Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλογοσκούφης για ΟΤΕ, ΤΤ, ΟΑ, προτάσεις Αναλυτή

Σαφή προειδοποίηση ότι όποιοι επιχειρήσουν επιθετική κίνηση στον ΟΤΕ θα βρουν την κυβέρνηση απέναντί τους απήυθυνε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, προαναγγέλοντας ”παύση” στα σχέδια περαιτέρω αποκρατικοποίησης του Τ.Τ αλλά και στέλντοντας το μήνυμα ότι η ιδιωτικοποίηση είναι μονόδρομος για την Ολυμπιακή, με τη χαρακτηριστική διατύπωση ”δεν παει άλλο”.

Αλογοσκούφης για ΟΤΕ, ΤΤ, ΟΑ, προτάσεις Αναλυτή
της Ελενας Λάσκαρη

Σαφή προειδοποίηση ότι όποιοι επιχειρήσουν επιθετική κίνηση στον ΟΤΕ θα βρουν την κυβέρνηση απέναντί τους απήυθυνε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, προαναγγέλοντας ”παύση” στα σχέδια περαιτέρω αποκρατικοποίησης του Τ.Τ., αλλά και στέλντοντας το μήνυμα ότι η ιδιωτικοποίηση είναι μονόδρομος για την Ολυμπιακή, με τη χαρακτηριστική διατύπωση ”δεν πάει άλλο”.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοσταθμό Real FM ο υπουργός Οικονομίας, ξεκαθαρίζει ότι έαν η κυβέρνηση επέλεγε στρατηγικό εταίρο αυτός δεν θα μπορούσε παρά να είναι ευρωπαϊκός τηλεπικοινωνιακός οργανισμός και εμμέσως πλην σαφώς προαναγγέλλει διατήρηση του 28% που κατέχει σήμερα το δημόσιο στον ΟΤΕ, εάν υπάρχει ο κίνδυνος, ο βασικός μέτοχος να απωλέσει το ...πάνω χέρι.

Ενδεικτικές των κυβερνητικών προθέσεων είναι οι δηλώσεις του: ”Η κυβέρνηση εάν επρόκειτο να ενθαρρύνει στρατηγικό εταίρο στον ΟΤΕ, αυτός θα ήταν Ευρωπαϊκός Τηλεπικοινωνιακός Οργανισμός. Αυτό είναι ξεκάθαρο.

Κατά τα άλλα, το δημόσιο θέλει να διατηρήσει το επάνω χέρι στην πορεία του Οργανισμού και στη στρατηγική και την επιχειρηματική του πορεία και με το 28% που έχει σήμερα, αυτό μπορεί να το διασφαλίσει.

Επενδυτές θέλουμε, όλους τους επενδυτές τους σεβόμαστε και τους καλωσορίζουμε, αλλά εάν υπάρξουν επιθετικές κινήσεις στον ΟΤΕ μην έχετε καμία αμφιβολία, ότι όποιοι κάνουν αυτές τις επιθετικές κινήσεις, θα βρουν την κυβέρνηση απέναντί τους”.

Στη συνέχεια της συνέντευξής του και μετά από σχετική ερώτηση, ο υπουργός επιμένει στην επιλογή ”ευρωπαϊκού οργανισμού” σημειώνοντας ότι ”εκεί θεωρούμε οτι υπάρχουν συνέργιες” και προσθέτει ”επενδυτές ασφαλώς και θέλουμε, κεφάλαια.

Μέχρι ενός σημείου δεν ενδιαφέρουν τα ποσοστά τα οποία επενδύουν οι επενδυτές αν είναι μικρά ή μεγάλα” αλλά κατηγορηματικά επαναλαμβάνει ότι ”το σενάριο της επιθετικής εξαγοράς θα βρεί την κυβέρνηση απέναντί του”.

Στο θέμα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, η κυβέρνηση φαίνεται με σαφήνεια πλέον να επιλέγει τη λύση της αναμονής με την επιλογή της απόρριψης ενδεχόμενης απορρόφησής του από εγχώριο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, να παραμένει ενεργή.

Αντίθετα, στην ατζέντα της κυβέρνησης προκρίνεται η συνεργασία με κάποιο ομοειδές ίδρυμα από την Ε.Ε. Για το Τ.Τ. ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε: ”Στο ταχυδρομικό ταμιευτήριο θέλουμε να προχωρήσει το πρόγραμμα εξυγίανσης, θα υπάρξει μια παύση στο πρόγραμμα της αποκρατικοποίησής του γιατί ήδη το δημόσιο βρίσκεται κάτω απο το 50% να υπάρξει μία ολοκλήρωση της στρατηγικής του, ώστε να μετατραπεί σε ανταγωνιστική τράπεζα και απο εκεί και πέρα να δούμε πως θα συνεχιστεί η αυτόνομη πορεία του.Ο στόχος είναι να μην απορροφηθεί το ταχυδρομικό ταμιευτήριο απο κάποιο ελληνικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, διότι αυτό θα μείωνε τον ανταγωνισμό, αλλά θα ήμασταν ανοικτοί σε μία συνεργασία με κάποιο ομοειδές ίδρυμα απο Ευρωπαϊκή χώρα Υπάρχουν πολλά ταμεία …”

Αναφορικά με την Ολυμπιακή, από τις δηλώσεις του υπουργού προκύπτει με σαφήνεια το δίλημμα ιδιωτικοποίηση ή λουκέτο, με την κυβέρνηση να επιδιώκει βεβαίως την πρώτη λύση, η οποία περνά από τις συμπληγάδες της Κομισιόν και το δύσκολο εγχείρημα του συμψηφισμού χρεών.”

Επιδίωξή μας είναι η Ολυμπιακή να συνεχίσει να πετάει ως ιδιωτική εταιρία χωρίς ελλείμματα. Αυτός είναι ο στόχος αλλά θα πρέπει να λύσουμε τα βάρη του παρελθόντος, κυρίως τις κρατικές ενισχύσεις που είχαν δοθεί τα τελευταία χρόνια, και δεν εννοώ τα τελευταία τρία χρόνια ,αλλά και πολύ πρίν στην Ολυμπιακή. Υπάρχει μια συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση ,πιστεύω επειδή είναι στις πρώτες προτεραιότητες του νέου υπουργού (σ.σ Μεταφορών) αυτό το θέμα θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Δεν πάει άλλο”.

Πάντως για τον υπουργό Οικονομίας, το μεγάλο στοίχημα της νέας κυβερνητικής περιόδου είναι όχι τόσο οι αποκρατικοποιήσεις όσο οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με αιχμή τις υποδομές και κυρίως λιμάνια, αεροδρόμια ή οδικούς άξονες. ”Οι συμπράξεις αυτές θα αποκαταστήσουν τα επόμενα χρόνια την διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων. Έτσι και αλλιώς οι εταιρίες στις οποίες μπορεί να μειώσει τη συμμετοχή του το δημόσιο λιγοστεύουν συνεχώς καθώς έχει προχωρήσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, έχει αποκρατικοποιηθεί πλήρως το τραπεζικό σύστημα,στις τηλεπικοινωνίες έχουμε φτάσει εκεί που μπορούσαμε να φτάσουμε…

-----

Με ”μοντέλο” ΙΚΑ η επίλυση του ασφαλιστικού

Σαφείς αποστάσεις από τις προτάσεις σοκ για το ασφαλιστικό του προέδρου της Επιτροπής Σοφών Ν. Αναλυτή, κρατά ο υπουργός Οικονομίας προδιαγράφοντας όμως υπαγωγή των νέων ασφαλισμένων στο ΙΚΑ και αποφεύγοντας να δεσμεύσει με σαφήνεια την κυβέρνηση για τη μη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησής ή για τη μη μείωση των συντάξεων, όπως συνέβαινε προεκλογικά.

Σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό Real FM, ο κ. Αλογοσκούφης ομιλεί περί προτεραιοτήτων όταν ερωτάται για το που θα βρεθούν τα χρήματα , αν δεν μειωθούν συντάξεις, δεν αυξηθούν εισφορές και όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

”Αυτό λέγεται, διότι υπάρχουν πρώτα από όλα κάποιες άλλες προτεραιότητες” σημειώνει ο υπουργός δίνοντας προβάδισμα στην καλύτερη διαχείριση των ταμείων, την μηχανοργάνωση, την εισφοροδιαφυγή αλλά και στην ενοποίηση των ταμείων.

”Στη διαδικασία της ενοποίησης των ταμείων, υπάρχουν διαφορετικές ασφαλιστικές προϋποθέσεις από ταμείο σε ταμείο, ενώ πρόκειται για ομοειδή ταμεία, για ομοειδείς ασφαλισμένους, είτε μισθωτούς, είτε ελεύθερους επαγγελματίες. Αυτά είναι που πρέπει να δούμε σε πρώτη φάση. Το γενικό επίπεδο των ορίων ηλικίας που είναι τα 65 όπως γνωρίζετε και τα 60 για τις γυναίκες δεν είναι προτεραιότητα να αλλάξει, και αυτό το γενικό όριο για πάρα πολλούς δεν είναι δεσμευτικό”.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του μάλιστα, ο υπουργός ευθέως υποδεικνύει τη λύση της υπαγωγής του συνόλου των μισθωτών στο ΙΚΑ.

Οι νέοι θα ασφαλίζονται με τις προϋποθέσεις του ΙΚΑ. Το ΙΚΑ είναι ένα καλό μοντέλο για τους μισθωτούς. Δυστυχώς δεν εφαρμόζεται παντού. Όταν μιλάμε λοιπόν για ενοποίηση ταμείων σημαίνει οτι οι νέοι ασφαλισμένοι θα πρέπει να έχουν προϋποθέσεις ΙΚΑ που είναι ικανοποιητικές ασφαλιστικές προϋποθέσεις. Αυτό θα εξοικονομήσει φόρους, μην έχετε αμφιβολία” τονίζει ο κ. Αλογοσκούφης. Εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων όμως υποστηρίζουν ότι αυτή η λύση θα οδηγήσει ευθέως σε αυξήσεις των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων όπως και σε περικοπές συντάξιμων αποδοχών...

Τέλος στην ίδια συνέντευξη ο κ. Αλογοσκούφης, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η ενοποίηση των φόρων στα ακίνητα, να μην οδηγήσει στην καθιέρωση ενός αλλά ίσως δύο ή και τριών νέων φόρων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v