Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τιρκουάζ: Αναζητά συνεργαζόμενες ΑΧΕ στην Ελλάδα

Μία ή δύο συνεργαζόμενες χρηματιστηριακές θα διαθέτει στην ελληνική αγορά η εναλλακτική χρηματιστηριακή πλατφόρμα Τιρκουάζ, την οποία ιδρύουν οι 7 μεγάλοι διεθνώς brokers (Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Merrill Lynch, Morgan Stanley και UBS). Προσφέρει ρόλο liquidity provider και γενικού εκκαθαριστή.

Τιρκουάζ: Αναζητά συνεργαζόμενες  ΑΧΕ στην Ελλάδα
Μία ή δύο συνεργαζόμενες χρηματιστηριακές θα διαθέτει στην ελληνική αγορά η εναλλακτική χρηματιστηριακή πλατφόρμα Τιρκουάζ (*) την οποία ιδρύουν οι 7 μεγάλοι διεθνώς brokers (Citigroup, Merrill Lynch, Morgan Stanley, Credit Suisse, Deutsche Bank, UBS και Goldman Sachs).

Εκπρόσωποι της Τιρκουάζ (Project Turquoise) βρέθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα και διενήργησαν παρουσιάσεις για το πώς θα λειτουργεί η πλατφόρμα σε δύο – τρεις μεγάλες τραπεζικές ΑΧΕ. Η επιλογή των εταιριών στις οποίες παρουσιάστηκε η Τιρκουάζ δεν ήταν τυχαία καθώς πρόκειται για χρηματιστηριακές που έχουν ένα ικανό μερίδιο της αγοράς και κυρίως ρόλου ειδικού διαπραγματευτή για σειρά από δεικτοβαρείς τίτλους.

Στους στόχους της Τιρκουάζ περιλαμβάνεται η συνεργασία με μία - δύο τοπικές ΑΧΕ σε περιφερειακές αγορές όπως το Χ.Α., ο ρόλος των οποίων θα έγκειται στη διοχέτευση ρευστότητας.

Οι τοπικές χρηματιστηριακές που θα συνεργάζονται με την Τιρκουάζ θα αποτελούν liquidity providers προκειμένου να ελέγχουν ενδεχόμενη ζήτηση σε ελληνικές μετοχές που δεν συμπεριλαμβάνονται στην πρώτη γραμμή.

Για μία περιφερειακή αγορά όπως το Χ.Α. η Τιρκουάζ εκτιμάται ότι θα διαθέτει απόθεμα μετοχών για τίτλους στους οποίους εκδηλώνεται καθημερινά προσφορά και ζήτηση, όπως η Εθνική Τράπεζα και ο ΟΤΕ. Για ενδεχόμενη ζήτηση ή προσφορά σε άλλους τίτλους, ακόμη και υψηλής κεφαλαιοποίησης, θα προσφεύγουν στις ελληνικές συνεργαζόμενες ΑΧΕ. Οι τοπικοί συνεργάτες της Τιρκουάζ θα λειτουργούν και ως εκκαθαριστές για τις συναλλαγές που διενεργούνται επί ελληνικών μετοχών και οι οποίες θα πρέπει να εκκαθαρίζονται στην ΕΧΑΕ.

Προτιμητέες μεταξύ των εγχώριων χρηματιστηριακών είναι αυτές που διαθέτουν ισχυρό μέτοχο κατά προτίμηση διεθνή broker, όμως πιστεύεται ότι μεγάλες τραπεζικές ΑΧΕ, όπως η Εθνική, η EFG Securities κ.ά., διαθέτουν τα εχέγγυα να αναλάβουν αυτόν τον ρόλο, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν μέτοχο με διεθνή εμβέλεια.

Οι ελληνικές ΑΧΕ αλλά και κάποιες ξένες, όπως η γαλλική Σεβρέ, θα μπορούσαν να αποτελούν περιφερειακούς providers της Τιρκουάζ, αξιοποιώντας τα δίκτυα χρηματιστηριακών υπηρεσιών και ανάλυσης που έχουν στήσει και στις βαλκανικές αγορές. Η EFG Securities έχει από τις εγχώριες χρηματιστηριακές δημιουργήσει δικό της μηχανισμό, ενώ η Σεβρέ απλώνεται στην περιοχή με επίκεντρο το τμήμα πωλήσεων και ανάλυσης ελληνικών μετοχών που έστησε πρόσφατα στο Λονδίνο.

Χρ. Κίτσιος

(*) Η πλατφόρμα αυτή, που θα επιτρέπει στις μεγάλες τράπεζες να διενεργούν εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές μεταξύ τους, στην πράξη έχει ως στόχο να μειώσει το κόστος των προμηθειών που καταβάλλουν οι επενδυτικοί οίκοι σήμερα προκειμένου να εκτελέσουν πράξεις. Τον δρόμο της δημιουργίας παρόμοιων ”εναλλακτικών χρηματιστηρίων” άνοιξε η εισαγωγή της MiFID, η οποία τίθεται σε εφαρμογή από αύριο, 1η Νοεμβρίου.

Παράλληλα, το NYSE Euronext σε συνεργασία με τις HSBC και BNP Paribas έχει ήδη ανακοινώσει ακόμα μία παρόμοιας λογικής πλατφόρμα, το Project Smart Pool, που είναι ειδικά προσαρμοσμένο στις ανάγκες της MiFID.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v