Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

O κανόνας των ταύρων και η Σοφοκλέους

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες, π.χ. η υψηλή τιμή του πετρελαίου, που προβληματίζουν τις αγορές. Όμως, μερικοί αισθάνονται σίγουροι για την πορεία των μετοχών το επόμενο 12μηνο επειδή πιστεύουν στις προβλεπτικές ικανότητες ενός κανόνα. Εκείνου που έχει στείλει το σωστό σήμα σε 21 από 22 περιπτώσεις από το 1914 μέχρι σήμερα.

O κανόνας των ταύρων και η Σοφοκλέους
Ένας από τους πιο γνωστούς trading κανόνες της Γουόλ Στριτ είναι εκείνος των δύο μειώσεων και του πηδήματος (two tumbles and a jump rule).

O κανόνας, τον οποίο εφηύρε ο Norman Fosback στις αρχές της δεκαετίας του 1970, έχει αποδειχτεί ότι έχει εκπληκτική ικανότητα να προβλέπει τα χρηματιστηριακά ράλι από το 1914 μέχρι σήμερα. Σημειώνεται ότι το Fed ιδρύθηκε το 1913 και γι’ αυτό οι παρατηρήσεις δεν είναι περισσότερες.

Σύμφωνα με τον ανωτέρω κανόνα, η αγορά κάνει ράλι όταν η Fed μειώσει το προεξοφλητικό επιτόκιο (discount) με το οποίο δανείζει τις τράπεζες ή δύο άλλα νομισματικά εργαλεία (reserve requirements, margin requirements) δύο φορές στη σειρά έπειτα από αύξηση.

Δεν αποτελεί έκπληξη λοιπόν που κάποιοι αναλυτές έστειλαν εκθέσεις στους πελάτες τους με τον τίτλο ”Happy Bull Market” στις 18 Σεπτεμβρίου, την ημέρα που η Fed μείωσε το λιγότερο γνωστό προεξοφλητικό της επιτόκιο για δεύτερη φορά.

Όμως, η Fed δεν σταμάτησε εκεί αφού προχώρησε στην τρίτη μείωση του προεξοφλητικού επιτοκίου την Τετάρτη μαζί με το επιτόκιο Federal Funds Rate, δείχνοντας την προτίμησή της προς μια ελαστικότερη νομισματική πολιτική.

Όλοι αυτοί οι αναλυτές γνωρίζουν τα ευρήματα του Fosback όταν εργαζόταν στο Ινστιτούτο Οικονομετρικής Έρευνας των ΗΠΑ.

Σύμφωνα μ’ αυτά ο δείκτης S&P 500 ανεβαίνει συνήθως 4% περίπου 20 ημερολογιακές μέρες μετά το σήμα της Fed, 11% μέσα σε 3 μήνες, 15,9% μέσα σε 6 μήνες και 29,7% μέσα σε 12 μήνες.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξαν περίοδοι που ο S&P 500 υπέστη ενδιάμεσες απώλειες για κάποιο διάστημα το 12μηνο που ακολούθησε τη δεύτερη μείωση του προεξοφλητικού επιτοκίου.

Με εξαίρεση όμως το 2001, σε όλες τις άλλες περιπτώσεις ο S&P 500 βρέθηκε να καταγράφει σημαντικά κέρδη έπειτα από έναν χρόνο.

Αν ρίξει κανείς μια ματιά στα κέρδη που κατέγραφε ο S&P 500 γύρω στις 8 Οκτωβρίου, όταν συμπληρώθηκαν οι 20 ημερολογιακές ημέρες από τις 18 Σεπτεμβρίου, θα διαπιστώσει τις ομοιότητες με τα ιστορικά στοιχεία.

Η μοναδική περίπτωση που ο κανόνας απέτυχε να προβλέψει την πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς ήταν το 2001.

Την περίοδο 2000-2002 το Fed μείωσε το προεξοφλητικό του επιτόκιο 12 φορές.

Δύο θεωρείται ότι ήταν οι βασικοί λόγοι που απέτυχε ο κανόνας να προβλέψει σωστά τα μελλούμενα.

Πρώτον, οι ακριβές αποτιμήσεις των μετοχών σε σχέση με τον ιστορικό μέσο όρο και δεύτερον οι αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης του αποπληθωρισμού.



Και οι δύο παράγοντες δεν υπάρχουν σήμερα.

Το Ρ/Ε του S&P 500 βρίσκεται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το 2001, ενώ η άνοδος της τιμής του πετρελαίου και των εμπορευμάτων ευνοεί την αύξηση του πληθωρισμού και όχι τον αποπληθωρισμό.

Οι πιθανότητες να αποδειχτούν σωστές οι προβλέψεις του κανόνα των ταύρων για χρηματιστηριακό ράλι του S&P 500 είναι πολλές, παρά τους κινδύνους που υπάρχουν.



Η Σοφοκλέους, η οποία προσβλέπει σε υψηλούς ρυθμούς αύξησης κερδών από τις μεγάλες τράπεζες τα επόμενα 2-3 χρόνια, δεν μπορεί παρά να είναι ευχαριστημένη απ’ αυτή την εξέλιξη.

Ας μην ξεχνάμε ότι η Σοφοκλέους θεωρείται σε κάποιο βαθμό αναδυόμενη αγορά και ιστορικά οι τελευταίες ωφελούνται τα μέγιστα από τα ράλι στην αμερικανική αγορά μετοχών.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v