Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Dresdner: Overweight για ελληνικές τράπεζες

Τη σύσταση Overweight διατηρεί για τις ελληνικές τράπεζες η Dresdner Kleinwort σε έκθεσή της για τις Εθνική Alpha και Eurobank με ημερομηνία 5 Σεπτεμβρίου, χαρακτηρίζοντας τα ελληνικά ιδρύματα ”αμυντικές και αναπτυξιακές περιπτώσεις”. Μείωση τιμής στόχου για Eurobank.

Dresdner: Overweight για ελληνικές τράπεζες
Τη σύσταση Overweight διατηρεί για τις ελληνικές τράπεζες η Dresdner Kleinwort σε έκθεσή της για τις Εθνική Alpha και Eurobank με ημερομηνία 5 Σεπτεμβρίου, χαρακτηρίζοντας τα ελληνικά ιδρύματα ”αμυντικές και αναπτυξιακές περιπτώσεις”.

Η τιμή στόχος για την Εθνική, που παραμένει το top pick του οίκου από τον κλάδο διατηρείται στα 52 ευρώ (διατηρεί buy), για την Alpha στα 28,2 ευρώ (διατηρεί buy), ενώ για την Eurobank η τιμή μειώνεται στα 26 από 27 ευρώ (διατηρεί hold).

Αναλυτικότερα, για την Εθνική ο οίκος επισημαίνει ότι στο παρόν σκηνικό που οι ανησυχίες για τη ρευστότητα βρίσκονται στα ύψη, λόγω και των γεγονότων στην αγορά στεγαστικής κατοικίας στις ΗΠΑ, ο λόγος καταθέσεων- χορηγήσεων της Εθνικής που βρίσκεται στο 86% είναι ξεκάθαρο πλεονέκτημα και μέχρι τώρα έχει βοηθήσει στο να διατηρηθούν τα περιθώρια σε υψηλό επίπεδο.

Ακόμη, η Dresdner δηλώνει ”μεγάλος θαυμαστής” της Finansbank, εξακολουθώντας να πιστεύει ότι η ανάπτυξη εκεί είναι υποτιμημένη και προσφέρουσα ικανοποιητική διαφοροποίηση στο μίγμα κερδών. Το μεγαλύτερο ρίσκο στην επενδυτική πρόταση της Εθνικής, επισημαίνει η Dresdner είναι η πιθανότητα να προχωρήσει σε κάποια ευμεγέθη εξαγορά (είτε στο εξωτερικό είτε στο εσωτερικό, στο ρόλο του λευκού ιππότη) στους επόμενους 12- 24 μήνες.

Ο οίκος εξάλλου είναι θετικός και για την Alpha Bank της οποίας επαινεί την ανάπτυξη και εκτιμά ότι είναι φθηνή με βάση τα θεμελιώδη. Κατά την εκτίμησή της δεν επίκεινται εξαγορές και συγχωνεύσεις σε ό,τι αφορά την Alpha Bank.

Για τη Eurobank, η τιμή στόχος για την οποία μειώνεται στα 26 από 27 ευρώ, ο οίκος επισημαίνει ότι έχει ένα εξαίρετο εγχώριο business model που χρησιμοποιεί και για την επέκτασή της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ατυχώς, συμπληρώνει ο οίκος η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα επηρεάσει τα κέρδη του 2008, ενώ εκτιμά πως τα πλεονεκτήματα του ιδρύματος αποτυπώνονται ήδη στη μετοχή.

Σε ό,τι αφορά τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις, η Dresdner αναφέρει πως αν και ο πλέον προφανής υποψήφιος είναι η Alpha Bank όπου κανείς μέτοχος δεν έχει ποσοστό υψηλότερο του 3% (αν και η οικογένεια Κωστόπουλου έχει αθροιστικά 9%), δεν προβλέπει άμεσα σενάριο κίνησης στην τράπεζα. Όπως αναφέρεται εμφατικά στην έκθεση, στην Eurobank η οικογένεια Λάτση κατέχει ποσοστό 41%, κάτι το οποίο την καθιστά δύσκολο στόχο εξαγοράς, ενώ η Εθνική μοιάζει περισσότερο έτοιμη ”να εξαγοράσει παρά να εξαγοραστεί”.

Για τους εγχώριους ρυθμούς χορηγήσεων, η Dresdner αναφέρει πως αν και επιβραδύνονται, προέρχονται από απίστευτα υψηλά επίπεδα και πως ακόμη παραμένουν σε μια από τις υψηλότερες θέσεις- σε ό,τι αφορά τις χώρες όπου δραστηριοποιούνται εταιρίες που παρακολουθεί ο οίκος.

Ο οίκος εκτιμά πως παρά τους επιβραδυνόμενους ρυθμούς των χορηγήσεων και τη συμπίεση των spreads, οι ελληνικές τράπεζες θα διατηρήσουν την υπεράνω του μέσου ευρωπαϊκού όρου ανάπτυξη, ενώ η επέκτασή τους στην Ν.Α. Ευρώπη θα ωθήσει τους όγκους, τα spreads και τα κέρδη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v