Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Οι 20+24 hot επιλογές των ξένων

Με τη Σοφοκλέους να κινείται πλέον στα υψηλότερα επίπεδα πολλών συνεχόμενων μηνών και ακολουθώντας ανοδική πορεία πέντε συναπτά έτη, η επιλογή μετοχών από τους επενδυτές γίνεται πλέον δύσκολη διαδικασία. Τι επιλέγουν μεταξύ άλλων οι διεθνείς οίκοι Citigroup, Deutsche Bank, UBS, JP Morgan, Morgan Stanley, HSBC και Credit Suisse. Αναλυτικός πίνακας με το πανόραμα των επιλογών αλλά και των αποδόσεων.

Σοφοκλέους: Οι 20+24 hot επιλογές των ξένων
του Γ. Α. Σαββάκη

** Οι αναλυτικοί πίνακες με τις επιλογές των ξένων οίκων αλλά και τις αποδόσεις των ”αγαπημένων” μετοχών των ξένων επενδυτικών οίκων δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

Ακόμα μία χρονιά υψηλών επιδόσεων και συγκινήσεων ζει η Σοφοκλέους και το ενδιαφέρον για το τελευταίο τρίμηνο του 2007 έχει αποκτήσει ιδιαίτερη βαρύτητα, αφού ο πήχης των αποδόσεων έχει ανέβει σημαντικά.

Με την αγορά να κινείται πλέον στα υψηλότερα επίπεδα πολλών συνεχόμενων μηνών και ακολουθώντας ανοδική πορεία πέντε συναπτά έτη, η επιλογή μετοχών από τους επενδυτές γίνεται δύσκολη διαδικασία.

Ο ”Μ” παρουσιάζει όλες τις θετικές συστάσεις (προτάσεις, δηλαδή, που αφορούν σε ”buy”, ”overweight” ή ”outperform”) των κορυφαίων ξένων επενδυτικών οίκων για το 2007, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το δύσκολο τοπίο. Τι ψηφίζουν, με λίγα λόγια, οι ξένοι στην Ελλάδα καθώς και πόσες ψήφους εμπιστοσύνης λαμβάνουν οι ελληνικές μετοχές στη διάρκεια του 2007!

Ο ”Μ” παρουσιάζει μόνο τις θετικές συστάσεις που αφορούν σε ελληνικούς τίτλους μετοχών από 20 ξένους επενδυτικούς οίκους, μεταξύ των οποίων τα κορυφαία ονόματα του χώρου, όπως οι Bear Stearns, Citigroup Investment Research, Credit Agricole, Credit Suisse, Deutsche Bank Research, Dresdner Kleinwort, Goldman Sachs, HSBC Securities, Jefferies, JP Morgan, Keefe, Bruyette & Woods, Lehman Brothers, Merrill Lynch, Morgan Stanley, Sal. Oppenheim και UBS.

Οι προτάσεις τους έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όχι μόνο γιατί προέρχονται από τα κορυφαία τμήματα ανάλυσης που διαθέτουν αλλά και γιατί λαμβάνοντας υπόψη το ειδικό βάρος τους στη μικρή ελληνική αγορά (οι ”ξένοι” κατέχουν περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου της κεφαλαιοποίησης) μπορούμε να οδηγηθούμε σε σημαντικά συμπεράσματα.

Παράλληλα, η σημασία της πληροφόρησης που προκύπτει από τη συλλογή των θετικών συστάσεων των ξένων επενδυτικών οίκων φαίνεται από ένα ακόμη στοιχείο: από τις μετοχικές αποδόσεις στο ταμπλό του X.A.

Ο μέσος όρος της απόδοσης των τίτλων που συνοδεύονται από θετικές συστάσεις είθισται να ακολουθεί σε απόδοση τον Γενικό Δείκτη και ενίοτε να τον ξεπερνά.

Για το 2007, ο μέσος όρος τους κινείται σε παραπλήσια απόδοση με τον Γενικό Δείκτη και σε επίπεδα ανώτερα του FTSE/ASE-20, το τελευταίο εξάμηνο απέδωσε 11,41% έναντι 9,34% για τον Γενικό Δείκτη και, τέλος, για την τριετία και την πενταετία κινείται πάνω από τον Γενικό Δείκτη. Αν, μάλιστα, λάβουμε υπόψη δε μόνο τις επιλογές με περισσότερες από 5 θετικές συστάσεις, ο μέσος όρος απογειώνεται.

*** Τι επιλέγουν

Οι επαγγελματίες λοιπόν της αγοράς αλλά και οι επενδυτές είναι λογικό να προσανατολίζονται στις μετοχές εκείνες που αναμένεται να αποτελέσουν αντικείμενο ζήτησης για τους ξένους θεσμικούς επενδυτές. Η στάση αυτή είναι απολύτως δικαιολογημένη, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα και επί πέντε συνεχόμενα χρόνια έχει επιβεβαιωθεί πλήρως.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση, οι συστάσεις αγοράς των ξένων επενδυτικών οίκων σε κάποιο βαθμό συμπίπτουν, με εξαίρεση ίσως τη ΔΕΗ.

Κυρίαρχη θέση κατέχουν μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ η απόλυτη επιλογή είναι η Εθνική Τράπεζα.

Σε πολύ υψηλά επίπεδα κινούνται επίσης οι τίτλοι των Cosmote, EFG Eurobank, Τράπεζας Πειραιώς, ΟΤΕ, Alpha Bank και ΟΠΑΠ.

Την πρώτη θέση μεταξύ όλων των επιλογών καταλαμβάνει η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας με 13 θετικές συστάσεις από ξένα τμήματα ανάλυσης και μέση τιμή-στόχο τα 50,47 ευρώ ανά μετοχή. Παράλληλα αποτελεί top pick για τη Citigroup, την Keefe, Bruyette & Woods καθώς και για τη Eurocorp της Calyon Group, είναι η κορυφαία επιλογή της UBS και της Dresdner Kleinwort στην Ελλάδα και, τέλος, ανήκει στη λίστα με τις κορυφαίες ευρωπαϊκές επιλογές της Goldman Sachs.

*** CITIGROUP

Οι κορυφαίες επιλογές του οίκου είναι οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου, με τιμή-στόχο τα 52 ευρώ και τα 17 ευρώ αντίστοιχα και σύσταση ”buy/medium risk”, ενώ στα top picks στα τέλη Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το report ”Greek Filter”, περιλαμβάνονταν και οι τίτλοι των Fourlis με τιμή-στόχο τα 24,5 ευρώ και ΟΠΑΠ με τιμή-στόχο τα 35,80 ευρώ. Ακόμη, οι μετοχές των ΟΤΕ και Cosmote περιλαμβάνονται στα top picks του ευρωπαϊκού τηλεπικοινωνιακού κλάδου.

Πέραν αυτών, η Citigroup Investment Research έχει δώσει θετική σύσταση και για τους τίτλους των EFG, Πειραιώς, Motor Oil, Marfin Popular Bank, Jumbo, Ελληνική Τεχνοδομική, Σιδενόρ, Ταχ. Ταμιευτηρίου, Aegean Airlines, J&P Άβαξ, Μηχανική, Attica Συμμετοχών και Blue Star.

*** DEUTSCHE BANK

Σύσταση ”overweight” για τις ελληνικές τράπεζες προτείνει η Deutsche Bank, αλλά ως μία από τις κορυφαίες επιλογές της στην Ευρώπη ξεχωρίζει τη Marfin Popular Bank, για την οποία προτείνει τιμή-στόχο τα 13 ευρώ.

Παράλληλα, θετική παραμένει για την Εθνική Τράπεζα, την EFG Eurobank, την Τράπεζα Πειραιώς και την Τράπεζα Κύπρου. O διεθνής οίκος θέτει τιμή-στόχο τα 52 ευρώ με σύσταση ”buy” για τη μετοχή της Εθνικής, τα 31,50 ευρώ για την EFG, τα 33,20 ευρώ για την Πειραιώς, ενώ για την Κύπρου προτείνει τιμή-στόχο τα 17 ευρώ ανά μετοχή. Εκτός από τις συμμετοχές των τραπεζών, με συστάσεις ”αγοράς” προτείνονται και οι τίτλοι των Coca Cola 3E, Intralot, Fourlis, Alapis, Nεοχημική και Frigoglass.

*** UBS

H κορυφαία επιλογή του ελβετικού οίκου για την Ελλάδα και τις τραπεζικές μετοχές είναι επίσης ο τίτλος της Εθνικής Τράπεζας με τιμή-στόχο τα 55 ευρώ ανά μετοχή, ενώ θετικές συστάσεις έχει προτείνει και για τις EFG, Alpha Bank, Πειραιώς και ΑΤΕ με τιμές-στόχους τα 33 ευρώ, 29 ευρώ, 32 ευρώ και 4,50 ευρώ αντίστοιχα. Για τον ΟΤΕ η τιμή-στόχος είναι τα 26,50 ευρώ ανά μετοχή, ενώ για την Τέρνα και τη ΓΕΚ οι τιμές-στόχοι που προτείνει ο ελβετικός οίκος είναι τα 16,50 ευρώ και 16,10 ευρώ αντίστοιχα.

Για την Intralot, τον όμιλο Μυτιληναίου και την Altec οι συστάσεις ”αγοράς” συνοδεύονται από τις τιμές-στόχους των 35 ευρώ, 46,80 ευρώ και 3,20 ευρώ αντίστοιχα.

*** JP MORGAN

H JP Morgan προχώρησε σε ισχυρή αναβάθμιση της τιμής-στόχου για τη ΔΕΗ στα 30 ευρώ ανά μετοχή, ενώ υπό ορισμένες συνθήκες η τιμή-στόχος θα μπορούσε να ανέλθει στα 56 ευρώ ανά μετοχή. Παράλληλα, η JP Morgan έχει προτείνει θετικές συστάσεις και για τραπεζικές μετοχές. Πιο συγκεκριμένα, οι τράπεζες EFG Eurobank, Πειραιώς και Κύπρου προτείνονται με σύσταση ”overweight”.

Ειδικότερα, ο διεθνής οίκος αναβάθμισε την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς στα 32 ευρώ, της Τράπεζας Κύπρου στα 18 ευρώ και της EFG Eurobank στα 33 ευρώ. Παράλληλα, για τον τίτλο του ΟΤΕ έχει θέσει τιμή-στόχο τα 27 ευρώ και για τη μετοχή της Cosmote τα 25 ευρώ. Για τη μετοχή της Coca Cola 3Ε η τιμή-στόχος δεν διευκρινίζεται.

*** MORGAN STANLEY

Σύσταση ”overweight” έχει θέσει για τη μετοχή του ΟΤΕ, με τιμή-στόχο τα 27 ευρώ ανά μετοχή, ενώ στις top επιλογές της στον κλάδο των μετάλλων είναι ο τίτλος της Σιδενόρ με τιμή-στόχο τα 18 ευρώ ανά μετοχή. Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος, παραδόξως, δεν έχει προβεί σε ανάλυση για τις τραπεζικές μετοχές, ενώ στις επιτυχίες της θα πρέπει να αναγνωριστεί η μετοχή της Vivartia, για την οποία είχε θέσει σύσταση ”overweight” από τον Απρίλιο του 2007 με τιμή-στόχο τα 19 ευρώ ανά μετοχή.

*** HSBC SECURITIES

”Overweight” τίθεται για Εθνική, Cosmote, EFG, Πειραιώς, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Fourlis, Forthnet, Jumbo, METKA, Σαράντη, Ελληνική Τεχνοδομική, Μυτιληναίο, ΚΑΕ και ΑΒ Βασιλόπουλος.

*** CREDIT SUISSE

Ο ελβετικός οίκος ξεκίνησε εκ νέου την κάλυψη της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας και η σύσταση για τον τίτλο είναι ”outperform” με τιμή-στόχο τα 50 ευρώ ανά μετοχή. Για τις μετοχές Cosmote, ΟΠΑΠ και ΜΕΤΚΑ δίνονται οι τιμές-στόχοι των 33 ευρώ, 26 ευρώ και 18 ευρώ αντίστοιχα.

** Οι αναλυτικοί πίνακες με τις επιλογές των ξένων οίκων αλλά και τις αποδόσεις των ”αγαπημένων” μετοχών των ξένων επενδυτικών οίκων δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 499 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 12/10 - 16/10/2007

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v