμβάνουν θέσεις επιλεκτικά, σε πολύ μεγάλες ελληνικές εταιρίες, ώστε να έχουν ”λόγο” είτε σε εξελίξεις τις οποίες αναμένουν (διαδικασίες συγχώνευσης, εξαγοράς ή αναδιάρθρωσης), είτε σε μείζονα θέματα που άπτονται του τρόπου διοίκησης των εταιριών.

Συνεπώς, πρόσθεσαν, οι κινήσεις του δεν αποκλείεται να προμηνύουν την εκδήλωση παρεμβατικών φαινομένων που παρότι διαδεδομένα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, ως τώρα έχουν απασχολήσει μάλλον οριακά τη Σοφοκλέους.



Σημειώνεται σχετικά ότι το συγκεκριμένο fund έχει δημιουργήσει αίσθηση στην Ευρώπη καθώς:

-Πίεσε αποτελεσματικά για τη διάσπαση μεγάλων εταιριών στις οποίες είχε θέση, όπως η Ahold και η Stork, οδηγώντας σε σημαντική αύξηση των αποδόσεων για τους μετόχους.

-Μπλόκαρε την προσφορά της γνωστής και στην Ελλάδα Texas Pacific Group για τη βρετανική εταιρία AMEC - και ”δικαιώθηκε” γι’ αυτό, καθώς η τιμή της εταιρίας ανέβηκε στη συνέχεια σε υψηλότερα επίπεδα από την προσφορά της TPG.

-Ενεπλάκη σε διαδικασία εξαγοράς της γνωστής εταιρίας πληροφορικής Atos Origin, μαζί με το private equity fund Permira, όμως χωρίς επιτυχία.

Δημοσιότητα απέσπασε πρόσφατα και το γεγονός ότι η Centaurus Capital προσέλαβε ως συμβούλους δύο σημαντικά πρόσωπα της ευρωπαϊκής πολιτικής ζωής, τον Βρετανό πρώην υπουργό Οικονομικών κ. Κένεθ Κλαρκ και τον πρώην πρωθυπουργό της Ισπανίας κ. Χοσέ Μαρία Αθνάρ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v