Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παιχνίδια για μεγάλα παιδιά στη Σοφοκλέους

Οι ξένοι επενδυτές, μειώνουν θέσεις πουλώντας κυρίως τράπεζες και ταυτόχρονα δείχνουν να στρέφονται στα… κρατικόχαρτα. Πως επηρεάζουν τα short πονταρίσματα, τι ρόλο παίζει το ”rerating” του αναλαμβανόμενου κινδύνου, σε ποια χαρτιά ”βγαίνουν” άμυνες και ποια... υποφέρουν.

Παιχνίδια για μεγάλα παιδιά στη Σοφοκλέους
Χωρίς… αργία αποδεικνύονται οι πωλήσεις ελληνικών τραπεζών από πλευράς ξένων καθώς ακόμη και κατά την χθεσινή συνεδρίαση, με κλειστή την Wall Street, Goldman Sachs, Citigroup, Morgan Stanley αλλά και άλλοι brokers συνέχισαν να βγάζουν προσφορά στο σύνολο σχεδόν των δεικτοβαρών τραπεζικών τίτλων, λαμβάνοντας μάλιστα και short πονταρίσματα.

Την ίδια στιγμή η αίτηση της ΔΕΗ για μεσοσταθμική αύξηση των τιμολογίων της από 1η Δεκεμβρίου κατά 21,7%, προκάλεσε ντελίριο αγορών από τους ίδιους περίπου brokers στον τίτλο της επιχείρησης και ένα νέο γύρο – δειλών προς το παρόν – προσδοκιών για τα υπόλοιπα … ”κρατικόχαρτα”.

Παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν εμφανίζουν παρά μόνο μεμονωμένη και ελάχιστη (όπου υπάρχει) έκθεση σε προιόντα που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την πιστωτική κρίση πλήττονται, σύμφωνα με χρηματιστές και επικεφαλής Asset Management τραπεζών, από το γεγονός ότι μεγάλες ξένες επενδυτικές τράπεζες μειώνουν κάθετα έκθεση στις μετοχικές αγορές.

Ταυτόχρονα, η πτώση των αποτιμήσεων προκαλεί … καραμπόλες νέας προσφοράς. Έτσι η βίαιη υποχώρηση της Εθνικής ως τα 39,98 ευρώ (ενδοσυνεδριακό χαμηλό χθες) έδειξε τις αποτιμήσεις των ΕFG Eurobank, Αlpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς, συγκριτικά ακριβές τη στιγμή μάλιστα που η Εθνική έχει τα αποτελέσματα 9μήνου μπροστά της.

Ένα μέρος των χθεσινών πωλήσεων οφείλεται, ουσιαστικά, σύμφωνα με χρηματιστές, στο rerating που κάνει η αγορά, προσαρμοζόμενη στα νέα – χαμηλότερα- επίπεδα ”ανάληψης κινδύνου”.

Στον τίτλο της EFG Eurobank βγήκαν μέσω Goldman Sachs και Citigroup αξιοσημείωτες –για μια συνεδρίαση με κλειστή την Αμερική– πωλήσεις για λογαριασμό του ίδιου, σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές, πελάτη ενώ την ίδια στιγμή άνοιξαν short θέσεις από τον ξένο οίκο που ταλαιπώρησε με τα σορταρίσματά του την αγορά κατά την διόρθωση Μαίου –Ιουνίου 2006.

Πωλήσεις μικρότερης έντασης βγήκαν και στους τίτλους των Alpha Bank και Τράπεζας Πειραιώς με την πρώτη να ”μαζεύει” τις απώλειές της στο κλείσιμο και την δεύτερη νωρίτερα. Πωλήσεις όμως βγήκαν από Citigroup και Goldman Sachs και στον τίτλο της Εθνικής χθες.

Οι short θέσεις που ξανανοίγουν από προχθές με ένταση στο Χ.Α δεν τρομάζουν προς το παρόν τους market makers καθώς την επόμενη εβδομάδα η Εθνική δημοσιεύει αποτελέσματα και αν βοηθήσει το κλίμα διεθνώς, εκτιμούν ότι κάποιοι θα αναγκαστούν άρον- άρον να τις κλείσουν- αγοράζοντας μετοχές και συμβάλλοντας στην δυναμική ενδεχόμενης ανοδικής αντίδρασης.

Το ενδιαφέρον ξένων και εγχώριων μεγαλό-επενδυτών (με τις τράπεζες να βρίσκονται σε κύκλο πίεσης) στρέφεται στους τίτλους εταιρειών του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Crash test της έντασης και της διάρκειας μιας τέτοιας στροφής θα αποτελέσει η κυβερνητική στάση απέναντι στις ήδη οξείς αντιδράσεις κοινωνίας και επιχειρήσεων στο αίτημα της ΔΕΗ για αύξηση των τιμολογίων κατά 21,7%.

Χθες πάντως στον τίτλο της ΔΕΗ, κονταροκτυπήθηκαν τέσσερις συν ένας αγοραστές ωθώντας την μετοχή ως τα 28,36 ευρώ (κλείσιμο στα 28,26 με ποσοστιαία άνοδο κατά 14%).

Στον εδώ και ημέρες αγοραστή ο οποίος κλείνει θέσεις short προστέθηκαν μέσω Citigroup, Morgan Stanley και μεγάλης εμβέλειας ξένα χαρτοφυλάκια, με αποτέλεσμα -απόντος μεγάλου πωλητή- η τιμή της να δώσει υπερβολή. Το short covering και μερικά ακόμη λάθη τακτικής των brokers δικαιολογούν και την υπερβολή της ανόδου κατά 14% σε μια μόλις συνεδρίαση.

Ισχυρούς αγοραστές διαθέτει και ο τίτλος του ΟΠΑΠ ενώ καλύτερη συμπεριφορά είχαν χθες και οι τίτλοι των ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥΔΑΠ, ΑΤΕ.

Ανάσα και για το δίδυμο Τ. Τ. – Τράπεζα Αττικής οι αποτιμήσεις όμως των οποίων είχαν πιεσθεί εντονότερα το προηγούμενο διάστημα.

Στην διαδικασία rerating χθες και άλλοι τίτλοι που έγραψαν μεγάλες απώλειες κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις (π.χ. Μυτιληναίος, ΜΕΤΚΑ, ΓΕΚ, Minoan Lines, Σαράντης κά) που εμφάνισαν καλύτερη συμπεριφορά, ενώ αντίθετα μετοχές με αντοχές κατά την πρώτη εβδομάδα της πτώσης τελευταία πιέζονται εντονότερα (EXAE, EΛΤΕΧ, Αlapis, Ιntralot κα).

Χρ.Κ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v