Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι αρκούδες φθίνουν, οι contrarians αναστενάζουν

Οι ταύροι μπορεί να μη συμπαθούν τις αρκούδες, όμως οι τελευταίες θεωρούνται από αρκετούς απαραίτητες για την άνοδο των χρηματιστηριακών αγορών, όσο παράξενο κι αν ακούγεται. Είναι επόμενο λοιπόν να υπάρχει προβληματισμός όταν αρχίζουν να φθίνουν.

Οι αρκούδες φθίνουν, οι contrarians αναστενάζουν
Οι αρκούδες είναι το πιο αντιπαθητικό ζώο στο χρηματιστηριακό βασίλειο, αλλά όχι για όλους.

Για τους contrarians, δηλαδή τους οπαδούς της θεωρίας που υποστηρίζει ότι τα πολλά λεφτά βγαίνουν όταν κάποιος πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα της αγοράς, οι αρκούδες είναι πολύτιμες.

Χωρίς αυτές δεν θα μπορούσαν να βγάλουν συμπεράσματα, καθώς το παιχνίδι θα ήταν ανιαρό και μονότονο.

Αν και τα σημάδια που παραπέμπουν σε συνέχιση της ανοδικής τάσης των μετοχών μεσοπρόθεσμα δεν έχουν ξεθωριάσει, η βραχυπρόθεσμη τάση της αγοράς έχει γίνει πιο προβληματική σύμφωνα με τους contrarians.

Οι τελευταίοι εξετάζουν μια σειρά από έρευνες και δείκτες που μετρούν την ψυχολογία της αγοράς.

Η πιο δημοφιλής ίσως έρευνα είναι εκείνη του Investor’s Intelligence, που δίνει εδώ και δεκαετίες μια εικόνα για την ισορροπία δυνάμεων ανάμεσα σε αρκούδες και ταύρους στην αμερικανική αγορά.

Σύμφωνα λοιπόν με τα πιο πρόσφατα εβδομαδιαία στοιχεία, το ποσοστό των αρκούδων έχει προχωρήσει στο 19,6%, δείχνοντας ότι έχουν λιγοστέψει οι αρκούδες στην αγορά.

Αυτό δεν είναι καλό νέο για τη βραχυπρόθεσμη τάση της μητέρας όλων των αγορών.

Τα ιστορικά στοιχεία δείχνουν ότι η αγορά έχει πιάσει κορυφή κάθε φορά που το ποσοστό των αρκούδων έχει πέσει στο 20% ή χαμηλότερα.

Αν όμως οι αρκούδες φθίνουν, το αντίθετο συμβαίνει με τους ταύρους. Το ποσοστό των ταύρων ανέβηκε στο 62%, ποσοστό όπου έχει βρεθεί μόλις δύο ακόμη φορές από το 2000 μέχρι σήμερα.



Για τους ανθρώπους που πάνε κόντρα στο ρεύμα το συμπέρασμα είναι απλό.

Όταν ο αριθμός των αρκούδων πέσει σε τόσο χαμηλά επίπεδα και ο αριθμός των ταύρων ανέβει τόσο ψηλά, η ψυχολογία βρίσκεται στα ύψη κι αυτό εκλαμβάνεται ως ένδειξη πωλήσεων.

Όμως, οι contrarians δεν αρκούνται μόνο στον δείκτη ψυχολογίας του Investor’s Intelligence. Κοιτάζουν κι άλλους παρόμοιους δείκτες για να έχουν μια πιο εμπεριστατωμένη εικόνα.

Ένας από τους δείκτες ψυχολογίας με πιο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα είναι ο λόγος put διά call options στο Χρηματιστήριο του Σικάγου (CBOE) και ειδικότερα ο κινητός μέσος 10 ημερών.

Για πρώτη φορά από τα μέσα Ιουλίου ο κινητός μέσος των 10 ημερών του λόγου put διά call options βρίσκεται σε υπεραγορασμένα επίπεδα.

Ακόμη όμως κι αν συγκριθεί ο τωρινός λόγος με τον μέσο όρο των τελευταίων 4 ετών, το συμπέρασμα δεν αλλάζει. Η αμερικανική αγορά έχει πιάσει τοπική κορυφή.

Θέλει τόλμη και τσαγανό για να πηγαίνει κανείς κόντρα στην αγορά, ρευστοποιώντας όταν η αισιοδοξία χτυπάει κόκκινο και αγοράζοντας όταν οι περισσότεροι τα έχουν βάψει μαύρα. Οι contrarians έχουν και τα δύο.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πάντα κερδίζουν. Ιδίως σε μια αγορά για την οποία θεμελιώδη και τεχνικά χαρακτηριστικά δείχνουν ότι έχει μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v