Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γ. Αλογοσκούφης: Οι στόχοι της ΝΔ στην οικονομία

”Έμφαση” σε μεταρρυθμίσεις, αποκρατικοποίησεις και ΣΔΙΤ προαναγγέλλει ο κ. Γ. Αλογοσκούφης εφόσον η ΝΔ επανεκλεγεί, σε συνέντευξή του στο Thomson Financial News. Δεν αποκλείει το ποσοστό του Δημοσίου στον ΟΤΕ να μειωθεί σε 5%-10%, αν δεν βρεθεί στρατηγικός. Οι σχεδιασμοί για Τ.Τ. και Αγροτική. Έμφαση στην ενέργεια, τι λέει για την ανεργία και τις οικονομικές επιπτώσεις από τις πυρκαγιές.

Γ. Αλογοσκούφης: Οι στόχοι της ΝΔ στην οικονομία
Περισσότερες μεταρρυθμίσεις, αποκρατικοποιήσεις αλλά και περαιτέρω αναδιάρθρωση της οικονομίας ”προαναγγέλλει” ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης στην περίπτωση που επανεκλεγεί η Νέα Δημοκρατία στις επικείμενες εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου.

Σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στο Thomson Financial News ο κ. Αλογοσκούφης τονίζει ότι η επόμενη τετραετία θα χαρακτηριστεί από τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).

”Ο τομέας όπου χρειάζεται να εναρμονιστούμε περισσότερο με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η ενέργεια. Διαθέτουμε ήδη ένα πλαίσιο απελευθέρωσης του τομέα και θα το εφαρμόσουμε”, εξηγεί ο υπουργός.

Παράλληλα προσθέτει ότι ”θα υπάρξει περαιτέρω αναδιάρθρωση τόσο στη ΔΕΗ όσο και στη μη εισηγμένη ΔΕΠΑ πριν εξεταστεί και άλλη πώληση μεριδίου”.

Ο κ. Αλογοσκούφης επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξουν περαιτέρω αποκρατικοποιήσεις υπογραμμίζοντας πως ”αν δεν εξευρεθεί στρατηγικός επενδυτής για τον ΟΤΕ ίσως μειώσουμε και άλλο το ποσοστό στον Οργανισμό, αλλά όχι χαμηλότερα του 5% με 10%, από το τρέχον 28%”.

Σημειώνεται ότι το ελληνικό δημόσιο πώλησε ποσοστό ύψους 10,7% του ΟΤΕ σε θεσμικούς επενδυτές τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους.

”Σε ό,τι αφορά το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο διαθέτουμε καταστατική μειοψηφία και εφόσον οι συνθήκες είναι οι κατάλληλες και λάβει χώρα και άλλη αναδιάρθρωση θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης του ποσοστού” πρόσθεσε ο κ. Αλογοσκούφης.

Υπενθυμίζεται ότι το Δημόσιο προχώρησε στην πώληση ποσοστού 20% του Τ.Τ. τον Ιούλιο και τώρα ελέγχει το 44,4% του τραπεζικού ιδρύματος.

Ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε επίσης ότι ανάλογοι σχεδιασμοί υπάρχουν και για την Αγροτική Τράπεζα, στην οποία το Δημόσιο κατέχει το 77,3%, αλλά ”οι τρέχοντες σχεδιασμοί δεν περιλαμβάνουν τη μείωση του ποσοστού του Δημοσίου κάτω από το 51%, ενώ έμφαση θα δοθεί στην αναδιάρθρωση και στη σταδιακή μείωση του ποσοστού, επομένως πρόκειται για μια διαδικασία που θα πάρει χρόνο”.

Ωστόσο υπογράμμισε ότι ”αυτού του είδους οι αποκρατικοποιήσεις δεν αποτελούν το κύριο βάρος της πολιτικής μας”, προσθέτοντας ότι ”προτεραιότητα για τη ΝΔ είναι η ενίσχυση του ανταγωνισμού και των αποκρατικοποιήσεων ώστε να δημιουργηθούν ευκαιρίες για τον ιδιωτικό τομέα και τις ΣΔΙΤ”.

Μάλιστα, εξήγησε ότι κεντρικό σημείο στην οικονομική στρατηγική της ΝΔ αποτελεί η ενθάρρυνση του ιδιωτικού τομέα να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο αλλά και ο περιορισμός του Δημοσίου στον κοινωνικό του ρόλο.

”Την πρώτη περίοδο επικεντρωθήκαμε στην αποκρατικοποίηση του τραπεζικού κλάδου, η οποία επιτεύχθηκε σε μεγάλο βαθμό, καθώς η μόνη τράπεζα που βρίσκεται υπό τη σκέπη του Δημοσίου είναι η ΑΤΕ, η οποία αποτελεί ένα πιστωτικό ίδρυμα που επιτελεί συγκεκριμένο ρόλο” τόνισε ο κ. Αλογοσκούφης.

Και προσθέτει: ”Τώρα χρειάζεται να εμπλακεί περαιτέρω ο ιδιωτικός τομέας τόσο στην παραγωγή όσο και στη διαχείριση των υποδομών, όπως στους δρόμους, στους λιμένες και στα αεροδρόμια, καθώς αντιλαμβανόμαστε την Ελλάδα ως έναν διαμετακομιστικό, τηλεπικοινωνιακό και χρηματοοικονομικό κόμβο για την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ. Ευρώπης”.

Άλλες μεταρρυθμίσεις που ανέφερε και αφορούν στον δημόσιο τομέα σχετίζονται με το ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις στις ΔΕΚΟ ώστε να προσεγγίσουν το εργασιακό καθεστώς και τις συνθήκες του ιδιωτικού τομέα.

Αναφορικά με τη φορολογία ο υπουργός εκτίμησε ότι η Ελλάδα είναι ανταγωνιστική χαρακτηρίζοντας ”αδιέξοδο τον ανταγωνισμό στη φορολογία με τα γειτονικά κράτη”.

Ο ίδιος εξέφρασε το έντονο ενδιαφέρον για την αναμόρφωση του κράτους πρόνοιας, σημειώνοντας την αναποτελεσματικότητά του στη συνδρομή εκείνων των πολιτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

”Έχουμε ήδη παρουσιάσει τα σχέδια για το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής μέσω του οποίου θα μπορεί να στοχευθεί αποτελεσματικότερα το πρόβλημα της φτώχειας” υπογράμμισε ο κ. Γ. Αλογοσκούφης.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα των πυρκαγιών που έπληξαν τη χώρα τονίζοντας ότι ”αποτέλεσαν μια μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή, ενώ οι απώλειες των συνανθρώπων μας είναι θλιβερές”. Για τις οικονομικές επιπτώσεις διευκρίνισε ότι ακόμα και αν ληφθούν υπόψη οι ”πιο ακραίες εκτιμήσεις, η επιβάρυνση στο ΑΕΠ δεν θα κυμανθεί περισσότερο από 0,2% με 0,3%, άρα ο αντίκτυπος θα είναι μέτριος”.

Ωστόσο χαρακτήρισε πιο πιεστικό θέμα την ”αναπλήρωση του ζωικού και φυτικού κεφαλαίου και των δασών”, εκτιμώντας ότι είναι ευκαιρία να πραγματοποιηθούν επενδύσεις στις πυρόπληκτες περιοχές”, ενώ τόνισε πως ”σκοπεύουμε να αναβαθμίσουμε την Αρχαία Ολυμπία και να προστατεύσουμε τον περιβάλλοντα χώρο ώστε να προσελκύσουμε τον τουρισμό”.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, οι αποζημιώσεις των πυροπαθών αλλά και τα κεφάλαια που θα διαθέσει το κράτος ”θα επηρεάσουν σε περιορισμένο βαθμό το δημοσιονομικό έλλειμμα, το οποίο όμως δεν θα υπερβεί το όριο του 3%”.

Επιχειρώντας μια αποτίμηση του κυβερνητικού έργου στον τομέα της οικονομίας τα προηγούμενα τριάμισι έτη εξέφρασε την άποψη ”ότι το σπουδαιότερο επίτευγμα είναι ότι καταφέραμε να μειώσουμε το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ, χωρίς όμως να ανακόψουμε την οικονομική ανάπτυξη. Όχι μόνο επιταχύνθηκε η ανάπτυξη αλλά βελτιώθηκε και η ποιότητά της, καθώς βασικό ρόλο διαδραμάτισε ο ιδιωτικός τομέας”.

Ο κ. Αλογοσκούφης πρόσθεσε επίσης ότι μέσω της πολιτικής της ΝΔ που συνδύασε τη δημοσιονομική φειδώ από την πλευρά των δαπανών και τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις -από το 35% στο 25%- εμπεδώνοντας την εμπιστοσύνη, η κυβέρνηση πέτυχε να μειώσει την ανεργία από το 11% στο 8%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v