Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεγάλο deal της MIG στο real estate της Σερβίας

Τη συμμετοχή της με 66,67% στη μεγαλύτερη εταιρία εμπορικών ακινήτων της Σερβίας RKΒ, ανακοίνωσε η MIG. H RKΒ διαθέτει μεταξύ άλλων 32 εμπορικά κέντρα στη Σερβία και 4 στο Μαυροβούνιο, ενώ για την απόκτηση της ενδιαφέρθηκε και ο Ρώσος μεγιστάνας Αμπράμοβιτς. ”Εξαιρετικές δυνανότητες συνεργιών” με άλλες εταιρίες του ομίλου, βλέπει ο Α. Βγενόπουλος.

Μεγάλο deal της  MIG στο real estate της Σερβίας
Η Marfin Investment Group ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας για συμμετοχή της στη μεγαλύτερη αλυσίδα εμπορικών κέντρων της Σερβίας, JSC Robne Kuce Beograd (”RKB”), μετά τη δημοπρασία που πραγματοποίησε σήμερα ο Οργανισμός Ιδιωτικοποιήσεων της Σερβίας.

Η κρατική επιχείρηση πωλήθηκε στην τιμή των 360 εκατ. ευρώ στην Verano Motors d.o.ο. Belgrade (”Verano”), με την οποία η MIG ήρθε σε συμφωνία ώστε να αποτελέσει τον κύριο επενδυτή στην εταιρία με ποσοστό 66,67%.

Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, για την RBK επέδειξε ενδιαφέρον και ο Ρώσος μεγιστάνας Αμπράμοβιτς, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Σημειώνεται δε ότι σύμφωνα με γνώστες των τιμών εξαγοράς ανα τετραγωνικό μέτρο, τα 1552 ευρώ ανα τ.μ. που κατέβαλε η MIG θεωρείται χαμηλό τίμημα σε σχέση με τις τιμές σε ανάλογες περιπτώσεις της ευρύτερης περιοχής, που έχουν φτάσει και τα 3.000 ευρώ ανα τετραγωνικό.

Η RKB, ήταν ιστορικά η μεγαλύτερη αλυσίδα εμπορικών κέντρων στην πρώην Γιουγκοσλαβία και μια από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη.

Διαθέτει σημαντικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων σε ελκυστικές και κεντρικές τοποθεσίες στις μεγάλες πόλεις της Σερβίας και στο Μαυροβούνιο, η συνολική επιφάνεια των οποίων είναι 232.000 τετραγωνικά μέτρα. Στα ακίνητα αυτά περιλαμβάνονται:

* 32 εμπορικά κέντρα σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Σερβίας, από τα οποία τα 9 βρίσκονται στο εμπορικό κέντρο του Βελιγραδίου.

* 4 εμπορικά κέντρα και ένα αποθηκευτικό κέντρο στο Μαυροβούνιο.

* Αποθήκες (logistics center) και κτίριο γραφείων στο Βελιγράδι.

Η εξαγορά της RKB, επιτρέπει στον αγοραστή χωρίς περιορισμούς, να αξιοποιήσει τα ακίνητα της εταιρείας, αναπτύσσοντας και νέες χρήσεις των ακινήτων καθώς και δραστηριότητες ανάλογα με την τοποθεσία αλλά και το πρόγραμμα ανακαίνισης των ακινήτων.

Σημειώνεται ότι η μέση τιμή εξαγοράς των ακινήτων ανά τετραγωνικό μέτρο είναι 1.552 ευρώ. Στα εμπορικά κέντρα θα αναπτυχθεί ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων όπως καταστήματα λιανικών πωλήσεων με είδη ένδυσης, τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, σούπερ μάρκετ, εστιατόρια μαζικής εστίασης, ψυχαγωγίας, τραπεζικά καταστήματα και γραφεία.

Τα ακίνητα της RKB, προσφέρουν σημαντικές δυνατότητες συνεργιών με τις επιχειρήσεις του Ομίλου της ΜIG που θα επεκτείνουν ταχύτατα τις δραστηριότητές τους στη αγορά της Σερβίας.

Η υπογραφή συμφωνίας για την εξαγορά της εταιρίας θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2007 στο Βελιγράδι, ενώ η οριστικοποίηση της μεταβίβασης αναμένεται όχι νωρίτερα από τις 5 Δεκεμβρίου 2007 και αφού εξασφαλιστούν οι αναγκαίες εγκρίσεις από τις αρμόδιες αρχές Ανταγωνισμού.

Η Verano Motors d.o.o. Belgrade, ανήκει στον όμιλο Verano Group, ιδρυτής και ιδιοκτήτης του οποίου είναι ο κ. Radomir Zivanic.

H Verano Group είναι όμιλος συμμετοχών και αποτελείται από 25 εταιρείες με ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που περιλαμβάνει αυτοκίνητα, τρόφιμα, λιανικές πωλήσεις, ακίνητα κ.α.

Η Verano είναι μία από τις δύο σημαντικότερες εταιρείες ακινήτων στη Σερβία, με σημαντική εμπειρία στην ανάπτυξη εμπορικών κέντρων και διαθέτει ήδη επιτυχημένα εμπορικά κέντρα στο Βελιγράδι.

Σχολιάζοντας την ανωτέρω συμφωνία ο Αντιπρόεδρος της MIG κ. Ανδρέας Βγενόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση: ”Η επένδυσή μας στην RKB μέσω της συνεργασίας μας με την Verano με τόσο προνομιακούς όρους είναι αποτέλεσμα της σωστής τοποθέτησης (positioning) της εταιρείας μας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά και του πλεονεκτήματος που διαθέτουμε σε ένα διεθνές περιβάλλον ελλείψεως ρευστότητας και δυσκολιών χρηματοδότησης. Η MIG καθίσταται πλέον ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης εμπορικών ακινήτων στη Σερβία και έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει εξαιρετικές συνέργειες με όλες τις εταιρείες που βρίσκονται υπό τον πλήρη ή μερικό έλεγχο της και που έχουν ήδη ή σκοπεύουν να αποκτήσουν παρουσία στην Σερβία.”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v