Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μειωμένο ΦΠΑ σε Η/Υ - γεωργικά μηχανήματα

Εκ νέου πρόταση, με την οποία προτείνει να υπαχθούν σε καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ τα γεωργικά μηχανήματα, τα κράνη για την προστασία των χρηστών μοτοποδηλάτων και ποδηλάτων και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές κατέθεσε ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Α. Μπέζας.

Μειωμένο ΦΠΑ σε Η/Υ - γεωργικά μηχανήματα
Εκ νέου πρόταση, με την οποία προτείνει να υπαχθούν σε καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ τα γεωργικά μηχανήματα, τα κράνη για την προστασία των χρηστών μοτοποδηλάτων και ποδηλάτων και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές κατέθεσε ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Α. Μπέζας.

Ειδικότερα, μετά το Μάρτιο του 2004, η Κυβέρνηση υπέβαλε και υποστήριξε σε όλες τις ομάδες των Συμβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης το αίτημα για εφαρμογή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα γεωργικά μηχανήματα σε συνέπεια με τις δεσμεύσείς της.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αρχές του 2006 αποφάσισε να ”παγώσει” τις διαδικασίες, να ζητήσει να μελετηθούν οι επιπτώσεις των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ στη λειτουργία της ενιαίας αγοράς και να υποβληθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετική έκθεση μέχρι τον Ιούλιο του 2007, ώστε το θέμα να επανεξεταστεί.

Στη συνέχεια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις αρχές Οκτωβρίου 2007, ζήτησε να επανακατατεθούν οι προτάσεις των κρατών μελών προκειμένου εντός του 2008 να ξεκινήσει η επεξεργασία τους από τις κοινοτικές Υπηρεσίες και η σχετική διαπραγμάτευση.

Μετά από αυτή τη εξέλιξη το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών κατέθεσε εκ νέου πρόταση, με την οποία προτείνει να υπαχθούν σε καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ:

α) τα γεωργικά μηχανήματα,

β) τα κράνη για την προστασία των χρηστών μοτοποδηλάτων και ποδηλάτων και

γ) οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές που παραδίδονται σε μαθητές, φοιτητές ή σε πανεπιστημιακά ιδρύματα και σχολές εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης.

Επισημαίνεται, ότι η εφαρμογή μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, αν αυτή γίνει σε προσεκτικά επιλεγμένους τομείς και αφορά αναγκαιότητες της εσωτερικής αγοράς κάθε κράτους μέλους, μπορεί να επιτύχει συγκεκριμένα οφέλη. Κυρίως όταν αυτοί οι τομείς αφορούν την παραγωγικότητα (ΦΠΑ αγροτικών μηχανημάτων), τα αγαθά άμεσης ανάγκης (κράνη για μοτοποδήλατα) και τις υπηρεσίες εκπαίδευσης (ΦΠΑ ηλεκτρονικών υπολογιστών).

Το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών υποστηρίζει σθεναρά την εφαρμογή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στις πωλήσεις αγροτικών μηχανημάτων, καθώς θεωρεί ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική η προώθηση πολιτικών από τα κράτη μέλη, όπως η ανάπτυξη του γεωργικού τομέα.

Ειδικότερα, στη πρόταση του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών αναφέρεται:

1. Τα γεωργικά μηχανήματα.

Η αγορά γεωργικών μηχανημάτων αποτελεί δαπάνη στη παραγωγή γεωργικών προϊόντων, τα οποία κατά κανόνα υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ.

Ειδικά για τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος (δηλαδή όσοι δεν υπάγονται στον Κ.Β.Σ.) που στη χώρα μας αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, η δαπάνη αυτή είναι ακόμη πιο σημαντική και αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στη βελτίωση της παραγωγικότητας της γεωργίας.

2. Τα κράνη για την προστασία των χρηστών μοτοποδηλάτων και ποδηλάτων.

Η αγορά τους είναι υποχρεωτική για τους χρήστες μοτοποδηλάτων και ποδηλάτων και επιβάλλεται από τις σχετικές διατάξεις για την οδική ασφάλεια. Πρόκειται για αγαθό που αφορά τη προστασία της ζωής. Η υπαγωγή του σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ ανταποκρίνεται στους σχετικούς στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.



3. Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές (Hardware) που παραδίδονται σε μαθητές, φοιτητές ή σε πανεπιστημιακά ιδρύματα και σχολές εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης.

Στόχος της εφαρμογής μειωμένων συντελεστών είναι, μεταξύ άλλων, και η στήριξη πολιτικών της Ε.Ε. όπως η εκπαίδευση και η επαγγελματική κατάρτιση. Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές αποτελούν βασικό εργαλείο για την επίτευξη των στόχων αυτών και, συνεπώς, η εφαρμογή μειωμένου συντελεστή στην απόκτηση αυτού του αγαθού είναι δικαιολογημένη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v