Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΠΕ: Ο Γ. Κωστόπουλος του ομίλου Λάτση νέος CEO

Εξελίξεις δρομολογούνται στον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων, καθώς πριν από λίγο παραιτήθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου ο κ. Πάνος Καβουλάκος, ο οποίος αντικαθίσταται από τον κ. Γιάννη Κωστόπουλο, άνθρωπο του ομίλου Λάτση στο Δ.Σ.

ΕΛΠΕ: Ο Γ. Κωστόπουλος του ομίλου Λάτση νέος CEO
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου

Εξελίξεις δρομολογούνται στον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων ενόψει της ολοκλήρωσης της συμφωνίας μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και του ομίλου Λάτση, τον Ιούνιο του 2008, που προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι η διοίκηση των ΕΛΠΕ θα αναδεικνύεται από τη γενική συνέλευση της εταιρίας.

Οπως μετέδωσε νωρίτερα - και κατ’ αποκλειστικότητα το euro2day.gr - παραιτήθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου ο κ. Πάνος Καβουλάκος, ο οποίος αντικαθίσταται από τον κ. Γιάννη Κωστόπουλο, άνθρωπο του ομίλου Λάτση στο Δ.Σ. των ΕΛΠΕ, ο οποίος συμμετείχε ως εκτελεστικό μέλος στο συμβούλιο.

Ταυτόχρονα παραιτήθηκαν ο κ. Ματθαίου, εκτελεστικό μέλος και διευθύνων σύμβουλος της Ασπροφός, και ο κ. Μπαγιώκος, εκπρόσωπος του ΥΠΑΝ, ενώ αναμένεται να οριστεί εκτελεστικό μέλος στο Δ.Σ. των ΕΛΠΕ ο έτερος εκ του ομίλου Λάτση κ. Θεόδωρος Βάρδας, που ήταν ως τώρα μη εκτελεστικό μέλος.

Η κίνηση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, ήταν απόρροια της συμφωνίας κορυφής που είχε επιτευχθεί μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και του ομίλου Λάτση έξι μήνες πριν από την ενεργοποίηση της συμφωνίας για την εκλογή του μάνατζμεντ της εταιρίας από τη γενική συνέλευση των μετόχων των ΕΛ.ΠΕ.

Για να μην ”χρεωθεί” το ελληνικό δημόσιο τις όποιες αναταράξεις από τη μετάβαση της διοίκησης των ΕΛ.ΠΕ. στον όμιλο Λάτση τον επόμενο χρόνο, εκρίθη σκόπιμο προφανώς η μετάβαση να γίνει πιο ομαλά, μοιράζοντας σε αυτή τη φάση την ”πίτα” της διοίκησης.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσαν τα ΕΛ.ΠΕ. αναφέρεται ότι διευθύνων σύμβουλος στα ΕΛ.ΠΕ. αναλαμβάνει ο κ. Κωστόπουλος ως εκπρόσωπος του δημοσίου, καθώς η συμφωνία του 2008 δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμη σε όλη της την έκταση.

Έτσι, ο κ. Χριστοδούλου διατηρεί τη θέση του προέδρου (ως εκπρόσωπος επί της ουσίας του δημοσίου) και ο κ. Κωστόπουλος αναλαμβάνει την κρίσιμη θέση του διευθύνοντος συμβούλου (ως εκπρόσωπος επί της ουσίας του ομίλου Λάτση).

--- Η ανακοίνωση των ΕΛΠΕ

Η Ελληνικά Πετρέλαια ανακοινώνει ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Πάνος Καβουλάκος υπέβαλε την παραίτησή του στον Πρόεδρο του Δ.Σ., κ. Ε. Ν. Χριστοδούλου, ο οποίος τον ευχαρίστησε, στη συνεδρίαση του σημερινού Διοικητικού Συμβουλίου, για τη σημαντική προσπάθεια που κατέβαλε στη μετεξέλιξη της εταιρείας σε έναν καθετοποιημένο ενεργειακό όμιλο.

Ο κ. Καβουλάκος αναφέρθηκε στους 3 κύριους στόχους που επετεύχθησαν κατά τη διάρκεια της θητείας του και ήταν η δημιουργία ενός διεθνώς ανταγωνιστικού ενεργειακού ομίλου στην ΝΑ Ευρώπη, η υλοποίηση στρατηγικών ανάπτυξης του χαρτοφυλακίου των δραστηριοτήτων της εταιρείας και η μεγιστοποίηση της κερδοφορίας της.

Με κοινή απόφαση των Υπουργείων Οικονομίας και Ανάπτυξης, τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Ελληνικά Πετρέλαια αναλαμβάνει -ως εκπρόσωπος του Δημοσίου- ο κ. Ιωάννης Κωστόπουλος, ο οποίος κατείχε τη θέση Εκτελεστικού Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου.

Ο κ. Κωστόπουλος, Οικονομολόγος και κάτοχος M.B.A. από το Πανεπιστήμιο του Chicago, Η.Π.Α. ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του το 1979 και από το 1982 έως το 1991εργάσθηκε σε επιτελικές θέσεις ευθύνης στο εξωτερικό, ενώ επιστρέφοντας στην Ελλάδα το 1991 εργάσθηκε ως Διευθύνων Σύμβουλος σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Από το 2001 έως το 2003 διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος της ΠΕΤΡΟΛΑ ΕΛΛΑΣ ΑΕΒΕ και από το 2003 έως σήμερα ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Σύμβουλος Διοίκησης της Ελληνικά Πετρέλαια.

Η πλήρης σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου διαμορφώθηκε ως ακολούθως:

1. Ευθύμιος Χριστοδούλου, Πρόεδρος Δ.Σ., εκπρόσωπος του μετόχου Ελληνικό Δημόσιο.

2. Ιωάννης Κωστόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος, εκπρόσωπος του μετόχου Ελληνικό Δημόσιο.

3. Νικόλαος Λέριος, Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ. - εκπρόσωπος του μετόχου Ελληνικό Δημόσιο.

4. Βασίλειος Μπαγιώκος, εκπρόσωπος του μετόχου Ελληνικό Δημόσιο

5. Παναγιώτης Παυλόπουλος, εκπρόσωπος του μετόχου Ελληνικό Δημόσιο

6. Μάριος Τσάκας, εκπρόσωπος του μετόχου Ελληνικό Δημόσιο

7. Ελισάβετ Τυπάλδου-Λοβέρδου, εκπρόσωπος του μετόχου Ελληνικό Δημόσιο

8. Θεόδωρος-Αχιλλέας Βάρδας, Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ. - εκπρόσωπος του μετόχου Paneuropean Oil & Industrial Holdings

9. Γεώργιος Καλλιμόπουλος, εκπρόσωπος του μετόχου Paneuropean Oil & Industrial Holdings

10. Ανδρέας Βρανάς, εκπρόσωπος των μετόχων της μειοψηφίας

11. Ιάσων Στράτος, εκπρόσωπος των μετόχων της μειοψηφίας

12. Δημήτριος Δεληγιάννης, εκπρόσωπος των εργαζομένων

13. Βασίλειος Νικήτας, εκπρόσωπος των εργαζομένων

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v