Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Ένα καλό σημάδι για τους ταύρους

Η χθεσινή πτώση του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε συνδυασμό με τη βουτιά της Wall Street την Παρασκευή κλόνισε την εμπιστοσύνη αρκετών στο ανοδικό σενάριο της αγοράς. Δεν θα έπρεπε. Το σημάδι των ταύρων είναι ακόμη εδώ.

Σοφοκλέους: Ένα καλό σημάδι για τους ταύρους
Ακόμη κι όταν οι αγορές βρίσκονται σε ανοδικό κανάλι είθισται να παίρνουν ανάσες.

Τα προσωρινά πισωγυρίσματα, κοινώς διορθώσεις, απλώς δίνουν μεγαλύτερη ώθηση στις αγορές για να πάνε σε υψηλότερα επίπεδα.

Το ζητούμενο για όσους είναι επενδυτές και όχι traders που βγάζουν το ψωμί τους από τις καθημερινές διακυμάνσεις των μετοχών είναι η διατήρηση της ανοδικής τάσης.

Ο Teun Draaisma, ο στρατηγικός αναλυτής της Μorgan Stanley για τις ευρωπαϊκές μετοχές, έδωσε πάλι χθες τη δική του εκδοχή, που δεν διέφερε από τις προηγούμενες καθότι ήταν πάλι αισιόδοξη.

Δεν είναι ανάγκη να πουλήσετε μέχρι την επόμενη αύξηση επιτοκίων από τη Fed, τόνισε.

Ο Draaisma επικαλέστηκε τα μαθήματα της ιστορίας που δείχνουν ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές κέρδισαν έδαφος και μάλιστα σημαντικό τις 14 από τις 16 φορές που το Fed μείωσε το επιτόκιο με το οποίο δανείζονται οι τράπεζες από το 1972 μέχρι σήμερα.

Το συμπέρασμά του είναι απλό.

Όποιος πιστεύει στο μακροοικονομικό σενάριο της επιβράδυνσης και όχι της ύφεσης θα πρέπει να είναι αγορασμένος σε μετοχές μέχρις ότου έρθει η επόμενη αύξηση επιτοκίων από τη Fed.

Εκτός κι αν οι αποτιμήσεις των μετοχών γίνουν ακριβές. Όμως, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να ισχύει προς το παρόν ούτε στη Σοφοκλέους ούτε στις μεγάλες αγορές του εξωτερικού.

Η απόδοση των μετοχών, μετρούμενη ως το αντίστροφο του Ρ/Ε, ξεπερνά κατά πολύ την απόδοση των ομολόγων.

Είναι κάτι που θα έπρεπε να χαροποιεί τους ταύρους.

Καμία ανοδική αγορά από το 1974 μέχρι σήμερα δεν ολοκλήρωσε τον κύκλο της χωρίς προηγουμένως η απόδοση των 10ετών ομολόγων να ξεπεράσει την απόδοση των μετοχών.

Μια ματιά στα σημερινά δεδομένα δείχνει ότι η ώρα να πάρουν το πάνω χέρι οι αρκούδες δεν έχει έρθει ακόμη.



Η απόδοση του δείκτη FTSE-20 στην Αθήνα φτάνει το 7,69% με βάση τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς (IBES) για το επόμενο 12μηνο, ενώ η απόδοση του 10ετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου είναι λίγο πάνω από το 4,5%.

Ακόμη κι αν χρησιμοποιηθεί ο ”ακριβότερος” Γενικός Δείκτης, η απόδοσή του ανέρχεται σε 7,09%.

Πιο ενθαρρυντική εικόνα εμφανίζει ο DAX, αφού η απόδοσή του ξεπερνά ελαφρώς το 8% έναντι απόδοσης 4,19% του 10ετούς γερμανικού κρατικού ομολόγου.

Ανάλογη κατάσταση επικρατεί στον αμερικανικό δείκτη S&P 500.

Η απόδοση του S&P 500 ανέρχεται σε 7,04% με βάση τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις για τα κέρδη των εταιριών που τον αποτελούν το επόμενο 12μηνο και 5,69% με βάση τα κέρδη που έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Αυτές οι αποδόσεις είναι αρκετά υψηλότερες από την απόδοση του 4,4% που θα απολάμβανε όποιος αγόραζε χθες το 10ετές αμερικανικό κρατικό ομόλογο και το διακρατούσε μέχρι τη λήξη του.

Οι μακροοικονομικές συνθήκες μπορεί να μην είναι ευνοϊκές και να απεικονίζονται στα οικονομικά αποτελέσματα αρκετών επιχειρήσεων το 3ο τρίμηνο.

Το σημάδι των ταύρων είναι όμως ακόμη μαζί μας. Οι μετοχές αποδίδουν περισσότερο από τα κρατικά ομόλογα συνυπολογισμένου του ρίσκου τους.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v