Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πήγασος: Στο +31% τα κέρδη 6μήνου 291 εισηγμένων

Αύξηση 31% σημείωσαν τα μετά φόρων και δικαιωμάτων κέρδη εξαμήνου 2007 των 291 εταιριών που ανακοίνωσαν αποτελέσματα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ. O κύκλος εργασιών ενισχύθηκε κατά 8,8% και τα EBITDA κατά 6,9%. Ποιές εταιρίες εμφάνισαν τις καλύτερες επιδόσεις. Δείτε την αναλυτική λίστα με τον τζίρο, τα EBITDA, τα περιθώρια και τα καθαρά κέρδη 291 εισηγμένων.

Πήγασος: Στο +31% τα κέρδη 6μήνου 291 εισηγμένων
* Οι πίνακες με τον τζίρο, τα ΕΒΙTDA και τα καθαρά κέρδη 291 εισηγμένων, τα σχόλια των αναλυτών της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ αλλά και αναλυτικά στατιστικά στοιχεία για τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

Αύξηση 31% σημείωσαν τα μετά φόρων και δικαιωμάτων κέρδη εξαμήνου 2007 των 291 εταιριών που ανακοίνωσαν αποτελέσματα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, κ. Μ. Χατζηδάκης.

Ο κύκλος εργασιών των εισηγμένων σημείωσε άνοδο 8,8%, ενώ τα EBITDA ενισχύθηκαν κατά 6,9%.

Συνολικά, κέρδη κατέγραψαν 223 εισηγμένες, ενώ ζημίες σημείωσαν 68. Από τις 223 κερδοφόρες, οι 146 ενίσχυσαν τα κέρδη, οι 48 τα μείωσαν, ενώ συνολικά 29 εταιρίες κατέγραψαν κέρδη στο εξάμηνο, από ζημίες την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Από τις 68 ζημιογόνες, οι 19 πέρασαν σε... βαθύτερο κόκκινο, οι 30 μείωσαν τις ζημίες τους, ενώ 19 εισηγμένες πέρασαν σε ζημίες στο εξάμηνο του 2007.

Τις καλύτερες επιδόσεις κερδοφορίας σημείωσαν οι: Global (3.612%), Aττικής (2.312%), Υγεία (955%), Αegean (666%) και MIG (595%).

---Πρωταγωνιστές

- Οι τράπεζες είχαν για ακόμα μία φορά την τιμητική τους, με το τελικό αποτέλεσμα να προσεγγίζει τα 3,1 δισ. ευρώ και στη χειρότερη περίπτωση οι επιδόσεις ήταν ανάλογες των (απαιτητικών) εκτιμήσεων.

- Η θετική χρηματιστηριακή συγκυρία του α΄ εξαμήνου ευνόησε τις χρηματοοικονομικές εταιρίες (επενδυτικές και συμμετοχών) και ειδικότερα την ΕΧΑΕ η οποία έπειτα από καιρό ενίσχυσε σημαντικά τα κέρδη της και από την είσπραξη νέων εσόδων από αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και νέες εισαγωγές μετοχών (Marfin I.G., Aegean κ.λπ.).

- Η λογιστική αλλαγή του κόστους διαχείρισης του Στοιχήματος εμφάνισε καλύτερα μεγέθη στα λειτουργικά και στην τελική γραμμή στον ΟΠΑΠ.

- Από τον χώρο του εμπορίου, η Φουρλής έδειξε καλύτερα των αναμενομένων μεγέθη λόγω της εξαιρετικής επίδοσης όλων των γραμμών εσόδών (αθλητική ένδυση +27%, ΙΚΕΑ +22%, ηλεκτρικά είδη +46%) αλλά και εξαιτίας της προσθήκης του έκτακτου αποτελέσματος από την πώληση της Κωτσόβολος. Ισχυρό τρίμηνο έδειξε και η Κλουκίνας - Λάππας με τη συνεισφορά του εμπορικού κομματιού της Mothercare να αποτελεί πλέον το μεγαλύτερο μερίδιο στον τζίρο της εταιρίας και την επέκταση στα Βαλκάνια να κινείται πιο έντονα και να αποτυπώνεται στον τζίρο και στα κέρδη, όπως και η Σαράντης η οποία πέτυχε ρυθμούς αύξησης κερδών από το εξωτερικό 30% αυξάνοντας τη συνεισφορά των εγχειρημάτων στη ΝΑ. Ευρώπη στο 51% στον συνολικό της τζίρο.

- Ισχυρά μεγέθη έδειξε η Cosmote με επιτάχυνση της ανάπτυξης στις επενδύσεις στα Βαλκάνια, βοηθώντας τον ΟΤΕ να επιδείξει υψηλότερες των αναμενομένων επιδόσεις (+25%), κρύβοντας τις απώλειες από τη σταθερή τηλεφωνία .

- Η Frigoglass κινήθηκε σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, με την αγορά της Νιγηρίας να συνεισφέρει σημαντικά σε επίπεδο ανάπτυξης (+25%), ενώ η αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών επηρέασε το μικτό περιθώριο κέρδους μειώνοντάς το κατά 70 μονάδες βάσης. Τα αποτελέσματα επηρεάστηκαν από τις αυξημένες δαπάνες σε κεφάλαιο κίνησης και επένδυσης, οι οποίες έχουν υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι.

- Δυνατά μεγέθη εμφάνισε η Ελληνική Τεχνοδομική με τη βοήθεια έκτακτων κερδών. Η βελτίωση του λειτουργικού περιθωρίου (14%) ήταν από τις αγαπημένες επισημάνσεις για τον ισολογισμό εξαμήνου.

- Η ΔΕΗ εμφάνισε καλύτερα των αναμενομένων αποτελέσματα λόγω της αύξησης των τιμολογίων.

- Τα καλύτερα των αναμενομένων αποτελέσματα της Folli Follie οφείλονται και στη μεγαλύτερη σε ποσοστό ενοποίηση των ΚΑΕ και στη διεύρυνση των πωλήσεων στην Ασία κατά 17%.

- Η δραστηριότητα του real estate ενίσχυσε την κερδοφορία της ΓΕΚ κατά 4,9 εκατ. ευρώ, ενώ και η συμβολή των ενεργειακών δραστηριοτήτων είχε ως αποτέλεσμα να εγγραφούν άλλα 4,73 εκατ. στα κέρδη προ φόρων.

- Αν και χαμηλότερα από πέρυσι, τα μεγέθη της Μυτιληναίος ήταν καλύτερα από τον μέσο όρο των εκτιμήσεων κυρίως λόγω της επίδοσης της ΜΕΤΚΑ αλλά και των δυσμενέστερων συνθηκών που επικράτησαν στις νομισματικές ισοτιμίες.

- Σε άλλες επιμέρους ανακοινώσεις, επισημαίνουμε ακόμα τα θετικά αποτελέσματα των εταιριών ΑΒ Βασιλόπουλος, Σφακιανάκης, Moda Bagno, Εθνική Ασφαλιστική, Σωληνουργεία Κορίνθου, Σελόντα και S&B.

Αποτελέσματα χαμηλότερα των εκτιμήσεων

- Οι αποσβέσεις από την έναρξη νέων δραστηριοτήτων και η υψηλή βάση σύγκρισης (Παγκόσµιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου) πίεσαν τα αποτελέσµατα της Intralot.

- Ο Τιτάνας έδειξε αδυναµία από τις δραστηριότητες στην Αµερική (-27%) και τα αποτελέσµατα επηρεάστηκαν αρνητικά από τις µεταβολές νοµισµατικών ισοτιµιών, κυρίως από τη διολίσθηση του δολαρίου ΗΠΑ έναντι του ευρώ.

- Η Γενική Τράπεζα, έπειτα από τρία χρόνια προβλέψεων και επισφαλειών, φαίνεται να οδεύει προς µία ακόµη ζηµιογόνο χρήση.

- Στη Μαΐλλης, κατά το α΄εξάµηνο του 2007 τα αποτελέσµατα του οµίλου επιβαρύνθηκαν από εφάπαξ λογιστική ζηµία 6,6 εκατ. ευρώ από την πώληση θυγατρικών στα πλαίσια των εν εξελίξει κινήσεων αναδιοργάνωσης.

Κλάδοι

Διυλιστήρια: Η Motor Οil αποτελεί την κυριότερη επιλογή της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ από τον κλάδο, καθώς ενσωµατώνει ισχυρά µεγέθη και ικανοποιητική µερισµατική απόδοση. Επιπλέον, οι νέες επενδύσεις αναµένεται να ενισχύσουν την ικανότητα διύλισης αλλά και την ποιότητα των προϊόντων.

Λιμάνια: Ο κλάδος αποτελεί βασική επενδυτική επιλογή της Πήγασος, λόγω των υποσχόµενων προοπτικών που εσωκλείει σε µια ενδεχόµενη αλλαγή µετοχικής σύνθεσης µε συµµετοχή στρατηγικών εταίρων αλλά και εξαιτίας των προοπτικών επιπλέον δυναµικότητας στις οποίες τα δύο λιµάνια έχουν περιθώριο να αντεπεξέλθουν.

Μεταφορές: Η ΑΝΕΚ φαίνεται να έχει τη δυνατότερη κεφαλαιακή βάση µετά και την αύξηση του κεφαλαίου, τα περισσότερα πλοία σε γραµµές µε υψηλό περιθώριο κέρδους και έχει αποδείξει ότι έχει την ικανότητα να διαχειριστεί αποτελεσµατικότερα µια πιθανή ανατίµηση στα καύσιµα, σημειώνει η Πήγασος.

Μεταλλουργία: Αν και τα αποτελέσµατα της ΧΑΛΚΟΡ δεν ήταν ανάλογα των εκτιµήσεων της Πήγασος, η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι όταν οι συγκυριακοί λόγοι αύξησης των τιµών των πρώτων υλών εκλείψουν, η εταιρία θα αποδεσµευτεί από την ανάγκη υψηλών κεφαλαίων κίνησης και θα εµφανίσει στην τελική γραµµή την ανάπτυξη που παρατηρείται στον κύκλο εργασιών. Για τον λόγο αυτό, θεωρεί ότι έχει πολύ ικανοποιητικά περιθώρια βελτίωσης της αποτίµησής της.

Τράπεζες: Οι κυριότερες επιλογές της Πήγασος στον τραπεζικό κλάδο είναι η Εθνική Τράπεζα, Το Ταχυδροµικό Ταµιευτήριο και η Τράπεζα Πειραιώς.

Κατασκευές: Η ποιότητα των µεγεθών της Ελληνικής Τεχνοδοµικής και της ΓΕΚ, καθώς και οι προοπτικές τους από το υψηλό ανεκτέλεστο και από την έγκαιρη διαφοροποίησή τους στο αντικείµενο των κατασκευών τις κατατάσσουν στην πρώτη θέση των προτιµήσεων της Πήγασος από τον κλάδο.

*** Όπως μας ενημέρωσε η Πήγασος, εκ παραδρομής, στο αρχείο που δημοσιεύθηκε την ημέρα δημοσίευσης του άρθρου (Παρασκευή, 31/8) τα αποτελέσματα 2007 της Dionic είχαν καταχωρηθεί στην στήλη 2006 εμφανιζόμενα μειωμένα αντί των ορθών. Το αρχείο έχει ήδη αντικατασταθεί από το διορθωμένο.

** Σημειώνεται ότι οι εταιρίες Everest, Jumbo, Νίκας, Rainbow, Eπίλεκτος, CPI, ΕΒΖ και Ηλεκτρονική Αθηνών ανακοινώνουν τα αποτελέσματα 12μήνου 2006 και έχουν παράταση δημοσίευσης μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Οι εταιρίες ΕΤΜΑ και ΕΛΛΑΤΕΞ έχουν ζητήσει παράταση δημοσίευσης.

* Οι πίνακες με τον τζίρο, τα ΕΒΙTDA και τα καθαρά κέρδη 291 εισηγμένων, τα σχόλια των αναλυτών της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ αλλά και αναλυτικά στατιστικά στοιχεία για τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v