Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Sea Star: Αποκτά το 75% της Aegean Cargo

Την απόκτηση του 75% της εταιρίας διαχείρισης πλοίων Aegean Cargo και έξι πλοιοκτητριών εταιριών αποφάσισε χθες το διοικητικό συμβούλιο της κυπριακής Sea Star Capital η οποία μεταξύ άλλων ελέγχει το 15% τουλάχιστον του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΝΕΚ.

Sea Star: Αποκτά το 75% της Aegean Cargo
Την απόκτηση του 75% της εταιρίας διαχείρισης πλοίων Aegean Cargo και έξι πλοιοκτητριών εταιριών αποφάσισε χθες το διοικητικό συμβούλιο της κυπριακής Sea Star Capital η οποία μεταξύ άλλων ελέγχει το 15% τουλάχιστον του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΝΕΚ.



Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Sea Star, το διοικητικό της συμβούλιο κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση έλαβε καταρχήν απόφαση για απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού συμμετοχής (τουλάχιστον 75%) στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρίας που δραστηριοποιείται στον τομέα της διαχείρισης πλοίων (ship management) καθώς και στο μετοχικό κεφάλαιο έξι (6) πλοιοκτητριών εταιριών.

Τα εν λόγω πλοία είναι όλα τύπου Ro-Ro Multipurpose (φορτηγό - οχηματαγωγό πολλαπλών χρήσεων) και η αξία τους σήμερα εκτιμάται γύρω στα 33 εκατ ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day.gr, η εταιρία διαχείρισης πλοίων, στην οποία η Sea Star προτίθεται να αποκτήσει το 75% του μετοχικού της κεφαλαίου, είναι η Aegean Cargo συμφερόντων του κ. Κ Αγαπητού.

Ίδιων συμφερόντων, σύμφωνα με τις συγκεκριμένες πηγές, είναι και οι πέντε από τις έξι πλοιοκτήτριες εταιρίες στις οποίες θα συμμετάσχει η Sea Star.

To συνολικό τίμημα, σύμφωνα με την ανακοίνωση για την απόκτηση των πιο πάνω συμμετοχών, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε περίπου 40 εκατ. ευρώ, τα 23 εκατ. εκ των οποίων αναμένεται να προκύψουν από ίδια κεφάλαια και τα υπόλοιπα 17 εκατ. από υφιστάμενο τραπεζικό δανεισμό που θα έχουν οι έξι πλοιοκτήτριες εταιρίες.

Το διοικητικό συμβούλιο της Sea Star εκτιμά ότι με βάση τις υφιστάμενες συμβάσεις ναύλωσης των πλοίων αλλά και σύμφωνα με την αναπτυξιακή τάση που παρουσιάζει ο συγκεκριμένος κλάδος της ναυτιλίας διεθνώς, οι πιο πάνω επενδύσεις θα ενισχύσουν μακροπρόθεσμα τη μετοχική αξία της Sea Star.

Ενδεικτικά, η εταιρία προβλέπει ότι η αύξηση στον κύκλο εργασιών της με βάση τους τωρινούς ναύλους των πλοίων θα ανέλθει σε 19 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ η αύξηση σε επίπεδο κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 11 εκατ. ευρώ ετησίως.

Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας βεβαιώνει ότι η απόφασή του για απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού συμμετοχής σε εταιρία διαχείρισης πλοίων και σε πλοιοκτήτριες εταιρίες εμπίπτει στα πλαίσια της επίτευξης των στρατηγικών της στόχων, όπως αυτοί διαμορφώθηκαν μετά τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων της.

Η απόκτηση πλειοψηφικών ποσοστών συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο των πιο πάνω επτά εταιριών θα πραγματοποιηθεί υπό την προϋπόθεση διενέργειας ανεξάρτητου οικονομικού και νομικού ελέγχου στις πλοιοκτήτριες εταιρίες καθώς και τεχνικού ελέγχου στα πλοία που θα αποκτηθούν. Οι έλεγχοι αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του Οκτωβρίου του 2007, οπότε και η εταιρία θα προβεί σε περαιτέρω λεπτομερή ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v