Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οργισμένος Βουρλούμης κατά ρυθμιστικών αρχών Ε.Ε.

Μύδρους κατά των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών εξαπέλυσε από το Βουκουρέστι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, κ. Παναγής Βουρλούμης, στο πλαίσιο της ημερίδας της Ρουμανικής Ρυθμιστικής Αρχής (ANRCTI) με θέμα ”Reforming the Communications Regulation: In search of the Winning Strategy”.

Οργισμένος Βουρλούμης κατά ρυθμιστικών αρχών Ε.Ε.
Μύδρους κατά των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών εξαπέλυσε από το Βουκουρέστι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, κ. Παναγής Βουρλούμης, στο πλαίσιο της ημερίδας της Ρουμανικής Ρυθμιστικής Αρχής (ANRCTI) με θέμα ”Reforming the Communications Regulation: In search of the Winning Strategy”.

Ο κ. Βουρλούμης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι ”ορισμένοι ρυθμιστές θεωρούν ότι τους ανήκουν οι εταιρίες τηλεπικοινωνιών. Στο μεταξύ, βλέπουμε διαφοροποιήσεις και δόγματα που ισχυρίζονται ότι αποτελούν τη σωστή ερμηνεία των Βρυξελλών, όπως και όλες οι χριστιανικές αιρέσεις ισχυρίζονται ότι αυτές ερμηνεύουν σωστά τα Ευαγγέλια”.

Ο ίδιος τόνισε ότι ”οι ρυθμίσεις μπορεί να αποτελέσουν σοβαρή απειλή για τη βιομηχανία” και όχι μόνο για τις τηλεπικοινωνίες, σημειώνοντας πως ”τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο –στις περισσότερες περιπτώσεις- αποτελεί μια συνταγματική ανωμαλία”.

Επισήμανε παράλληλα ότι ”σε μια εποχή όπου η δημοκρατία και η υπευθυνότητα θεωρούνται τα θεμέλια του συστήματός μας, έχουμε νομιμοποιημένα σώματα, όχι μόνο στις τηλεπικοινωνίες, που σε πολλές περιπτώσεις δρουν ασύδοτα, πάνω από τον νόμο”.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Βουρλούμης τονίζει ότι ”είναι αναγκαίο για την αξιοπιστία των ρυθμιστών όχι μόνο να είναι αλλά και να φαίνονται αμερόληπτοι”.

Σημείωσε, δε, ότι η ”ρυθμιστική βιομηχανία ήρθε για να μείνει”, ενώ εκτιμά πως ”αυτό που πρέπει να γίνει είναι να προσπαθήσουμε να εξαλείψουμε τις αδυναμίες της, αρχίζοντας από το να την καταστήσουμε υπεύθυνη και νομικά υπόλογη για τις δράσεις και τα λάθη της”.

Σύμφωνα με τον κ. Βουρλούμη, ”οι ρυθμιστές θα πρέπει να εγκαταλείψουν την αστυνομική συμπεριφορά, όπου αυτή υπάρχει, και να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με τις εταιρίες και τους αρμόδιους υπουργούς προκειμένου να αποφασίσουν για μια μακροπρόθεσμη πολιτική για την ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών”.

Ο κ. Βουρλούμης υπογράμμισε ότι οι μεγάλες εισηγμένες εταιρίες ακολουθούν πιο διαφανείς διαδικασίες απ’ ό,τι οι περισσότερες ρυθμιστικές αρχές, προσθέτοντας ότι ”θα μπορούσε να είναι πολύ πιο παραγωγικό” αν οι αρχές συμπεριφέρονταν καλύτερα στις εταιρίες και άκουγαν τις απόψεις τους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΤΕ, οι εταιρίες τηλεπικοινωνιών κατέχουν τεράστια τεχνογνωσία και αποτελούν ισχυρές μηχανές ανάπτυξης για την οικονομία. Δήλωσε ότι ”σε μια βιομηχανία που απαιτεί πολύ βαθιές τσέπες και πρέπει να πάρει μεγάλα ρίσκα λόγω της τεχνολογικής εξέλιξης, είναι προς το συμφέρον όλων οι εταιρίες ”να μην αντιμετωπίζονται ως η φάλαινα που θα δοθεί για τροφή στους καρχαρίες”.

Όσον αφορά στον λειτουργικό διαχωρισμό των τηλεπικοινωνιακών μονοπωλίων, ο κ. Βουρλούμης είπε ότι ”η αβεβαιότητα είναι δηλητήριο για τον σχεδιασμό. Τώρα πρέπει να παλέψουμε με τον ’μπαμπούλα’ του λειτουργικού, ή του δομικού, ή του οποιουδήποτε διαχωρισμού. Είναι μια θεωρητικά λογική πρόταση για το πώς να φτιάξουμε αβγά από μια ομελέτα. Δεν μας λέει πώς θα γίνει αυτό βέβαια. Και καθώς οι Βρυξέλλες δεν φαίνονται πλέον τόσο ενθουσιασμένες, αναθέτουν ’τη δουλειά’ στους τοπικούς φορείς. Φερθείτε καλά ή θα σας τεμαχίσω. Πόσο μπορεί να συμβάλει αυτό σε έναν εποικοδομητικό διάλογο; Ακόμα και αν η ιδέα μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να έχει βάση, ο τρόπος με τον οποίο ’σερβίρεται’ τη σκοτώνει”.

Η ομιλία του κ. Βουρλούμη καταλήγει: ”Εμείς, η βιομηχανία, γνωρίζουμε ότι οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές των τηλεπικοινωνιών δεν θα σταματήσουν ποτέ να εφευρίσκουν λόγους για τη συνεχιζόμενη ύπαρξή τους. Ας ελπίσουμε ότι τουλάχιστον θα γίνουν πιο υπόλογες. Η ρύθμιση θα πρέπει να είναι ελεγχόμενη”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v