Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιες μετοχές προτιμά για το 2008 η Alpha Finance

Θετική για τις προοπτικές των ελληνικών μετοχών το 2008 εμφανίζεται η Alpha Finance. Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, οι ελληνικές μετοχές προβλέπεται να υπεραποδώσουν των ευρωπαϊκών - ακόμα και στο σενάριο συνέχισης της κρίσης. Ποιους δεκατρείς τίτλους ξεχωρίζει.

Ποιες μετοχές προτιμά για το 2008 η Alpha Finance
Θετική για τις προοπτικές των ελληνικών μετοχών το 2008 εμφανίζεται στην έκθεσή της για τις επενδυτικές προοπτικές της επόμενης χρονιάς η Alpha Finance.

Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, οι ελληνικές μετοχές προβλέπεται να υπεραποδώσουν των ευρωπαϊκών καθώς:

1. Οι ρυθμοί ανάπτυξης της κερδοφορίας είναι υπερδιπλάσιοι των ευρωπαϊκών, στηριζόμενοι σε θετικές μακροοικονομικές προοπτικές και στη βαλκανική επέκταση και

2. Οι πολλαπλασιαστές δεν είναι απαιτητικοί στο εκτιμώμενο 13,7 για το 2008 και 11,4 για το 2009.

Η Alpha Finance είναι ”long” για τράπεζες, τηλεπικοινωνίες, κατασκευές, οικιακά αγαθά, λιανικό εμπόριο, ταξίδια, υγεία και τζόγο, ενώ είναι ”neutral” μεταξύ άλλων για βιομηχανία, real estate, πετρέλαιο.

Τα top picks της αποτελούνται από τις Intralot, Σαράντη, Forthnet, Sprider και Alapis, ενώ θεωρεί ότι ”υπάρχει αξία να ανακαλυφθεί στον ΟΤΕ”, της αρέσουν τα βήματα επέκτασης της Εθνικής, η αναδιάρθρωση του Τ.Τ., η διαφοροποίηση του ομίλου ΓΕΚ και οι προοπτικές των ΔΕΗ, Μυτιληναίου, ΜΕΤΚΑ, ΓΕΚ και Τέρνα.

Υποθέτοντας ότι η κρίση διαρκεί και πέρα από το πρώτο εξάμηνο του 2008, επηρεάζοντας σημαντικά τις διεθνείς αγορές, η Alpha Finance αναφέρει ότι αν και δεν μπορεί να προβλέψει την πορεία της ελληνικής αγοράς, εκτίμησή της είναι ότι αυτή θα υπεραποδώσει των ευρωπαϊκών.

---Οι κορυφαίες επιλογές

Η Alpha Finance συνιστά τις παρακάτω μετοχές, τις οποίες, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, θα πρέπει να κατέχουν οι επενδυτές εν όψει της νέας χρονιάς:

---Εθνική Τράπεζα

Για την Εθνική Τράπεζα η χρηματιστηριακή δίνει τιμή-στόχο 53,9 ευρώ ανά μετοχή με σύσταση ”outperform”, με βάση το περιθώριο ανόδου της αποτίμησης, την επαναξιολόγηση λόγω του deal με τη Finansbank και την ανάπτυξη και αναδιάρθρωση του ομίλου. Σύμφωνα με την Alpha Finance, η ΕΤΕ έχει χαμηλότερο προφίλ ρίσκου απ’ ό,τι οι ευρωπαϊκές τράπεζες, λόγω του ”υπομοχλευμένου” ισολογισμού της και της μηδενικής άμεσης έκθεσης στην αγορά subprime.

---ΟΤΕ

Ο Οργανισμός κατατάσσεται στη λίστα με τα top picks με βάση την αναδιάρθρωση στο κομμάτι της σταθερής τηλεφωνίας, τις περικοπές κόστους, το premium εξαγοράς, τις πιθανές συνέργιες της Cosmote και την επέκταση του broadband στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, το ΙΡΟ της Romtelecom μάλλον θα ”αποκαλυφθεί” σύντομα. Η τιμή-στόχος για τον ΟΤΕ είναι τα 23,5 ευρώ ανά μετοχή, με σύσταση ”outperform”.

---ΔΕΗ

Η θετική σύσταση για τη ΔΕΗ δίνεται με βάση τις προοπτικές απελευθέρωσης της αγοράς στην Ελλάδα και αναδιάρθρωσης της Επιχείρησης, καθώς και την προσήλωση της διοίκησης της εταιρίας για το ”θετικό γύρισμα” της ΔΕΗ. Όπως αναφέρει η Alpha Finance, σε μια απελευθερωμένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η ποιότητα των assets της ΔΕΗ φέρνει την Επιχείρηση ”ένα βήμα μπροστά” από τον ανταγωνισμό. Η τιμή-στόχος για τη ΔΕΗ είναι 45 ευρώ ανά μετοχή, με σύσταση ”outperform”.

---Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Υπό αναθεώρηση είναι τόσο η τιμή-στόχος όσο και η σύσταση για το Τ.Τ. Η τράπεζα συγκαταλέγεται στα top picks με βάση την πιθανή εκμετάλλευση των περιουσιακών στοιχείων της, την αναδιάρθρωσή της αλλά και το χαμηλό προφίλ ρίσκου της. Σύμφωνα με την Alpha Finance, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αποτελεί έναν από τους ελκυστικότερους στόχους εξαγοράς μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, λόγω του ”υπομοχλευμένου” ισολογισμού του.

---Forthnet

Για τη Forthnet αναφέρεται η εκμετάλλευση μιας ”παρθένας αγοράς” στον τομέα της σταθερής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, ο ιδιαίτερα υψηλός αριθμός συνδρομητών αλλά και ο υγιής ισολογισμός της εταιρίας. Η Alpha Finance χαρακτηρίζει τη Forthnet ένα ”καλό play για τον ανταγωνισμό στον τομέα της σταθερής τηλεφωνίας στην Ελλάδα”, δίνοντάς της τιμή-στόχο 15,4 ευρώ ανά μετοχή, με σύσταση ”outperform”.

---Intralot

Μία από τις κορυφαίες επιλογές της χρηματιστηριακής είναι και η Intralot, με βάση το επιχειρηματικό της μοντέλο, τις παγκόσμιες τάσεις όσον αφορά στα τυχερά παιχνίδια, την επιτυχημένη πορεία της και τους στόχους που έχει θέσει για τις συμφωνίες της. Η τιμή-στόχος για την Intralot είναι τα 17,4 ευρώ, με σύσταση ”outperform”.

---ΓΕΚ

Όσον αφορά στη ΓΕΚ (τιμή-στόχος 15,5 ευρώ, ”outperform”) η Alpha Finance τονίζει τη διαφοροποίηση που προσφέρει η εταιρία στους πολλά υποσχόμενους τομείς των κατασκευών, της ενέργειας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, του real estate και των συγχρηματοδοτούμενων έργων.

---Τέρνα

Για την Τέρνα δίνεται έμφαση στην έκθεσή της στην πολλά υποσχόμενη αγορά της αιολικής ενέργειας, στην ”ορατότητα” όσον αφορά στις ταμειακές ροές της αλλά και στην ανάκαμψη στον κλάδο των κατασκευών. Η τιμή-στόχος που δίνεται για την Τέρνα είναι τα 17 ευρώ ανά μετοχή, με σύσταση ”outperform”.

---Σαράντης

Η Σαράντης συγκαταλέγεται στις κορυφαίες επιλογές της Alpha Finance με βάση την επέκτασή της σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης, όπου η εταιρία διαθέτει ήδη ισχυρή παρουσία, την ελκυστική αποτίμησή της και το ισχυρό μερίδιο αγοράς και brand name που διαθέτει στην ελληνική αγορά. Η τιμή-στόχος για τον Σαράντη είναι τα 14,3 ευρώ με σύσταση ”outperform”, ενώ εάν η εταιρία καταφέρει να επεκταθεί και εκτός της ΝΑ. Ευρώπης (π.χ. στις ΗΠΑ), τότε το αισιόδοξο μοντέλο αποτίμησης της Alpha Finance ”δείχνει” ακόμα υψηλότερα.

---Sprider

Λόγω του επιτυχημένου επιχειρηματικού της μοντέλου και της προοπτικής επέκτασής της τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, στα top picks της Alpha Finance περιλαμβάνεται και η Sprider, με τιμή-στόχο 9,7 ευρώ ανά μετοχή και σύσταση ”outperform”. Η χρηματιστηριακή εκτιμά πως η ”μόχλευση” σε λειτουργικό επίπεδο σε συνδυασμό με την υψηλή ανάπτυξη της εταιρίας θα δώσουν σημαντική ώθηση στην κερδοφορία της Sprider τα επόμενα 3-4 χρόνια.

---Μυτιληναίος

Η Μυτιληναίος (τιμή-στόχος 43 ευρώ ανά μετοχή, ”outperform”) κατατάσσεται στις κορυφαίες επιλογές λόγω του ισχυρού ισολογισμού της, του ισχυρού outlook όσον αφορά στον τομέα της ενέργειας, της συμφωνίας με την Endesa καθώς και των προοπτικών της ΜΕΤΚΑ.

---ΜΕΤΚΑ

Για τη ΜΕΤΚΑ (τιμή-στόχος 16,5 ευρώ ανά μετοχή, ”outperform”), δίνεται έμφαση στο ισχυρό outlook του εγχώριου ενεργειακού τομέα, καθώς και στην επιτυχημένη πορεία της εταιρίας και στα ιδιαίτερα θετικά περιθώρια λειτουργικού κέρδους.

---Alapis

Το επιτυχημένο επιχειρηματικό μοντέλο και η ελκυστικότητα της κύριας αγοράς στην οποία δραστηριοποιείται ”βάζουν” την Alapis στη λίστα με τις κορυφαίες επιλογές της Alpha Finance, με τιμή-στόχο τα 2,5 ευρώ ανά μετοχή και σύσταση ”outperform”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v