Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Aγορές: Στο σταυροδρόμι των προσδοκιών

Παρά την αναταραχή, οι αισιόδοξοι συνεχίζουν να πιστεύουν ότι ο 3ος κύκλος του χρηματιστηριακού ράλι παραμένει σε ισχύ. Από την άλλη πλευρά, τα νέα από το μέτωπο των εταιρικών κερδών δίνουν μια απαισιόδοξη νότα. Το θέμα είναι ποιος έχει δίκιο.

Aγορές: Στο σταυροδρόμι των προσδοκιών
Τα νέα δεν είναι ευχάριστα.

Δυόμισι και πλέον δεκαετίες από τότε που ο Paul Volcker, τότε πρόεδρος της Fed, έβαλε τέρμα στον στασιμοπληθωρισμό, στέλνοντας τα επιτόκια του δολαρίου στα ουράνια και βυθίζοντας τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου σε ύφεση, το φάσμα του στασιμοπληθωρισμού επανέρχεται στο προσκήνιο.

Αυτή τη φορά είναι ένας άλλος πρόεδρος της Fed, ο Βen Bernanke, που εμμέσως το επανέφερε στην επικαιρότητα, προβλέποντας αξιοσημείωτη επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας το 4ο τρίμηνο και κίνδυνο αναζωπύρωσης του πληθωρισμού.

Πριν απ’ αυτόν ήταν οι αναλυτές των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών των ΗΠΑ που έσπευσαν να προβλέψουν ότι η πιστωτική κρίση θα οδηγήσει σε νέες απομειώσεις στοιχείων του ενεργητικού των τραπεζών για τις οποίες εργάζονται.

Οι νέες εκτιμήσεις ανεβάζουν τον λογαριασμό στο ποσό των 60 δισ. δολαρίων, δηλαδή μερικές δεκάδες δισ. ψηλότερα από τις τωρινές προβλέψεις.

Όλα αυτά προδιαθέτουν για επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των κερδών ανά μετοχή των τραπεζών κι άλλων αμερικανικών εταιριών τους επόμενους μήνες.

Δεν είναι όμως μόνο οι εταιρίες στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη που δεν στέλνουν ενθαρρυντικά σημάδια.

Το ίδιο συμβαίνει και σ’ άλλες γωνιές του πλανήτη και ιδιαίτερα στην Ευρώπη, αν πιστέψουμε τα στοιχεία της Merrill Lynch.

Οι καθοδικές αναθεωρήσεις των κερδών ανά μετοχή (downgrades) ήταν πολύ περισσότερες σε σχέση με τις ανοδικές αναθεωρήσεις κερδών τον προηγούμενο μήνα.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο λόγος αναβαθμίσεων προς υποβαθμίσεις των προβλέψεων για τα κέρδη να πέσει στο 0,84 τον Οκτώβριο από 0,96 τον προηγούμενο μήνα.

Πρόκειται για τη χαμηλότερη επίδοση των τελευταίων 4 ετών. Ακόμη κι αν ληφθεί υπόψη ο εποχικός παράγοντας, αφού ο λόγος υποχωρεί παραδοσιακά τον Οκτώβριο, το συμπέρασμα δεν αλλάζει καθώς η πτώση είναι μεγαλύτερη από τη μέση υποχώρηση του μήνα.



Όλα αυτά είναι αρκετά άσχημα νέα για να αποθαρρύνουν πολλούς επενδυτές, αλλά δεν δείχνουν να κλονίζουν τους αισιόδοξους που τα θεωρούν μία ακόμη αγοραστική ευκαιρία καθώς οι αγορές έρχονται αντιμέτωπες ακόμη μία φορά με το Τείχος της Ανησυχίας (Wall of Worry).

Ανάμεσα στους τελευταίους ξεχωρίζουν οι οπαδοί του 3ου κύκλου στο χρηματιστηριακό ράλι που ξεκίνησε το 2003.

Ο Πολ Ράντλεστον της Morgan Stanley, που εκφράζει περισσότερο από κάθε άλλον αυτή την άποψη, περίμενε ότι οι μετοχές θα έμπαιναν βραχυπρόθεσμα σε μια φάση αδυναμίας.

Από τη μια πλευρά, πολλοί χρηματιστηριακοί και κλαδικοί δείκτες είχαν ήδη πιάσει τους στόχους που είχαν τεθεί για όλη τη χρονιά, ”χτυπώντας” τεχνικά σημεία αντίστασης.

Από την άλλη διαπιστώνει ότι είχε αρχίσει να επικρατεί ανάμεσα στους συμμετέχοντες στις αγορές μια νοοτροπία που προεξοφλούσε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης.

Για τους Ράντλεστον και company, που ισχυρίζονται ότι παίρνουν σοβαρά υπόψη τα προβλήματα της αμερικανικής οικονομίας και την πιστωτική κρίση, όλα αυτά δικαιολογούν μια στάση.

Όχι όμως το τέλος του χρηματιστηριακού ράλι που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2003.

Προς το παρόν, οι απόψεις των αισιόδοξων του 3ου κύκλου και των απαισιόδοξων συγκλίνουν στο ότι οι μετοχές θα περάσουν μια περίοδο αδυναμίας βραχυπρόθεσμα.

Από εκεί και πέρα όμως οι απόψεις και οι προσδοκίες των δύο πλευρών αποκλίνουν. Στην πράξη θα φανεί ποιος έχει δίκιο.

Προς το παρόν, το track record κάθε ομάδας ευνοεί τους αισιόδοξους.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v