Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ”Θεωρία του…Dow” δεν έστειλε σήμα πώλησης

Χαροποίησε τις ”αρκούδες” και έσπειρε πανικό στους ”ταύρους” ανά τον κόσμο το νέο ότι η περίφημη ”Θεωρία του Dow” έστειλε σήμα πώλησης στις 21 Νοεμβρίου. Όμως, καμιά φορά οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά.

Η ”Θεωρία του…Dow” δεν έστειλε σήμα πώλησης
Γελά καλύτερα όποιος γελά τελευταίος λέει μία παροιμία και οι ταύροι έχουν βαλθεί να αποδείξουν ότι σε κανέναν άλλον δεν ταιριάζει αυτό περισσότερο από τους ίδιους.

Μια σειρά από επενδυτικά newsletters και αρθρογράφοι από τις ΗΠΑ και όλον τον κόσμο έστειλαν στις 21 Νοεμβρίου προειδοποίηση προς τους συνδρομητές και αναγνώστες τους ότι η περίφημη Dow Theory (Θεωρία του Dow) είχε στείλει ισχυρό σήμα πώλησης.

Η Dow Theory, απόρροια 255 κύριων άρθρων (editorials) που έγραψε ο Charles Dow, ο πρώτος διευθυντής της εφημερίδας ”Wall Street Journal” και συνιδρυτής της εταιρίας Dow Jones and Company, δεν είναι τυχαία.

Η Θεωρία έγινε διάσημη παρά το γεγονός ότι δεν προσδιορίζει ξεκάθαρους επενδυτικούς κανόνες με βάση τους οποίους μπορεί κάποιος να βγάλει λεφτά.

Παρ’ όλα αυτά εμπειρικές έρευνες δείχνουν ότι η απόδοση ενός χαρτοφυλακίου Dow προσφέρει υψηλότερες αποδόσεις σε σχέση με μια στρατηγική αγοράς και διακράτησης (buy and hold) ενός καλά διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου προσαρμοσμένης για το επίπεδο ρίσκου.

Η έλλειψη ξεκάθαρων επενδυτικών κανόνων άφησε ανοιχτό τον δρόμο για ερμηνείες και υποθέσεις με αποτέλεσμα να υπεισέρχεται η υποκειμενικότητα.

Φαίνεται λοιπόν ότι η υποκειμενικότητα οδήγησε σε λανθασμένο ή αμφισβητούμενο, αν προτιμάτε, σινιάλο πώλησης πριν από λίγο καιρό.



Σύμφωνα με τη Θεωρία του Dow, το ζητούμενο είναι να προσδιορίσει κάποιος την κύρια τάση των τιμών (primary trends) με βάση δύο χρηματιστηριακούς δείκτες.

Τον βιομηχανικό δείκτη DJIA (Dow Jones Industrial Average) και τον δείκτη DJTA του κλάδου των μεταφορών που είναι ο πιο παλιός αφού δημιουργήθηκε το 1884.

Την εποχή του Charles Dow και των William P. Hamilton, Robert Rhea και E. George Schaefer, οι οποίοι συγκέντρωσαν τα γραπτά του πρώτου και συνέθεσαν την Dow Theory, τα μόνα διαθέσιμα στοιχεία ήταν οι τιμές κλεισίματος.

Αντίθετα, σήμερα διαθέτουμε στοιχεία για τις ενδοσυνεδριακές τιμές.

Οι ανωτέρω έμοιαζαν να χρησιμοποιούν τη θεωρία για να προσδιορίσουν κυρίως τις μεγάλες κινήσεις της αγοράς.

Το ερώτημα είναι: Τι συμπέρασμα μπορεί να βγάλει κάποιος κοιτάζοντας τη συμπεριφορά των δύο χρηματιστηριακών δεικτών DJIA και DJTA;

Η απάντηση είναι ότι δεν έχει έρθει ακόμη το τέλος της εποχής των ταύρων.

Πρώτον, η κύρια τάση του βιομηχανικού δείκτη DJIA έφτασε στο υψηλότερο σημείο όλων των εποχών τον Οκτώβριο του 2007, ξεπερνώντας το προηγούμενο υψηλό του Ιουλίου.

Aκόμη, το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο οποίο βρέθηκε ο δείκτης το διάστημα μεταξύ 19 και 23 Νοεμβρίου ήταν υψηλότερο από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό του Αυγούστου.

Από την άλλη πλευρά, η κύρια τάση του δείκτη DJTA (μεταφορές) δεν μπόρεσε να ξεπεράσει το υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών στο οποίο είχε βρεθεί τον Ιούλιο του 2007 κατά τη διάρκεια της ανοδικής αντίδρασης του Οκτωβρίου.

Επιπλέον, το χαμηλό του χρονικού διαστήματος 19 - 23 Νοεμβρίου ήταν χαμηλότερο από το χαμηλό επίπεδο του Αυγούστου.

Με άλλα λόγια, ο βιομηχανικός δείκτης DJIA βρίσκεται ακόμη σε ανοδική τροχιά ενώ αντίθετα ο δείκτης DJTA έχει μπει σε καθοδική τροχιά.

Όμως, για να στείλει η θεωρία σήμα πώλησης για όλη την αγορά, οι δύο προαναφερθέντες δείκτες θα πρέπει να βρεθούν σε πτωτική τροχιά.

Από τη στιγμή που κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει το σήμα αγοράς παραμένει ζωντανό όπως σωστά υποστηρίζει η κ. Mary Ann Bartels της Merrill Lynch.



Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v