Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

20 μετοχές για συναλλαγές στο πλαίσιο της MiFid

Μόλις 20 ελληνικές μετοχές -19 αν αφαιρεθεί η Cosmote- συγκεντρώνουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις εμπορευσιμότητας και ελεύθερης διασποράς τίτλων ώστε να μπορούν να καταστούν αντικείμενο συστηματικής εσωτερικοποίησης. Οι προϋποθέσεις της οδηγίας MiFid και οι 20 τίτλοι που μπορούν να επιδέχονται εσωτερικές συναλλαγές από την 1η Νοεμβρίου.

20 μετοχές για συναλλαγές στο πλαίσιο της MiFid
του Χρήστου Κίτσιου

* Ο πίνακας με τις 20 μετοχές που πληρούν τα κριτήρια εσωτερικοποίησης δημοσιεύεται στη διπλανή στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

Μόλις 20 ελληνικές μετοχές –19 αν αφαιρεθεί η Cosmote- συγκεντρώνουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις εμπορευσιμότητας και ελεύθερης διασποράς τίτλων ώστε να μπορούν να καταστούν αντικείμενο συστηματικής εσωτερικοποίησης.***

Με βάση τη MiFID, η CESR δημοσιοποίησε τη βάση δεδομένων για τις μετοχές που δύνανται να καταστούν αντικείμενο συστηματικής εσωτερικοποίησης. Από την παραπάνω βάση (τελευταία ενημέρωση 12/11) οι ελληνικές μετοχές που έχουν χαρακτηριστεί ”εμπορεύσιμες” κατά MiFID και επομένως μπορούν να διενεργηθούν συναλλαγές εσωτερικά είναι τυπικά 20, πρακτικά 19 καθώς με την εν εξελίξει δημόσια προσφορά του ΟΤΕ στην Cosmote η ελεύθερη διασπορά της τελευταίας έχει υποχωρήσει κάτω του 20%.

Σημειώνεται ότι τα κριτήρια εμπορεύσιμων μετοχών είναι τα εξής: Ελεύθερη διασπορά τίτλων (free float) 500 εκατ. ευρώ και πάνω και ημερήσιος τζίρος πάνω από 2 εκατ. ευρώ, ή εναλλακτικά τουλάχιστον 500 μεμονωμένες συναλλαγές την ημέρα.

Θεωρητικά εσωτερικές συναλλαγές επί των παραπάνω 20 τίτλων μπορούν να διενεργούν ήδη από την 1η Νοεμβρίου όλοι οι ξένοι brokers, οι εγχώριες τράπεζες και η πλειονότητα των ΑΧΕΠΕΥ, καθώς διαθέτουν ίδια κεφάλαια άνω των 5 εκατ. ευρώ, που αποτελεί την ελάχιστη προϋπόθεση.

Πρακτικά, όμως, οι περισσότερες τράπεζες και εγχώριες χρηματιστηριακές εγκαθιστούν τώρα ή δεν έχουν καν ξεκινήσει την εγκατάσταση του Transaction Reporting System.

Παράλληλα, ούτε οι μεγάλοι ξένοι brokers προκύπτει να έχουν κάνει τις απαραίτητες συνδέσεις καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει γνωστοποιηθεί καμία εσωτερική συναλλαγή επί ελληνικών μετοχών.

Θεωρητικά, επίσης, το ΣΑΤ είναι ανοιχτό να δεχτεί γνωστοποιήσεις συναλλαγών έστω και υπό μεταβατικό καθεστώς μέχρι να διενεργηθεί η απαραίτητη τεχνική του αναβάθμιση και να ανακοινωθούν οι τροποποιήσεις του κανονιστικού πλαισίου από την Ε.Κ.

Όπως έχουμε ήδη αποκαλύψει με τη νέα του μορφή και τις νέες –αισθητά μειωμένες χρεώσεις- το ΣΑΤ θα λειτουργήσει από τις 15 Ιανουαρίου του 2008.

Οι συστηματικοί εσωτερικοποιητές διασταυρώνουν το ίδιο χαρτοφυλάκιό τους με εντολές πελατών και υποχρεούνται να δημοσιοποιούν bid-ask, αλλά μόνο για μεγέθη πράξεων μέχρι και το τυποποιημένο/σύνηθες μέγεθος εντολής - Standard Market Size.

* Ο πίνακας με τις 20 μετοχές που πληρούν τα κριτήρια εσωτερικοποίησης δημοσιεύεται στη διπλανή στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

*** Με βάση τη MiFID, ΑΧΕΠΕΥ και τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να διενεργούν για τους πελάτες τους συναλλαγές εσωτερικά, χωρίς δηλαδή να χρειάζεται να τις περάσουν από το ταμπλό μιας οργανωμένης χρηματιστηριακής αγοράς, με την υποχρέωση να γνωστοποιούν τη συναλλαγή και να προχωρούν στην εκκαθάριση.

Τέτοιου τύπου συναλλαγές δύνανται να πραγματοποιούν μόνο επαγγελματίες επενδυτές και όχι απλοί ιδιώτες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v