Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πίσω έχει το 4ο τρίμηνο την ουρά

Η μεγάλη πτώση του Dow Jones την Παρασκευή, ανήμερα της 20ής επετείου από το χρηματιστηριακό κραχ του 1987, είναι φυσικό να ενισχύει την αβεβαιότητα, δημιουργώντας αμφιβολίες για τη συνέχεια του ράλι. Όμως, μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει τι θα γίνει το 4ο τρίμηνο όπου η αχλάδα έχει πίσω την ουρά.

Πίσω έχει το 4ο τρίμηνο την ουρά
Στη μνήμη των περισσοτέρων ο Οκτώβριος δεν είναι ο καλύτερος ή τουλάχιστον από τους καλύτερους μήνες του χρόνου με βάση τις χρηματιστηριακές επιδόσεις που έχουν στο νου τους.

Το γεγονός ότι ο Οκτώβριος ήταν ο μήνας που έλαβαν χώρα το χρηματιστηριακό κραχ του 1929 και το αντίστοιχο του 1987 έχει παίξει σημαντικό ρόλο σ’ αυτό.

Όμως, μερικές φορές τα φαινόμενα απατούν.

Από το 1997 μέχρι σήμερα, ο Οκτώβριος είναι ένας από τους καλύτερους μήνες του χρόνου με βάση τις επιδόσεις του δείκτη S&P 500.

Το καλό όμως δεν είναι μόνο ότι ο Οκτώβριος έχει αποδειχτεί καλύτερος απ’ ό,τι οι περισσότεροι πιστεύουν. Πολύ καλοί μήνες έχουν αποδειχτεί επίσης ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος.

Κάθε ένας από τους τρεις μήνες έχει καταγράψει κέρδη τουλάχιστον τις 7 από τις 10 τελευταίες χρονιές.

Δεν εκπλήσσει λοιπόν που το τρίο Οκτωβρίου - Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου συνιστά το ισχυρότερο τρίμηνο για την περίοδο 1997-2006.

Η μέση μηνιαία απόδοση του Οκτωβρίου ήταν 3,8%, του Νοεμβρίου 1,9% και του Δεκεμβρίου 1,8% την προαναφερθείσα περίοδο.

Με βάση λοιπόν τα ιστορικά δεδομένα, κάθε ένας από τους τρεις μήνες έχει καταγράψει κέρδη που είναι μεγαλύτερα του μέσου όρου τόσο από πλευράς μεγέθους όσο και από πλευράς συχνότητας.

Ακόμη όμως κι αν πάει κανείς πιο πίσω στο 1982 θα διαπιστώσει ότι ο Οκτώβριος, ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος είναι οι τρεις από τους τέσσερις καλύτερους χρηματιστηριακά μήνες του χρόνου για τον S&P 500.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η ιστορία είναι με το μέρος των ταύρων το 4ο τρίμηνο του χρόνου την τελευταία 10ετία και όχι μόνο.

Όμως, αρκετές φορές η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται.

Αν κι αυτό είναι αλήθεια, γνωστοί τεχνικοί αναλυτές όπως η Mary Ann Bartels και ο Walter Murphy από τη Merrill Lynch δεν θα συμφωνήσουν, καθώς θεωρούν ότι δεν είναι μόνο η ιστορία που είναι με το μέρος των ταύρων το τωρινό 4ο τρίμηνο.



Οι μεσοπρόθεσμοι δείκτες δυναμικής (momentum) δείχνουν ότι το 80% και πλέον των γκρουπ του δείκτη S&P 500 που παρακολουθούν έχουν ανοδική τάση που συμφωνεί με την ιστορία.

Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τη βραχυπρόθεσμη τάση των ίδιων δεικτών δυναμικής. Όπως παρατήρησαν πριν από λίγες μέρες, οι δείκτες είχαν μπει σε υπεραγορασμένη περιοχή και έδειχναν τάσεις χειροτέρευσης, παραπέμποντας σε διόρθωση.

Το ίδιο συμπέραναν εξετάζοντας τον μέσο όρο των 10 ημερών του λόγου put/call που μερικοί θεωρούν καλό μπούσουλα για την ψυχολογία της αγοράς.

Εκ των υστέρων αποδεικνύεται ότι η πρόβλεψη για τη βραχυπρόθεσμη τάση του S&P 500 ήταν σωστή.

Γιατί λοιπόν να μην έχουν δίκιο για την ανοδική πορεία της αγοράς το 4ο τρίμηνο που διανύουμε από τη στιγμή που η ιστορία είναι στο πλευρό των ταύρων;

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v