Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αμοιβαία: Η χρυσή δωδεκάδα των διαχειριστών

Oι μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης φαίνεται ότι είναι το ”μυστικό” για υψηλές αποδόσεις το 2007 στο Χ.Α. Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από τη μελέτη των πινάκων επενδύσεων της 30ής/6/07 των 5 Μετοχικών Α/Κ Εσωτερικού με τις υψηλότερες αποδόσεις από την αρχή του 2007. Οι 12 μετοχές στις οποίες οι διαχειριστές δείχνουν... αδυναμία.

Αμοιβαία: Η χρυσή δωδεκάδα των διαχειριστών
του Χρήστου Ζαρίφη

** Οι πίνακες με τις αποδόσεις και τα χαρτοφυλάκια των 5 πρώτων σε απόδοση μετοχικών Α/Κ εσωτερικού δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

Oι μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης φαίνεται ότι είναι το ”μυστικό” για υψηλές αποδόσεις το 2007 στο Χ.Α. Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από τη μελέτη των πινάκων επενδύσεων της 30ής/6/2007 των πέντε Μετοχικών Α/Κ Εσωτερικού με τις υψηλότερες αποδόσεις από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα.

Από την αρχή του χρόνου μέχρι και τις 27/8/07, τις υψηλότερες αποδόσεις από τα ελληνικά Μετοχικά Α/Κ Εσωτερικού καταγράφουν τα: Εγνατία Αθηνά Δυναμικών Εταιρειών (+25,29%), ING Δυναμικών Επιχειρήσεων (+24%), Κύπρου Ελληνικό Δυναμικό (+23,09%), Ερμής Πρωτοπόρος (+22,45%) και HSBC μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+21,32%). Οι αποδόσεις είναι πολύ υψηλότερες από αυτή του Γενικού Δείκτη (+9,43% για το ίδιο διάστημα), του FTSE/ASE-20 (+7,92%) αλλά και του ίδιου του FTSE/ASE-40 (+17,53%).

Όπως φαίνεται και από την επωνυμία των εν λόγω Α/Κ, κοινό χαρακτηριστικό τους είναι το γεγονός ότι επενδύουν σε εταιρείες με υψηλές προοπτικές ανάπτυξης, αλλά, ταυτόχρονα, και με υψηλότερο ρίσκο από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Έτσι, πέρα από το στιλ διαχείρισης ή το ενεργητικό κ.λπ., αποκτά διπλό ενδιαφέρον για τους επενδυτές σε ποια κατηγορία εντοπίζουν οι διαχειριστές των συγκεκριμένων πέντε Α/Κ αυτές τις εταιρείες.

Η απάντηση, όπως δείχνει και ο πίνακας με τα χαρτοφυλάκια των Α/Κ, είναι σαφέστατη: Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Μετοχές και αποδόσεις

Ειδικότερα, οι μετοχές στις οποίες έδειξαν εμπιστοσύνη στον μεγαλύτερο βαθμό και βρίσκονται και στα πέντε χαρτοφυλάκια είναι (κατά σειρά παράθεσης στον σχετικό πίνακα) αυτές των εταιρειών Fourlis, Frigoglass, J&P Άβαξ, Jumbo, Lamda Development, Vivartia, ΓΕΚ, ΕΧΑΕ, ΜΕΤΚΑ, Μυτιληναίος, Νεοχημική και ΧΑΛΚΟΡ.

Στην πλειονότητά τους, αυτές αποτελούν επιλογές και μεγάλων επενδυτικών οίκων του εξωτερικού και ίσως και αυτή η παράμετρος να έχει τη σημασία της για τους εγχώριους διαχειριστές. Είναι χαρακτηριστικό ότι η χρυσή δωδεκάδα των διαχειριστών είχε υψηλές αποδόσεις όχι μόνο μέχρι την ημερομηνία αποτίμησης του χαρτοφυλακίου (30/6/07), αλλά μέχρι και σήμερα, παρά τη διόρθωση που έχει μεσολαβήσει και έχει φέρει τον Γενικό Δείκτη από τα επίπεδα των 5.100 μονάδων στις 4.800 μονάδες.

Από τις 12 αυτές μετοχές, όπως φαίνεται στον σχετικό πίνακα, από τις 30/6 μέχρι τις 27/8 οι πέντε είχαν οριακή διακύμανση, οι πέντε υποχώρησαν σημαντικά, αλλά διατηρούν θετικό πρόσημο στην απόδοσή τους το 2007, η μία (η Vivartia), έπειτα από τη δημόσια πρόταση της MIG με σημαντικό premium, βρίσκεται να καταγράφει κέρδη της τάξης του 101% από την αρχή του έτους, ενώ μόνο η ΧΑΛΚΟΡ απώλεσε τα κέρδη του έτους και κινείται με οριακές απώλειες.

Στην προτίμηση των διαχειριστών ακολουθούν άλλες πέντε μετοχές, οι οποίες έχουν παρουσία στα τέσσερα από τα πέντε εξεταζόμενα χαρτοφυλάκια: οι Attica Συμμετοχών, Ρόκας, ΣΙΔΕΝΟΡ, Σωληνουργεία Κορίνθου και ΤΕΡΝΑ. Από τις μετοχές αυτές, οι τέσσερις παρουσιάζουν οριακή διακύμανση στο διάστημα της διόρθωσης και μόνο η ΣΙΔΕΝΟΡ χάνει το ήμισυ των κερδών της το 2007, παραμένοντας ωστόσο με θετικό πρόσημο.

Εξίσου χαρακτηριστικό της διάρθρωσης των συγκεκριμένων χαρτοφυλακίων είναι η οριακή παρουσία των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης: από τις... αγαπημένες μετοχές των Ελλήνων θεσμικών (που παρουσιάστηκαν στο φύλλο 491 του ”Μ” -ο αναλυτικός πίνακας και τα στοιχεία είναι διαθέσιμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.euro2day.gr/articles/137168/), οι οποίες είναι οι Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Ελλ. Τεχνοδομική, Cosmote, ΓΕΚ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Μυτιληναίος, τα ”βαριά χαρτιά” είτε απουσιάζουν εντελώς από τα χαρτοφυλάκια των καλύτερων Α/Κ (ΟΤΕ και ΟΠΑΠ) είτε έχουν οριακή παρουσία (Εθνική, Alpha, Ελλ. Τεχνοδομική και Cosmote).

Οι δύο ”μεσαίοι” (ΓΕΚ και Μυτιληναίος) γράφουν... πέντε στα πέντε. Προφανώς, τα blue chips, παρά τις καλές προδιαγραφές τους, κρίνονται μάλλον δυσκίνητα για το είδος της διαχείρισης που τα εν λόγω Α/Κ έχουν επιλέξει.

Τα χαρακτηριστικά των Α/Κ

Ως προς τα άλλα χαρακτηριστικά των Α/Κ, αξίζει να σημειωθεί ότι το ενεργητικό τους κυμαίνεται σε μέσα επίπεδα σε σχέση με το σύνολο των Μετοχικών Α/Κ Εσωτερικού. Για την ακρίβεια, βρίσκεται μεταξύ των 21 και των 37 εκατ. ευρώ, την ώρα που το ενεργητικό του μεγαλύτερου κινείται στα επίπεδα των 500 εκατ. ευρώ και του μικρότερου λίγο πάνω από το 1 εκατ.

Επίσης, δεν διαφαίνεται ιδιαίτερη προτίμηση σε επίπεδο κλάδων, πλην των ακτοπλοϊκών εταιρειών, καθώς οι επιλογές είναι μοιρασμένες, με τους διαχειριστές να εστιάζουν κατά περίπτωση.

Έτσι, οι τρεις μεγαλύτερες θέσεις (με βάση τον αριθμό τεμαχίων) εντοπίζονται:

-για το Εγνατία - Αθηνά στις Blue Star, Everest και Ιατρικό Αθηνών,

-για το ING Δυναμικών Επιχειρήσεων στις Attica Συμμετοχών, ΕΧΑΕ και ΓΕΚ,

-για το Κύπρου Ελληνικό Δυναμικό στις Attica Συμμετοχών, ΕΧΑΕ, ΜΕΤΚΑ και Τράπεζα Κύπρου,

-για το Ερμής Πρωτοπόρος στις Attica Συμμετοχών, Blue Star και ΕΧΑΕ και

-για το HSBC μεσαίας κεφαλαιοποίησης στις ΑΝΕΚ, Attica Συμμετοχών και ΧΑΛΚΟΡ.

Με βάση την αξία, οι μεγαλύτερες θέσεις ανά Α/Κ εντοπίζονται:

-για το Εγνατία - Αθηνά στις Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ και Vivartia,

-για το ING Δυναμικών Επιχειρήσεων στις ΕΧΑΕ, Jumbo και Μυτιληναίος,

-για το Κύπρου Ελληνικό Δυναμικό στις ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος και ΜΕΤΚΑ,

-για το Ερμής Πρωτοπόρος στις ΕΧΑΕ, Jumbo και Μυτιληναίος και

-για το HSBC μεσαίας κεφαλαιοποίησης στις ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος και Vivartia.

** Οι πίνακες με τις αποδόσεις και τα χαρτοφυλάκια των 5 πρώτων σε απόδοση μετοχικών Α/Κ εσωτερικού δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 492 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 31/08 - 04/09/2007.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v